Het gemak dient de mens …

Aardbeien met Kerstmis? Geen probleem. Met Pasen? Geen probleem. Op elke andere dag in het jaar? Geen probleem. Op eender welke plaats in de (zogenaamde?) beschaafde wereld? Geen probleem. Idem voor asperges, kersen en muziek. Het muziek aanbod is zo maximaal dat het gek moet zijn als je het niet “ergens” legaal of illegaal kunt vinden. Één of hooguit een paar muisklikken van je vandaan. Is dat niet gemakkelijk? Ja, het is gemakkelijk.

En met dat “gemak” is tegelijkertijd ook een hoop van de lol, de charme, de spanning van het vinden, ontdekken van muziek verdwenen. Waar is de tijd dat je vol spanning over en in de platenbakken hing? Je kwam nog eens ergens! En je kwam gelijkgestemden of andersdenkenden tegen als je elkaar vertelde waar je naar op zoek was. Of vroeg of ze de laatste van die en die al gehoord hadden.

Ik wil hier niet de ouwe … uithangen, maar het vinden, verkrijgen, luisteren naar muziek is niet meer de ontdekkingsreis die het ooit was. Met één druk op de knop heb je “alles”. Misschien nog niet in de allerhoogste kwaliteit, maar dat komt ook nog wel (althans dat is tenminste iets dat je mag hopen, want ook zie je vaak dat met minder genoegen genomen wordt) en je kunt lekker ZAPPEN. VRESELIJK!!!! Het wordt al bijna net zo erg als de manier waarop ik sommige (veel?) mensen TV zie kijken. Misschien dat overdaad toch schaadt? Eigenlijk geloof ik daar wel in. Er is weinig of niets waar je een groot deel van de mensheid niet meer mee kunt verrassen. Op allerlei gebied. Ben je dan als mens(heid) daar mee “gediend”. Ik geloof er uiteindelijk geen fluit van …!

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het gemak dient de mens …

 1. Bert wiggerman zegt:

  Ik ben het helemaal met je verhaal eens dat er veel charme en lol verloren is gegaan doordat alles tegenwoordig zo makkelijk te verkrijgen is. Is het de techniek waardoor we zijn ingehaald of heeft het ook met gemak(zucht) te maken en welvaart..? Ik denk dat er voor al deze dingen iets te zeggen valt. Wat vond ik het geweldig dat ik mijn eerste singeltje van mijn broer kreeg, (Percy Sledge) met “When a man love a woman”. Wie kent dat oude slijpnummer niet! Ik had toen net mijn eerste koffergrammofoon platenspelertje van Philips doorgeschoven gekregen en wat was ik er mee in mijn nopjes.. Later volgden er nog een Philips en een Dual platenspeler en in die periode was ik bijna wekelijks in de Elpeewinkel in Wageningen te vinden op zoek naar het zwarte goud en had ik in de loop der jaren toch een leuke verzameling van een paar honderd lp’s opgebouwd. Heerlijk snuffelen na schooltijd in de platenbakken en steeds weer met iets fraais naar huis gaan? Veel later kwam Philips met zijn eerste cd spelertje en (bijna) iedereen deed daarna zijn of haar met zorg opgebouwde vinylcollectie langzaam de deur uit, ik was toen helaas ook zo’n oelewapper! Veel later kwam eigenlijk het besef pas dat die platenspeler eigenlijk zo slecht nog niet was en dat de eerste generatie c.d. Spelers eigenlijk helemaal niet zo muzikaal waren en kil, hard en emotieloos klonken. Wat baalde ik vreselijk dat ik mijn hele collectie zorgvuldig opgebouwde platen voor een prikkie van de hand had gedaan! Sinds enkele jaren ben ik gelukkig weer in het bezit van een mooie Mitchell platenspeler en mijn platencollectie is zo langzamerhand weer aardig op peil en ooh wat is het toch iedere keer een feest als er weer vinylgeluid uit de speakers komt! Daarom is het ook goed om te zien dat het medium lp weer terrein aan het winnen is en er in het afgelopen jaar een behoorlijk stijging te zijn was in de verkoop van platen! Gelukkig is er ook op digitaal gebied heel erg veel verbeterd de laatste jaren en dankzij de nieuwste technieken en doorontwikkelingen staat digitaal tegenwoordig ook op een heel erg hoog niveau en dit zal alleen nog maar beter worden. Maar mijn platenspeler en elpees gaan nooit de deur meer uit. Nu streaming Audio met een snelle opmars bezig is zijn er waarschijnlijk veel mensen misschien opnieuw geneigd om hun zorgvuldig opgebouwde cd collectie de deur uit te doen, net als ooit met de lp’s het geval was. Ik zou er nog maar eens goed over nadenken! Zeker je moet ook met de tijd meegaan m.b.t. Audio streaming en hierin durven te investeren, maar nu de kwaliteit van cd spelers ook zo heel erg goed is geworden zal ik never mijn cd collectie de deur uit doen en dus ook de cd speler er naast blijven koesteren! Dezelfde fout als met de platenspeler zal ik niet twee keer maken!
  Gelukkig ben ik ook een man van tradities, dus laat eerste paasdag de verse seizoenasperges van de boerderij met de eieren en ham maar komen zou ik zeggen. Wit wijntje, l.p’tje, c.d.’tje of streaming erbij op de achtergrond en genieten maar met zijn allen..!

 2. Hoi Herman,
  Jouw verhaal spookt mij ook al een poos door het hoofd…
  Moet er niet aan denken dat je straks als consument je verse broodje, kop koffie, groente en vlees ook via internet moet gaan bestellen! Want zeg nou eens eerlijk, de geur van vers brood in de bakkerij wil je toch niet inruilen tegen een (vaak te mooi) plaatje op de bestel site van een brood leverancier? Of wat te denken van het verschil tussen een foto op het net of de aanblik van een goed gevulde vitrine van de plaatselijke slagerij….. Ook voor het aanschaffen van muziek is het struinen door de platen en cd-bakken (althans voor mij) niet te vergelijken met het kijken luisteren en kopen via b.l.com. En wat te denken van het uitzoeken, beluisteren, deskundig advies krijgen en aanschaffen van audio systemen, luidsprekers, platenspelers, versterker e.d.? Moet je dat straks als consument ook d.m.v. je toetsenbord en beeldscherm doen? Dat gruwelt mij in ieder geval toe.
  Muziek streamen is zeker leuk, vermakelijk en gemakkelijk en kan zeker ook op een hoog niveau geschieden, maar je kunt het ook als uitbreiding in je syteem gebruiken i.p.v. dat het als vervanging voor plaat en cd wordt gebruikt….. Het is toch verrotte leuk om met de lp hoes in de hand lekker te luisteren naar en te swingen op een plaat van bijvoorbeeld Van Morisson op de draaitafel. Bijkomend voordeel is dat men dan toch vaak het gehele album uit luistert, en daardoor ook de in eerste instantie de wat minder toegankelijke nummers gaat waarderen (misschien zelfs wel mooier gaat vinden dan de bekende moppies…). Het is gewoon jammer dat je bij het gebruik van streaming audio door je verzameling heen gaat vliegen en daardoor zoveel moois overslaat. Ik vind het een mooie ontwikkeling dat je kunt genieten van muziek via plaat, cd en streaming. En laten we vooral niet vergeten dat de bakker verstand van een lekker broodje heeft, de slager je een heerlijk stuk vlees kan leveren, de groenteboer beschikt over een groot en vers assortiment groente en fruit en de hifi specialist veel mooie en goede apparatuur, luidsprekers en kennis in huis heeft die hij graag gebruikt om U van een goed advies en een goede begeleiding in uw zoektocht naar een muzikaal syteem te voorzien. Wat ik eigenlijk wil zeggen is het volgende: Het is leuk om overal van te kunnen proeven, maar heerlijk om van het geheel te kunnen genieten!

  Met vriendelijke groet,

  Ferry Kremers
  Dé Hifistudio Weerdinge
  Aida’s Place

 3. audiorene zegt:

  Vroeger zat in in het centrum van Rijswijk een kleine CD-winkel waar we elke zaterdag langskwamen op weg naar de markt. De eigenaar was een slimme vogel, hij onthield je smaak. Vaak stond hij in de deuropening op zaterdag en zijn klanten sprak hij aan met: “Ik heb iets moois binnengekregen, dat moet je beluisteren, kom even binnen”. 9 van de 10 keer was de muziek inderdaad mijn smaak en kocht ik weer iets leuks. Mijn CD collectie groeide in die dagen best hard. Nu ik afhankelijk ben van radio, nietszeggende muziek recensies, of van iets wat ik ergens hoor merk ik dat de groei uit de collectie is. Ik mis die tips heel erg van mijn CD-man. Hij was zo verstandig niet te wachten tot de zaak over de kop ging, hij stapte er op tijd uit. Jammer dat hij weg is.

  Waar we ook nog veel kopen is in Frankrijk. In de supermarkt kopen we op basis van het hoesje CD’s. Soms mazzel, soms teleurstellend. Maar ook daar veschraalt het aanbod, steeds kleiner worden de CD afdelingen. Veel Franse dames en een handvol heren wachten in de kast op hun beurt. Wie de funktie van winkelier met hart voor de klant gaat vervangen weet ik niet, niemand waarschijnlijk, en dat is volgens mij mede een oorzaak dat we minder muziek kopen en slechte kwaliteit consumeren.

 4. hermanvandendungen zegt:

  Al toen ik zeer jeugdig was, op een dorp woonde, en we bezoek kregen van een jochie uit de grote stad (Den Bosch), viel me de “verloedering” van de kennis der oorspronkelijke dingen op. Hij dacht dat roodbonte koeien gewone melk gaven en de zwart wit gevlekte … koffiemelk! Dominique maakte het tijdens haar 11-jaar durende verblijf in New York mee, dat een van de kinderen uit het gezin waar ze verbleef, echt dacht dat kip alleen maar bestond in vacuum plastic zakken. Het idee dat het ooit een vrij, rondlopend dier was geweest, was nooit bij hem opgekomen …

 5. jantransparentsound zegt:

  Hallo Herman,
  Je moet er ook zelf iets leuks van maken, zoals Plato in Utrecht, “t Oor in Hilversum of Concerto in A’dam, gekoppeld aan een leuke dag of avond. Degene die thuis blijft zitten mist dit allemaal. Wat dacht je van de platenbeurs in Utrecht eerdaags? 🙂

 6. hermanvandendungen zegt:

  Hoi Jan. Platenbeurs Utrecht zeker. Ook omdat er de verzamelaarsbeurs aan gekoppeld is. Maar half Nederland door om alleen platen te gaan winkelen. Da’s gewoon té moeilijk. En dat is waar ik het eigenlijk ook over heb. Ik zou gewoon HIER de stad of het dorp in willen lopen en even willen kijken (en kopen) wat er nieuw is … Groet en tot in Utrecht. Herman

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.