Audio Home Hifi Studio’s failliet verklaard …

audiohomelogoAudio Home Hifi Studio’s failliet verklaard …

En dan zie je ergens op een of andere veilingadvertentie, niet eens op een audio gerelateerde webpagina, maar in een advertentie voor op een landelijk dagblad, dat Audio Home in Eindhoven op 23 mei 2015 failliet is verklaard …

Een tijdje terug zou zoiets meteen met een gevoel van verbazing en paniek gepaard gaan, maar dat is -helaas- voorbij. Ook ellende lijkt te wennen.

Zo’n 2 jaar geleden reageerde ik nog geschokt op het bericht dat de eigenaar van Audio Home, Walter Nowak, was overleden én op het feit dat er -volgens mij- niemand, maar dan ook niemand uit het high-end wereldje van Nederland enige aandacht aan gaf. Niet in de vorm van een nieuws berichtje, niet in de vorm van een dankbetuiging voor wat hij toch gedaan heeft voor de promotie van de zogenaamde “betere” audio.

Audio Home was in Zuid Nederland de eerste en lange tijd de enige zaak die de betere audio succesvol onder de aandacht bracht van muziek- en audio liefhebbers. Wat je ook van de heren van der Mijn, Nowak en jaja in een later stadium ook van Dalen, vindt of vond, ze deden het wel. Ik heb er diverse muziek liefhebbers van ver vandaan naar toe gebracht om ze kennis te kunnen laten maken met het vele moois dat ik mezelf niet kon veroorloven.

Er is blijkbaar heel wat loos in high-end Nederland en ver daarbuiten. De grondleggers van het gebeuren benen het op de een of andere manier niet meer bij. Ze verdwijnen van de markt, spelen een veel kleinere rol dan voorheen, of richten zich op een andere markt. En wat blijft erover voor de consument? Daar mag je je zorgen over maken. Zeker als die consument zich onwetend als ie is, ook nog eens argeloos laat foppen.

Ik moest daar aan denken toen ik zeer onlangs een geïntegreerde versterker aangekondigd zag van tegen de 20.000 € (ja, het staat er). Van een merk waarvan ik de betrouwbaarheid en de bouwkwaliteit maar al te goed ken. We gaan pas 40 jaar mee. Nou is het wachten op dealers en pers die zoiets aan gaan bevelen en klanten die … het aan gaan schaffen.

Is er iets mis met een geïntegreerde versterker van € 20.000? Niet persé. Zolang je de prijs maar kunt verantwoorden. Zoals de heren Eringa en Oling mij vroeger voorhielden 🙂  : “Vertel maar eens waarom dat zoveel kost”. Als je er 2 mechanische koeleenheden (ventilatoren) bij krijgt dan wordt dat een lastig verhaal, neem dat nou maar van Oom Herman aan. Voor zoveel geld kan er in een buizenversterker wel op andere manieren voor koeling gezorgd worden.

Maar waarom moet het dan toch voor zoveel de markt op? Daar is -helaas- wel een antwoord voor. Simpelweg omdat het in veel gevallen allemaal niet meer door de muziek gedreven entrepreneur wordt vervaardigd. Een deel van de bekende namen -met een bejaarde of mogelijk zelfs een overleden eigenaar- is in handen gevallen van nieuwe eigenaren: Investeerders. Zijn dat boeven dan? Niet persé. Zijn dat audio of muziekliefhebbers? Ik zou bijna zeggen “Persé niet”, maar dat zou niet eerlijk zijn. Laat ik zeggen “ik heb ze nog niet ontmoet”. Het zijn mensen met een zak geld (niks mis mee), soms van zichzelf, meestal van een ander, die van die ene zak geld 2 zakken geld proberen te maken. Is daar iets mis mee dan? Niet persé. Maar in de meeste gevallen gaat het gepaard met vernietiging van oorspronkelijke talenten en kapitaal. In sneltrein tempo worden mensen vervangen, magazijnen van afnemers volgestopt, de magazijnen van nieuwe afnemers ook nog eens volgestopt, een maximaal aantal modellen snel bedacht om afnemers nog verder vol te stoppen, de media worden verwend met snoepreisjes, diners en ander genot. Met als gevolg dat “de markt” zo vol zit, dat de markt de consument wel móet overtuigen om te kopen omdat het anders geweldig mis gaat.

De investeerder zoekt ondertussen naar een grotere investeerder die zijn inmiddels kwa omzet opgepompte merk(en) over kan nemen en die nieuwe investeerder, vaak kapitaalkrachtiger, herbegint het spel van vooraf aan. Tot … ja, tot uiteindelijk … de bom barst. En de investeerder, ach, die gaat weer verder met waspoeder, batterijen of een pizza keten.

Muziek, en ook high end audio, is een vorm van KUNST. Kunst met een grote K. Als je van merken die zich daar mee bezighouden een gevoelloze financiële business maakt zoals een investeerder, bankier dat doet -en het is logisch dat ze dat doen, hun product is “geld”, geen muziek of audio-, dan gaan die merken op (korte) termijn verloren of verliezen ze de “emotionele waarde” die ze oorspronkelijk vertegenwoordigden. Voorbeelden te over.

Gelukkig zullen er altijd kleinere en middelgrote entrepreneur gedreven merken blijven bestaan. Merken waar U normaal gesproken meer waar, meer kunst, voor uw geld krijgt. Bescherm uw hobby, bescherm uw kunst, bescherm deze merken en laat de merken waar de investeerder de scepter zwaait links liggen, hoe moeilijk dat misschien door de professionele promotie van deze investeerders / fabrikanten en ingezette media ook is … U zult Uzelf op termijn dankbaar zijn …

 

 

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales, Dealers - Revendeurs en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.