München 2012 en al die andere hifi shows …

München High-End Show 2012 komt er weer aan. Weer groter naar het schijnt, dus weer meer exposanten. Rara hoe kan dat? Volgens mij zitten we al jaren in een krimpende markt en het enige dat niet krimpt zijn het aantal toeleveranciers. Zou mijn uitspraak van heel lang geleden (toen wij de Cello produkten van ene Mr. Mark Levinson vertegenwoordigden) dat elke consument zijn eigen producent krijgt, dan toch bewaarheid worden? Zover zal het wel niet komen, maar het lijkt wel die richting op te gaan. Op deze show is er zelfs een hal of een deel van een hal voor “nieuwkomers”. Die betalen niets of in ieder geval veel minder als de gevestigde orde. Om het maar groter te krijgen.

Dingen die me her en der opvallen. High-End  München is een zeer professioneel opgezette show voor de betere apparatuur. Maar … diverse Duitse fabrikanten en importeurs hebben mij verzekerd dat de show absoluut niet belangrijk is voor de Duitse markt. Diverse distributeurs die op deze groot, groter, grootst show de beursvloer bevolken, hebben me verzekerd dat zonder financiële bijdragen van de door hun vertegenwoordigde buitenlandse fabrikanten zij dit niet zouden kunnen bekostigen. Wat blijkt? Voor diverse fabrikanten is deze beurs een nieuwe mogelijkheid om hun importeurs, vertegenwoordigers nog eens aan “hun jasje te trekken”. Met een steeds kleiner wordende  markt is dat waarschijnlijk nodig, of het werkt, ik weet het niet. Zij die aan die aandacht proberen te ontsnappen in Las Vegas, zijn meestal hier wel aanwezig en worden alsnog “getackled”. Menig Duits distributeur heeft al verzucht “ik wou dat Parijs de populaire beurs was, dan kon ik daar lekker rondlopen, rondkijken, wijntje pakken, diner  in de avond etc”. Ik snap ze helemaal.

Wat betreft de Duitse dealers … Slechts een deel doet de moeite en maakt de kosten van de niet onaanzienlijke reis met dito verblijfskosten. Wat betreft de Duitse consumenten … idem. Als je net als wij daar een dag of 3, 4 rondloopt zie je best wel een hoop mensen, maar die zie je al op de opbouwdag als er nog geen bezoekers zijn … Ik zou wel eens een echte, eerlijke expert willen horen die voorrekent wat de kosten van zo’n show (en eender welke andere hifi show) zijn per nieuwe, geïnteresseerde bezoeker, die zich komt informeren voor een aanstaande koop. Dus niet de bezoekers die ipv in de dierentuin aapjes, op de hifi show (a)apparaatjes gaan kijken en luisteren. Ik denk dat iedereen zich dood schrikt.

Ook Hifi Nederland bereidt zich weer voor op de najaars shows die komen gaan. Weer wordt er weet ik hoeveel moeite gedaan en geld uitgegeven om de jaarlijks vrijwel zelfde hifi consumenten community voorbij te zien komen … En alle dealers die periodiek een show organiseren voor … ja voor wat. En dat laatste heeft dan nog het voordeel dat je met een mogelijk potentiële klant een gesprek kunt voeren, kunt praten over hoe je elkaar van dienst kunt zijn.

Geen shows dan? Geen mogelijkheid mensen kennis te laten maken met nieuwe producten. Jawel, maar wie bedenkt eens een andere manier? Een regio tour waar geïnteresseerden moeite moeten en kunnen doen om 2 of 3 dealers in de regio te bezoeken, aan te spreken. Misschien gecombineerd met “iets”. Live muziek (maar dan wel leuk), een bezoek aan een in de route opgenomen opname studio, een 2e hands beurs van audio apparatuur, een locatie waar je voor een prikkie buizen kunt laten testen. Ik weet niet wat, maar er moeten toch mensen rondlopen die meer dan ik, weten wat leuker is dan een (half)jaarlijkse hifi show van weer hetzelfde. Voor de deelnemers en de bezoekers.

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales, Shows en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op München 2012 en al die andere hifi shows …

 1. audiorene zegt:

  Munchen is een fenomeen geworden. Was het eerst een show puur opgezet vanuit de “vereniging” High End Society, het is een doel op zich geworden. Maar nog steeds is het een Fachverband met leden en de leden bepalen uiteindelijk wat er wel en niet gebeurt met de show. Althans, dat mag je verwachten. Kijk maar eens naar de ledenlijst van Duitse fabrikanten. Daar zitten ook distributeurs tussen. Dus klagen mag wel, maar misschien ook even de hand in eigen Duitse boezem steken.

  Munchen beschouw ik niet langer als een Duitse show, maar een internationale show. Ik ontmoet daar ook mijn contacten op een centrale plaats, waar ik geen tijd voor zou hebben (als freelance journalist) als ik van hot naar her moest reizen. Nog los van de kosten daarvoor. Kom er al jaren en jaren en heb het zien veranderen. Ten goede? Ja, dat denk ik wel.

  Over beuzen in het algemeen. Ooit was er een Vad show en toen zat in Luister, het muziekblad, een kortingbon voor de toegang. Dat jaar waren de bezoekers “anders”. Gerichte muziekliefhebbers die kwamen voor een oplossing. De sfeer veranderde van hifi kijkers naar kopers. Het is nooit herhaald helaas. Volgens mij de beste Vad show ooit met echt veel potentiele kopers.

  Misschien moeten dealers/distributeurs zich presenteren bij concerten (zal wel weer heel veel kosten). Concerto/Raf/Hifi Solutions zou dat kunnen doen in Carre (komen nogal wat concerten w.o. Krall, Kaas, Norah Jones). Misschien is dat een nieuwe invalshoek. Naast de CD verkopers een mini presentatie van de winkel. Zo zou iedere dealer zich plaatselijk kunnen presenteren.

  Ik weet het, kost tijd en geld, maar je moet toch iets. Er komen allemaal mensen die kennelijk zonder probleem 60 tot 100 euro p.p. uit kunnen geven voor een concertkaartje, dat zijn toch de mensen die iets te spenderen hebben. En van muziek houden.

  Mijns inziens is het belangrijk de muziekliefhebber te koppelen aan de hifi handel. Dat klinkt zo logisch, maar gek genoeg hechten veel muziekliefhebbers weinig waarde aan de “set”. Het gaat ze om andere zaken die veel meer met muziek zelf te maken hebben dan met de reproductie van een kuchje op de 15e rij achter een pilaar.

  De wijsheid heb ik niet in pacht, was dat wel zo dan was ik nu rijk, maar wellicht geef ik een suggestie om verder op te borduren.

 2. hermanvandendungen zegt:

  Dag René

  Ben het met je eens dat het lastig is om in je eentje te zegge “bekijk het maar” ik doe niet mee. Ik ken er in Duitsland nog maar één. Die laat zijn fabrikanten opdraven. Hij loopt zelf rond en vertelt dat dit zijn beste idee van de laatste 35 jaar is. Verder geloof ik niet zo dat de leden kunnen zeggen wát er gebeurt. Er is gewoon een actief en slim mannetje die er een goeie beurs en boterham van heeft gemaakt. Gelijk heeft ie.

  Het is zeker uitgegroeid tot een prachtige show, handig als ontmoetingsplaats, zeker voor de freelance pers. Maar ik schaar me een beetje bij de Duitse distributeurs voor wie het niet hoeft.

  Ja, jij kunt het ook hifi-kijkers noemen. Niks op tegen, maar dure grap om het voor die groep te doen. Die Luister bon, ja, dat is misschien wel een idee. Je zou eigenlijk alle “hifi-vreemdelingen” zo geïnteresseerd moeten zien te krijgen dat ze er in ieder egval op af komen. En er zin in krijgen om er thuis mee verder te gaan.

  Ja, dat jezelf presenteren bij een concert of zo, zou een benadering kunnen zijn. Concertkaartje terug te verdienen door … vul maar in. Beetje meer guerilla marketing toepassen. Daar ga ik van de week eens over schrijven. Hebben we in het verleden goede resultaten mee geboekt. En het was nog leuk om te doen ook.

  Wat je zegt: de muziekliefhebber koppelen aan de hifi. Dat is het probleem en de oplossing. Interesse voor muziek is maar één factor en als eerder genoemd, er zijn er nog meer die moeten “kloppen”. En kunnen wij dat regelen voor de muziekliefhebber? Ik vrees ervoor.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.