Werner On Air

We hebben de AOW, de WAO en nu dus ook de WOA. Werner On Air.

De mensen die de blog en onze sites regelmatig volgen zullen begrijpen dat het bijhouden en vullen ervan geen eenvoudige zaak is en veelal plaats vindt in nachtelijke uren en de “vrije” weekends. Enige assistentie van iemand die een pen vast kan houden is dan gewenst, zeker als je ook plannen hebt om bijvoorbeeld korte berichten te gaan maken van onder andere dealeractiviteiten. Daar moet dan toch iemand naar toe, die de situatie opneemt en mee beleeft, wat met de mensen praat en die dan uiteindelijk ook met een redelijk verhaal op de proppen komt. Hierover heb ik de laatste weken als het zo uitkwam eens over en weer gemaild met Werner Ero, de schrijvende tak van de Music Emotion familie. En ja het leek hem wel wat. In ieder geval iets om uit te proberen.

Werner: “Wat doe je als audiorecensent als je naast je schrijfwerk voor Music Emotion, ook eens graag buiten de aangegeven lijnen en hokjes wilt denken. Zeg maar meer de menselijke kant van fabrikanten, winkels en zeker ook eindgebruikers wilt toelichten en dit soort verhalen het liefst uiteindelijk ook nog eens gepubliceerd wilt zien? Tot voor kort zag ik hier geen echte mogelijkheid toe, tot onlangs Herman van den Dungen op mij in begon te spreken en daarbij herhaaldelijk zijn Durob AudioBlog aanhaalde.”

“Herman is zeker niet de standaardversie van de zoveelste door de wol geverfde oude rot die al weer zo veel jaren in het audiovak meeloopt. Zijn denkwijze is altijd al heel anders als die van de meeste anderen geweest en eigenlijk al gedurende zijn hele leven schroomt hij er niet voor om de gebaande paden te verlaten. Schromen is misschien zelfs nog te zwak uitgedrukt want eigenlijk heeft hij gewoon een grondige hekel aan standaard procedures, standaard producten of een standaard denkwijze.”

Herman: “De mogelijkheden die we sinds internet hebben om mondiaal zelf promotie te maken, wil ik graag maximaal gebruiken. En bij voorkeur op de zogenaaamde Guerilla manier. Niks geen (te) dure marketing-bureaus, maar gewoon -bij wijze van spreken- in dezelfde stijl als in vroegere tijden: visitekaartjes uitdelen bij de voordeur van de schouwburg, visitekaartjes steken onder de ruitenwisser, hifi-tijdschriften in grote aantallen bij zelf uitgekozen adressen in de brievenbus stoppen. Dat was allemaal heel “basic”, maar Dé Hifiwinkel heeft er destijds heel wat gewaardeerde klanten mee binnengehaald, de AH! Tjoeb CD speler is toch een 6-7000 keer wereldwijd verkocht en PrimaLuna is ook op die manier van “grappige naam” een bekend audiomerk geworden. Dát is de leuke kant van internet omdat je zelf direct promotie kunt maken, terwijl je vroeger maar moest wachten of een tijdschrift iets over je wilde schrijven, al dan niet gekoppeld aan een advertentie-contract.”

“Bij alles wat je doet moet je constant blijven nadenken. Nadenken of je zelf wel op de goede weg zit, nadenken wat je met dingen opschiet en ook de vraag stellen of een consument hier nog wel op te wachten. Als je als importeur/fabrikant producten klakkeloos importeert of inspiratieloos zelf ontwerpt en/of laat maken, hoe lang blijft dat dan leuk. Want het moet wel erg leuk zijn om er zowat dag en nacht mee bezig te kunnen zijn. Misschien maak ik het me wel moeilijker dan nodig is, maar je zit in elkaar zoals je in elkaar zit. Moet ik me aansluiten bij fabrikanten, importeurs en zelfs winkels die als een zombie met oogkleppen op, blijven wachten op de consument van vroeger die inmiddels niet of nauwelijks meer bestaat. Ik denk niet dat ik het kan. Ondernemen vandaag de dag, en zeker in onze audiobusiness, vraagt meer inventiviteit dan ooit tevoren. En wie dat niet (meer) op zal kunnen brengen zal uiteindelijk het onderspit delven. Dus een van de dingen die ik me voorgenomen heb is om dagelijks wat over hifi, Durob, mijn belevenissen te schrijven. Ik heb namelijk gemerkt dat er toch heel wat mensen zijn die dat leuk vinden om te lezen. Dus … waarom niet? Elke keer dat ik gelezen word, word ik gezien!”

“Ondanks dat duidelijk is dat er met de dag meer voor een verkoop gedaan moet worden dan de dag ervoor ben ik zeker niet negatief over de toekomst. Ondanks de wereldwijde recessie (die volgens mij nog steeds écht moet beginnen) is zeker het laatste jaar, mijn product portfolio toch weer uitgebreid. Ik zeg er wel eerlijk bij dat er ook een bepaalde dosis geluk of toeval voor nodig was, maar zonder geluk vaart nu eenmaal niemand wel. Het was geluk of toeval, hoe wil je het noemen, dat een merk als Sonus faber en Audio Research financieel bij dezelfde eigenaar terecht kwamen. Het was geen geluk dat Sonus faber in de BeNeLux per hoofd van de bevolking het hoogst scoort in vergelijk met andere Europese landen. Reden voor de Italiaanse eigenaar om ons ook Audio Research te gunnen. Dan kun je maar één ding:met beide handen de geboden kans aannemen anders is je beurt, en misschien nog wel meer, voorbij. Daarbij timmeren ook die merken keihard aan de weg en worden momenteel verschillende werkelijk fantastische producten uitgebracht. Wat te denken van de nieuwste modellen van het prachtige en vooral gedegen high-end merk Audio Research. Producten waar vriend en vijand respect en eerbied voor heeft en die kwalitatief zeker met hun laatste generatie, een enorme sprong voorwaarts hebben gemaakt. Niet alleen nog meer klankkleur, bezieling en emotie maar vooral de fijnzinnige toevoeging van meer resolutie en oplossend vermogen tillen het totaal naar een nog hoger niveau. Andere producten uit het topsegment zijn de grensverleggende versterkers van Dan D’Agostino en eveneens grensverleggend van klank en schoonheid zijn de oog- en oorstrelende Sonus faber Guarneri Evolution en Amati futura. Allemaal producten die daadwerkelijk nog iets wezenlijks weten toe te voegen in hun desbetreffende marktsegment.”

“In een markt zoals die er vandaag de dag uitziet, wil ik, moet ik, maximaal aandacht vragen en geven. Dat lukt niet meer met een advertentie in een tijdschrift die misschien gezien wordt en mogelijk niet eens of in ieder geval te weinig. Ook heeft een verhaal op papier vaak een te korte levensduur. Als men al de tijd en de rust heeft om het door te lezen. Daarom dus mijn Blog met dagelijks niet te lange aandachttrekkerij (hoewel het deze keer wel erg lang aan het worden is …). En daarom dus Werner, van oudsher bekend van elders, nieuw in dit verhaal. Bekend met de markt, bekend met de producten, gewend om te rapporteren. Geweldig wat betreft fotograferen, maar dat kunnen we niet betalen, dus dat doen we zelf zoveel als het kan.”

“Voor onze eerste kennismaking moeten we terug naar 1988. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Floor en ik waren de post aan het doornemen toen er een brief bijzat van een zekere Werner Ero. Jong, net de schoolbanken verlaten, veel dingen leuk en interessant vindend en de audiohobby met stip op nummer één. Iets wat ie toen al heel goed kon onderbouwen. In die brief vroeg hij mij of ik geen leuke baan voor hem had en gezien de verhalende schrijfstijl die hij toen al had en zijn goede motivatie, besloten we hem uit nieuwsgierigheid uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek.”

Werner: “Maar weet je eigenlijk waarom ik nu juist Durob had uitgekozen? De gevoerde merken waren voor mij niet eens zo belangrijk. Veel belangrijker vond ik op dat moment dat je de dichtstbijzijnde audio importeur bij mijn toenmalige woonplaats was en wel om de heel belangrijke reden dat ik nog geen rijbewijs had!”

Herman (richt zijn ogen smekend omhoog): “Ja, dat weet ik natuurlijk ook nog wel. Ik vond je wel een heel aardige en vooral gedreven jongen en zag best de nodige kwaliteiten in je, maar wat moest ik nu in hemelsnaam met een jongen die voor mij wilde komen werken, die nog niet eens een rijbewijs had? Toch wilde ik iets voor je doen en besloot ik je mee te nemen naar de meest prestigieuze audiowinkel van Nederland, Rhapsody in Hilversum. Omdat ik daar en in enkele nabij gelegen winkels toch nog de nodige spullen af moest leveren, zette ik jou bij Rhapsody af in de hoop dat jij je in de tussentijd nuttig kon maken bij Harry.”

Werner: “Eenmaal daar aangekomen bleek het te gaan om een werkelijk schitterende jaren 30 villa, waarin nog volop door allerlei personen hard werd gewerkt om alles op tijd gereed te krijgen voor de opening. Bij binnenkomst keek ik met open mond naar hetgeen ik daar toen allemaal uitgestald zag. Enorme Duntech Souvereign luidsprekers, Spectral versterkers en meer van dat soort zaken. Nadat ik een tijdje met open mond naar adem had staan happen, werd ik ook maar meteen aan het werk gezet. Ik mocht de prachtige Jadis versterkers uitladen, die ik met toch wel licht vochtige handen door het pand droeg – bang om ze te beschadigen. Maakte ondertussen kennis met Harry van Dalen en de andere aanwezigen en was uiteindelijk luid zingend de door het bouwstof volledig ondoorzichtige ramen aan het zemen. Oh, wat voelde ik mij fantastisch op dat moment.”

Herman: “Maar die droom spatte voor jou aan het eind van die dag helaas ook weer voorlopig uiteen, want je snapte uiteindelijk toen zelf ook wel dat voor onze werkzaamheden een rijbewijs en wat extra ervaring onontbeerlijk waren. Het kwam toen allemaal gewoon te vroeg voor je.”

Werner: “Natuurlijk vond ik het op dat moment best vervelend en om meteen actie te ondernemen was het eerste wat ik deed toen ik thuis kwam was inschrijven voor een rijbewijs. Want wat ik die dag had geproefd smaakte zeker naar meer. Toch is het na het behalen van dat fel begeerde papiertje uiteindelijk weer anders gelopen en kreeg ik een leuke baan op een scheepswerf.”

Herman: “Wat ik nu eigenlijk het allerleukste en meest frappante vind, is dat we beiden ouder en hopelijk ook wijzer zijn geworden, maar dat die ene dag toch zo veel indruk op ons beiden heeft gemaakt dat we alles hebben onthouden! Buiten dat hebben we in de tussentijd door ons beider werk binnen de audiobranche, al regelmatig contact gehad en nu is de tijd blijkbaar rijp om uiteindelijk na al die tijd toch nog eens samen te gaan werken.”

“Werner, ik geef je (bijna … :-)) carte blanche om je eigen invulling te geven aan mijn Durob Blog en kijk uit naar de mooie schrijfsels die ongetwijfeld uit jouw toetsenbord zullen rollen. Maak er wat moois van zodat we op een wat andere manier de hifi wereld in de BeNeLux net ietsje anders kunnen belichten. Welkom!”

Werner Ero est un journaliste hollandais, bien connu par les lecteurs de Music Emotion, il est dans le monde de la Haute-Fidélité depuis de nombreuses années. D’ailleurs, Herman et Werner se connaissent depuis toujours… et c’est avec beaucoup de plaisir que Werner a accepté de collaborer au blog de Durob Audio. 

Nous pensons que son expérience, acquise lors de nombreux entretiens avec les fabricants, les revendeurs et les importateurs ainsi que ses multiples tests de produits, devrait apporter un véritable plus au blog. Herman lui a donné “carte blanche”… alors Werner !

Malheureusement, nous ne serons pas en mesure de traduire ces articles en français, car nous sommes une toute petite équipe et cela nous prendrait trop de temps. Aussi si une bonne âme voulait se charger de la traduction, nous en serions ravis. Vous pouvez contacter dominique “at” durob.nl si vous êtes intéressés. 

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales, Werner Ero bericht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Werner On Air

 1. Rob Wilms zegt:

  Hoi Herman en Werner,

  Dat vind ik nou een geweldig idee! Van harte proficiat hiermee!
  Ik Heb Werner leren kennen als een spontaan, prettig en eerlijk mens. Zijn reviews en verhalen zijn onderhoudend en ik denk dat zijn kijk op audio en muziek veel mensen erg aanspreekt. Dus … ik kijk uit naar het vervolg!

  Rob Wilms
  DÉ HifiWinkel Beek

  • hermanvandendungen zegt:

   Hoi Rob,

   Bedankt voor je reactie. Ben zelf ook tevreden over deze “move”, maar dat zal duidelijk zijn, anders was ik er niet aan begonnen. Ik hoop dat een andere blik op het een en ander de smeuigheid van het leesvoer zal verhogen. Misschien is het een begin van een groeiend groepje? Maar laat het je er in ieder geval niet van weerhouden om te reageren, te partipiceren in deze blog. Je moet dagelijks in de winkel genoeg meemaken waarvan je ons (deels) deelgenoot wilt maken.

   Groet,

   Herman van den Dungen

 2. Goedemiddag Werner,

  Persoonlijk ken ik je niet, maar ik lees je teksten in de Music Emotion met veel plezier. Ik wens je dan ook succes met het schrijven op de Blog van Durob. Maar dat zal wel goed gaan komen.

  Succes namens Eric Beenhakkers

  Adverteerder in Music Emotion Hi-stands

 3. Hallo Herman en Werner,

  Kijk dat zijn nog eens leuke en goede ontwikkelingen. Ik ken Werner (nog) niet persoonlijk maar daar zal denk ik wel verandering in komen, aannemede dat ie een keer naar het hoge noorden afreist … Zijn artikelen in de Music Emotion ken ik natuurlijk wel en die vind ik zonder meer zeer onderhoudend en informatief. Ik kijk daarom ook met grote belangstellling en dezelfde nieuwsgierigheid uit naar zijn stukjes hier op de blog.

  Met vriendelijke groet,

  Ferry Kremers
  Dé HifiStudio Weerdinge

 4. Werner Ero zegt:

  Rob, Eric en Ferry,

  Dank voor al deze positieve en lovende woorden, waarbij het fijn is om te horen dat mensen de dingen herkennen die ik probeer na te streven. Over mijn deelname aan Durob Blog heb ik net als Herman, best enige tijd nagedacht. Mijn eigen grote vraag was of ik zo’n activiteit wel zou kunnen combineren met mijn werkzaamheden voor Music Emotion en vooral of het mijn integriteit en geloofwaardigheid niet zou aantasten. Samen met Herman heb ik daar denk ik een goede vorm in gevonden. Music Emotion blijft het platform waarbij ik zo eerlijk en objectief mogelijk producten bespreek, recenseer. En op de Durob Blog kan ik zaken op weer een heel andere, bewust menselijke wijze etaleren. In mijn bijdragen aan het Blog wil ik vooral het plezier van deze mooie hobby te laten zien. Ik hoop zo mensen die de hobby niet bewust “kennen” te interesseren en mensen die door tijd en omstandigheden de hobby een beetje hebben laten “sloffen”, weer te her-interesseren.

  Met vriendelijke groet,

  Werner

 5. Rob Meyst zegt:

  Beste Herman en Werner,

  Alles wat het muziek luisteren nader tot ons kan brengen juich ik toe. Al heb ik met een blog niet veel ervaring, ziet dit er heel goed uit. En Werner kennende zal ik toch wel vaak kijken waar hij mee bezig is. Zo volg ik natuurlijk ook altijd stiekum wat Herman aan het doen is en word ik daar van verschillende kanten over geïnformeerd. Dus Herman een beetje kennende, verwacht ik hier veel van.

  Veel succes en groeten,

  Rob Meyst
  MC-Systems en Maestro

  • Dag Rob,

   Om met jouw conclusie te beginnen: ik hoop het.

   Ik wil graag op een minder ingewikkelde manier duidelijk maken welke rol muziek speelt in ons dagelijkse leven. De hele hifi industrie heeft het allemaal zo moeilijk en onbegrijpelijk gemaakt dat je soms het idee kreeg dat het naar muziek luisteren een religie was (en veel mensen willen dat niet denk ik). De apparaten vaak moeilijk te bedienen en dan nog weet ik hoeveel “kenners” die meenden voor een ander uit te moeten maken waar je wel en waar je niet naar mag luisteren! Als iedereen gewoon gemeld had dat je mag luisteren naar alles wat je aan het lachen, aan het janken aan het ….. whatever brengt, dan was het misschien allemaal meer gemeengoed gebleven. Ik denk dat Steve Jobs dat goed begrepen heeft. Klein kastje maken, 2 dopjes voor in je oor en fietsen maar. Als je goed om je heen kijkt is bijna de hele wereld (gelukkig) met muziek bezig en worstelt de hifi industrie om boven te blijven. Het moet ons toch lukken om een deel van die immens grote groep duidelijk te maken dat er een manier is om die muziek op een veel leukere manier te beleven dan met 2 oordopjes. Duidelijk maken dat een betere kwaliteit tot het leven anno 2011 behoort. Dat doe je volgen mij niet door weet ik hoeveel shows te organiseren voor het bekende groepje fanaten die het allemaal al wel weten of vaak juist “beter” weten. Daar maak je het allemaal nog maar uitzonderlijker mee. Nee, gewoon overal waar je kunt aan gewone medemensen laten horen en zien dat naar muziek luisteren en kijken heel veel meer plezier kan geven als de kwaliteit wat beter is, als de apparaten wat mooier zijn. Dat moet toch kunnen! Ik ben ervan overtuigd dat als Steve Jobs het in zijn kop had gekregen om de wereld te voorzien van wat wij een “wreed hifi-setje” noemen, de mensen wéér in de rij voor zijn winkels hadden gestaan ….. Zie je het voor je?

   Sorry, dat ik weer zo lang getypt heb.

   Groet en prettig weekend!

   Herman van den Dungen
   Durob Audio BV

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.