Rhapsody’s Italiaanse passie met Sonus faber

Er zijn van die shows waar je zelfs als recensent naar uit kan kijken en graag een dag eerder voor uit het buitenland terug komt. Voor mij was dat deze keer het geval met de afgelopen Rhapsody show, waar de nieuwste Sonus faber modellen -Aïda en Venere- te horen en vooral ook te zien waren. Harry en Michael hadden er een echt feestje van gemaakt.

Voor het betreden van het pand werd je al bij de stoep welkom geheten door een nieuwe Fiat 500 en twee wonderschone Ducati motoren, waaronder een zeldzame en compleet gerestaureerde 900SS uit 1977. Iets verderop in de voortuin werd je welkom geheten door een lieftallige jongedame van Varga’s fijne wijnen die een glaasje Prosecco aanbood. En weer iets verderop een espressobar met een Mirage Veloce espressomachine, bemand door Raymond van Doppio Espresso, geflankeerd door het beroemde rugzakje van Fiat, de 500, en een prachtige Alfa Romeo Spider.

Om even bij te komen van deze indrukwekkende entree laat ik mij trakteren door Raymond op een heerlijk kopje espresso. Hiervan genietend sta ik oog in oog met een wel zeer bijzondere schoonheid, die mij werkelijk tegemoet stráált, namelijk een paar oogverblindende witte pianolak Sonus faber Venere 1.5 monitors op stands. Ik hoor mezelf zeggen: “WAUW, wat een beauties”. En dat zijn ze, deze Sonus faber Venere 1.5 monitoren. Inmiddels nog nieuwsgieriger geworden naar de andere nieuwe modellen van Sonus faber drink ik snel mijn kopje leeg, laat de voortuin met al zijn pracht en praal achter mij en ga het statige pand van Rhapsody binnen.

Primeurs

Op deze show zijn er primeurs te bewonderen en wat voor primeurs. De Sonus faber Aïda natuurlijk, maar ook de Venere 1.5 en de 2.5 zijn Benelux primeurs. Een andere primeur is de nieuwe stereo eindversterker van D’Agostino, namelijk de D’Agostino Momentum. Deze eindversterker is ook al zo’n beauty om te zien.

De eerste luistersessie

Binnen gekomen loop ik meteen door naar de grote luisterruimte en daar krijg ik opnieuw een WAUW gevoel als ik de nieuwe Sonus faber Aïda zie staan. Overdonderd door de immense luidsprekers, wil het toeval dat Harry van Dalen op het punt staat om te beginnen met een demonstratie, dus ik ga gauw zitten en laat de eerste tonen tot mij komen. Wederom heb ik dat WAUW gevoel! Beetje wezenloos staar ik de ruimte in, terwijl mijn adem stokt. Wat is hier aan de hand? Zo hoor ik mijn innerlijke stem aan mezelf vragen. Totaal overdonderd door de geluidsweergave probeer ik mezelf onder controle te krijgen. Er gebeurt van alles en mijn gedachten dwalen af naar een oude Rhapsody show, ergens in de jaren 90 van de vorige eeuw. De Rhapsody show met de Avalon Osiris luidsprekers. Een show die mij altijd is bijgebleven en voor mij één van de beste demonstraties is geweest. Ook toen werd ik overdonderd door het geluid en de immense luidsprekers. Nu op deze middag gebeurt het mij weer. Ik weet nu al dat het een onvergetelijke dag wordt die mij lang zal bijblijven. Ondertussen zijn er al diverse andere nummers gedraaid door Harry en ik kom weer een beetje tot mijzelf als Harry vertelt over wat hij ondervond bij het beluisteren van deze luidspreker. Harry vertelt dat hij Emerson, Lake & Palmer (ELP) met het nummer “Lucky Man” draaide en nooit heeft geweten wat een opname/plaat uit die jaren in zich had. De Sonus faber Aïda laat het echt allemaal horen. Ik ken de bewuste plaat als mijn broekzak en opnieuw onderga ik het om compleet meegezogen te worden in de muziek. Hierna is de demonstratie afgelopen en dat is voor mij weer het startsein om de Aïda eens van dichtbij te gaan bekijken.

Sonus faber Aïda

Tja, wat moet je erover zeggen als je zo overdonderd bent door de geluidsweergave. Net zo overdonderend is het aanschouwen van de Sonus faber Aïda’s. Ik zie voor mij een prachtig afgewerkte en zeer stijlvolle luidspreker. Sommige luidsprekers hebben een mannelijke look, maar deze Aïda’s hebben juist een vrouwelijke look met prachtige rondingen en vormen. Zo is er als het ware een houten schil om de luidspreker behuizing heen gemaakt en de gepolitoerde afwerking is een waar kunstwerk om naar te kijken.

Zo zie je o.a. op de achterzijde onder verschillende hoeken geplaatste luidsprekerunits, de diverse afstemknoppen (instellingen voor high, mid en depth), en de luidsprekerklemmen (3 paar). De afwerking is van een uitzonderlijk hoog niveau en men kan duidelijk zien dat de gehele luidspreker handgebouwd is. Ik ben diep onder de indruk geraakt van dit ultieme stukje vakwerk.

Inmiddels gaat de volgende demonstratie weer beginnen en ga ik weer naar buiten om even bij te komen van al deze indrukken. Buiten gekomen zie ik enkele bekenden en collega recensenten. Onder het genot van een tweede kopje luister ik naar de bevindingen van een paar bezoekers en wat de collega’s ervan vinden. Nog steeds duidelijk onder de indruk meng ik mij niet in de diverse conversaties.

Tijd voor de tweede ronde……

Sonus faber Venere 2.5

Ik bezoek nu de kleine ruimte. Dit is waar Rob Wattimena een demonstratie geeft met de andere nieuwe telg van Sonus faber, de Venere 2.5 vloerstaande luidspreker. Deze Venere is een primeur voor de gehele Benelux. Ook hier zie ik weer een bijzondere hoge afwerkingsgraad, zeker als je je bedenkt wat een paartje Sonus faber Venere 2.5 kost, namelijk een € 2575,- per paar. Prachtige sierlijke belijning en retestrak uitziend design. Ook hier weer, net zoals bij de Aïda, krijg ik het WAUW gevoel!

Rob is nooit zo’n spreker en laat liever de muziek spreken tijdens een demo. Ondanks dat ik nog met de geluidsweergave van de Aïda in mijn hoofd zit, word ik ook hier weer meteen geraakt. Ik herken ogenblikkelijk de klank signatuur van Sonus faber welke ik zo prefereer. Hiermee doel ik erop dat er bepaalde series zijn geweest, waar ik niet de specifieke klank signatuur van Sonus faber in herkende. De laatste modellen ontworpen vóór de wisseling van eigenaar bij Sonus faber konden mij dan ook niet zo boeien. Goed, de Sonus faber Venere wisten dat gevoel waar ik Sonus faber zo om roem, wel weer meteen op te roepen. De kleine telg uit de familie liet een drive en energie horen die mij wederom in vervoering bracht. Natuurlijk hoorde ik ook wel kleine minpuntjes, zoals het feit dat het nog niet 100% was ingespeeld, want het laag zat nog behoorlijk vast. De soundstage in diepte, breedte en hoogte kon naar mijn gevoel ook nog verder groeien. Als je hier doorheen luistert, dan hoor je zeker de potentie die deze luidspreker in zich heeft. Het maakt mij eigenlijk alleen maar nieuwsgieriger naar de monitoren, zoals de 1.5 en helemaal de 2.0 monitor.

Mijn eindconclusie is dan ook dat Sonus faber in deze prijsklasse een nieuw statement heeft neergezet, waar andere luidsprekerfabrikanten zich op stuk zullen gaan bijten. Want ga d’r maar eens aan staan om het mogelijk te maken voor de consument om een paartje luidsprekers van € 2575,- te kunnen kopen met zo’n hoge afwerkingsgraad en geluidskwaliteit. Met een diepe buiging neem ik mijn petje af voor deze jongste telg!!

Opnieuw begeef ik mij naar buiten voor een derde kopje overheerlijke espresso en bewonder opnieuw de Venere 1.5 monitors, alsmede de diverse prachtige Italiaanse auto’s. Hierna begeef ik mij voor de laatste maal naar binnen voor een tweede demonstratie van de Sonus faber Aïda.

Sonus faber Aida

Nu wetend wat er komt en de eerste indrukken gezakt zijn, ga ik mij volledig concentreren op de muziek en de prestaties van deze prachtige luidsprekers. Wederom laat Harry diverse stukjes muziek horen van klassiek tot aan een stevig basgitaar alsmede ook nu weer de ELP popmuziek. Zelfs een prachtige opname van Boudewijn de Groot komt voorbij. Deze opname van Boudewijn is nooit uitgebracht en behoort dan ook tot de privé collectie van Harry. Het muziekstuk is opgenomen in een kerk in Amsterdam. De Aïda’s laten de ambiance van de kerk prachtig horen en al gauw zit je dan ook in de bewuste kerk en waan je je bij de opname. Je ziet Boudewijn spelen en je kan hem bij wijze van spreken zo aanraken, zo levensecht wordt het weergegeven in de ruimte. Wat mij verder opvalt zijn de stiltes en hoe vanuit het niets de diversen muziekklanken voorgeschoteld worden. Diepte, breedte en hoogte zijn van een andere dimensie en niet zoals de meeste systemen dat laten horen. De Aïda’s ontstijgen dat en doen er zelfs een grote schep bovenop. Heel indrukwekkend. Ook nu tijdens deze luisterronde kan ik niets negatiefs bedenken of horen. Sterker nog, ik raak ervan in vervoering en voor je het doorhebt is de demonstratie alweer afgelopen. Eigenlijk wilde ik de ruimte niet verlaten en had de demonstratie van mij best langer mogen duren, maar de plicht roept en dus neem ik afscheid van Harry, Michael, Rob en andere bekenden.

Onderweg naar huis besef ik dat ik wederom iets unieks heb meegemaakt en zelfs met 37 jaar (luister)ervaring in de audiowereld, zal ik deze ervaring, net zoals die destijds met de Avalon Osiris, niet snel vergeten.

Dank Rhapsody voor de geweldige ambiance en mooie show en dank Sonus faber voor de overdonderde performance. Een driemaal WAUW WAUW WAUW is hier zeker op zijn plaats.

Set 1:

LS: Sonus faber Aïda

VV: Dartzeel NHB-18NS

EV: D’Agostino Momentum stereo

CD: Spectral SDR-4000SL

Filters: Hydra Triton

Bekabeling: MIT, Sonore en Shunyata

Set 2:

LS: Sonus faber Venere 2.5 vloerstaander

VV: PrimaLuna Prologue Premium

EV: PrimaLuna Prologue Premium Stereo

CD: PrimaLuna Prologue Classic

Filter: Hydra Talos

Bekabeling: MIT, Sonore, Shunyata

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Dan d'Agostino, Luidsprekers - Enceintes, Reviews - Tests, Sonus faber, Versterkers - Amplificateurs en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.