Hifi Guerrilla Marketing

Guerrillamarketing is een marketingtechniek om met beperkte middelen een groot resultaat te bereiken. De term is afkomstig uit de oorlogsvoering, waar het Spaanse woord guerrilla gebruikt wordt om een bepaald type oorlog te beschrijven, waarbij kleine groepen strijders een veel groter leger effectief op afstand weten te houden.

Ik schreef eerder in een reactie op een post op deze blog dat ik op dit verschijnsel, door ons in het verleden ook al diverse keren toegepast, terug zou komen. Waarom? Omdat ik erin geloof en omdat onze branche er een is van beperkte middelen. Het zou dus door iedereen met het grootst mogelijke enthousiasme omarmd moeten worden.

Ik kwam voor de eerste keer met de term Guerrillamarketing in aanraking toen ik van mijn moeder een pocket boekje kreeg met de gelijknamige titel, geschreven door ene Jay Levinson. Nee, nee, voor zover ik weet géén familie van. Het begon al goed, want het boekje was gratis en door mijn moeder gevonden tijdens haar werk voor een boekenverkoopweekend van St. Vincentius of een dergelijke soort vereniging. Dat boekje is volgens mij nog steeds te koop, de man leeft nog steeds en geeft nog marketing sessies aan huis (maar je moet er wel voor naar Florida meen ik). Het boekje leest snel en gemakkelijk en als je er open voor staat, denk je al gauw “dat kunnen we doen of dat en dat”.

Een van de meest simpele dingen die we ooit gedaan hebben was een dagelijkse activiteit: visitekaartjes steken. Na het sluiten van de winkel in Eindhoven liepen we ongeveer een uur langs elke auto die we konden vinden en deden een visitekaartje onder de ruitenwisser. We begonnen vaak bij het Theater en kozen dan voor een aantal straten. Daar hebben we bewezen klanten door gekregen en ook een keer een brief van iemand die claimde dat zijn ruitenwisser verbogen was. Azijnpissers heb je overal en altijd natuurlijk. We hadden ook speciale kaartjes laten maken voor de High End Show in Duitsland, destijds nog in Frankfurt. We waren daar met een busje naar toegereden met ons winkelpersoneel. Het plan was om voor, tijdens en na het bezoek even “geparkeerde” auto’s te voorzien van een Hifiwinkel visitekaartje. Ik had helaas buiten de waard gerekend. Mijn toenmalige bedrijfsleider en assistent weigereden om dat te doen. Reden? Weet ik niet meer, misschien voelde men zich te goed voor dit soort werk? Ik weet nog wel dat ik toen (en nog) meer dan boos was om de kortzichtigheid waarmee ik geconfronteerd werd vanuit mijn eigen “kamp”. Gevolg was wel dat Dominique en ik kaartjes liepen te steken, terwijl de rest van ons gezelschap in het busje zat te wachten tot we klaar waren om te kunnen vertrekken richting Nederland. Hebben we er Duitse klanten aan over gehouden? Nee, eigenlijk niet. Maar elke auto met een Nederlands kenteken had ook een kaartje gekregen en we zijn er regelmatig op aangesproken dat men het leuk vond een kaartje van Dé HifiWinkel uit Eindhoven te vinden.

De eerste kaartsteek actie betrof “onbekend terrein”, de 2 actie betrof deels bekend terrein. Allebei zinnig denk, zolang er resultaat te behalen is. Ik probeer mijn geheugen op te frissen en in een volgende blog een andere guerilla actie uit het verleden op te halen.

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Hifi Guerrilla Marketing

 1. audiorene zegt:

  Volgens mij heb je nog een keer een heleboel borden geplaatst tijdens een VAD Show in Eindhoven, waarop je de weg aangaf naar De Hifiwinkel. Met als gevolg dat wij na het bezoek aan de show ook opdoken in de winkel. Het werkte wel en gaf een heleboel commotie.

  • hermanvandendungen zegt:

   Ja, klopt! :-). Dat was een actie met héél véél reactie trouwens. Ik zat zelf tijdens dat weekend in het buitenland. Het was zo druk in de winkel dat mensen niet voor of achteruit konden. En eigenlijk was dit een voorbeeld van tevéél reactie. Het was de bedoeling onszelf te ontdoen van uitgelopen modellen, inruil materiaal etc. Omdat het zo druk was stond eigenlijk iedereen elkaar maar apatisch aan te kijken, nauwelijks in staat om te bewegen en was het voor de verkoop een heel slecht weekend. Voor de aandacht was het goed, maar ik beschouw het nog steeds als niet goed georganiseerd. We waren een beveiligingsdienst vergeten die mensen gecontroleerd in en uit liet … Heb je vandaag de dag niet meer nodig …

 2. jantransparentsound zegt:

  Die visitekaartjes in Duitsland kan ik mij nog wel herrinneren:-) Ben pas jaren later met je in contact gekomen, had ik toen maar naar het kaartje geluisterd.

  • hermanvandendungen zegt:

   Haha … Denk je dat AudioScript (waar je toen nog werkte denk ik) dan niet failliet gegaan was? Maar goed, alles op zijn tijd hè. We hebben dat gemis aan tijd al weer aardig ingehaald in de voorbije jaren en God weet wat er voor ons nog samen in het verschiet ligt :-).

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.