AH… AHaaa… AH!

De kans is groot dat de lezers die de hifi hobby al een tijdje volgen, bekend zijn met “ons” AH! merk zoals we dat jaren (vanaf 1998) vanuit Dé HifiWinkel in Eindhoven op- en uitgebouwd hebben.

Één van de vragen die in de loop der tijd nogal eens voorbij kwam was die van: “wat betekent AH!”? Sommige mensen dachten dat het een afkorting van Alfred en Herman was. Zelf had ik dáár nooit eerder aan gedacht eerlijk gezegd. Anderen noemden Appie Happie, Appie Heijn, Albert Heijn en dat laatste was nog niet zo slecht bedacht.

Het AH! project startte destijds in 1997-1998 met het feit dat ik het beu begon te raken dat mijn subliem klinkende buizen cd speler van California Audio Labs elke 3-6 maanden bij mijn technicus Frank op de werkbank stond. Elke keer viel ons op dat het een betrekkelijke eenvoudig Philips loopwerk was, gekoppeld aan een mooi gebouwd buizendeel. Elke keer na reparatie weer een plezier om naar te luisteren, maar ook elke keer om wat voor reden dan ook, van korte duur.

Op een dag loop ik tegen een buizentrapje aan met als korte beschrijving “uitstekend toepasbaar in uw cd speler”. Dat maakt mij nieuwsgierig en ik neem contact op met de man in Italië die deze advertentie geplaatst had. Hij bleek de ontwerper en al spoedig hadden we het over een goedkope Philips of Marantz cd speler, uitgerust met zo’n buizen trap. Het werd tenslotte de Marantz CD 38, die na onze operatie als Tjoeb 98 het leven doorging en het uitgangspunt vormde voor de latere Tjoeb 99 en de Njoe Tjoeb 4000 in zijn Standard, Super en Reference versie. Tussen de 6 en 7000 Tjoeb cd spelers hebben hun weg wereldwijd gevonden.

Toen we aanvankelijk de eerste mega bestelling van 5 stuks bij Marantz bestelden, moesten de omgebouwde cd spelers in ons computer bestand opgenomen worden. Om een onderscheid te maken met de “gewone” Marantz cd spelers maakte Frank het merk “huismerk” aan. De buizen cd speler business werd een serieuze zaak en we konden “huismerk” niet langer voeren. Omdat AH (Albert Heijn)  vaak nogal druk in de reclame was met hun “huismerk”, was de link gauw gelegd, zeker nadat we opmerkten dat mensen in een gesprek erg vaak “aha” zeiden.

Het logo was een heel andere zaak. Het lukte van geen kant. Diverse mensen en ikzelf zijn er mee bezig geweest, maar niks was het. Tot ik het beu was, met een viltstift driftig AH! op een vel papier kraste en er een ferme streep onderzette met het idee “Zó, het moet maar eens gedaan zijn”! En daar hadden we ineens ons AH! logo.

De productie van de laatste AH! Njoe Tjoeb 4000 cd spelers is eigenlijk net afgerond en we bezinnen ons nog op een mogelijk vervangend “apparaat” dat dan wel net zoveel stof moet doen opwaaien als onze Tjoeb cd spelers gedaan hebben. In de tussentijd houden we ons bezig met AH! kabels en diverse accessoires. Één daarvan is redelijk bijzonder en daar kom ik graag later nog eens op terug: de AH! AC Offset Killer.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Il se peut que les lecteurs qui suivent mon loisir hi-fi depuis quelques temps, se souviennent de notre marque AH! que nous avons développée, à partir de 1998, depuis Dé HifiWinkel à Eindhoven.

Très souvent on nous a demandé la signification du mot AH!. Certaines personnes pensaient qu’il s’agissait des initiales d’Alfred et d’Herman. Honnêtement nous n’y avions jamais pensé. D’autres pensaient qu’il s’agissait de l’abréviation de Appie Happie, Appie Heijn, Albert Heijn et bien entendu la dernière proposition n’est pas si mauvaise.

Le projet AH! a débuté en 1997-1998 ; tout simplement parce que je commençais vraiment à en avoir assez d’avoir mon sublime lecteur cd à tubes de California Audio Labs tous les 3-6 mois dans l’atelier de mon technicien Frank. A chaque fois, nous nous arrêtions sur le simple drive Philips connecté à la partie tubes. A chaque fois, nous retrouvions le plaisir de l’écoute, mais malheureusement il était toujours de courte durée.

Un jour, j’ai découvert un étage à tube accompagné de la description “parfait pour un lecteur cd”. Curieux, j’ai pris contact avec cet homme en Italie, auteur de cette publicité. Il était aussi le concepteur de cette étage à tube et très rapidement nous avons discuté d’un lecteur cd bon marché Philips ou Marantz dans lequel nous pourrions installé un tel étage. Finalement nous avons choisi le Marantz CD38, qui après nos modifications s’est appelé le Tjoeb 98 et par la suite après quelques améliorations le Tjoeb 99 et le Njoe Tjoeb 4000 dans sa version Standard, Super et Référence. Nous avons expédié dans le monde entier entre 6000 et 7000 lecteurs cd Tjoeb.

Lorsque nous avons passé la première super commande de 5 exemplaires chez Marantz, nous avons du, bien entendu, ensuite saisir dans nos ordinateurs les lecteurs cd modifiés. Afin de faire la différence avec les Marantz “normaux”, Frank a créé la  dénomination “propre marque”. Mais les affaires sont devenues sérieuses et saisir à chaque fois “propre marque” n’était pas très pratique. A cette époque, AH (Albert Heijn) avait aussi lancé sa propre marque et l’avait appelée AH, il ne nous fut donc pas trop difficile de faire le lien et en plus nous avions remarqué que souvent en discutant on disait “haha”.

Pour le logo ce fut une autre histoire. On n’y arrivait pas. plusieurs personnes s’y sont essayé, mais sans succès. Et il en était de même pour moi. Jusqu’au jour où fatigué de chercher j’ai écrit en rageant AH! avec un point d’exclamation sur un bout de papier et je me suis dit “il faudrait quelque chose comme ça”. Et voila, le logo était créé.

La production du dernier lecteur cd AH! Njoe Tjoeb 4000 est terminée depuis peu et nous avons encore des projets pour un autre appareil de remplacement. Mais entre-temps nous nous produisons toujours des cables AH! et divers accessoires. D’ailleurs notre AH! AC Offset Killer est toujours une star… et il merite bien un message à lui tout seul.

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in AH! en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op AH… AHaaa… AH!

 1. Jan zegt:

  AH Offset Killer, ben benieuwd.

  • Snap ik! Ik heb toevallig vannacht voor het slapen gaan het grootste deel van dat verhaal al geschreven. Jouw laatste aandeel in deze Killer Biz zal ik niet vergeten :-). Groet, Herman

  • Johng444 zegt:

   It’s actually a great and helpful piece of information. I am glad that you just shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 2. Rob Wilms zegt:

  Hoi Herman,

  Ja leuk, die Tjoeb cd speler van ons. Wereldwijd geroemd. Welke audio-liefhebber kent ‘m niet. Voor veel liefhebbers een audio hobby instap en een opstap naar méér. Ook als occasion is de Tjoeb nog steeds een erg populaire speler. Als ik er een inruil dan is ie vrijwel altijd meteen weg. Daar blijf je als dealer beslist niet mee zitten. En voor een nieuwe eigenaar is het extra aantrekkelijk omdat hij eigenlijk een NIEUW apparaat koopt. Michiel van Durob controleert elke apparaat, zorgt dat de laatste modificaties aangebracht worden en laat ‘m zoals elk apparaat dat hij behandelt, een tijdje proefdraaien. Ook apart is dat je deze speler naar eigen smaak kunt tunen en voorzien van de diverse upgrades zoals die in de loop der tijd uitgebracht zijn en door verschillende buizen toe te passen. Ik krijg vaak de vraag of er nog een opvolger is of komt.

  Rob Wilms
  Dé HifiWinkel Beek-Ubbergen

  • hermanvandendungen zegt:

   Klopt Rob, Michiel kan eigenlijk alles nog repareren. Van het belangrijkste van de speler, de laser-assembly zoals dat deftig heet. hebben we nog een paar duizend exemplaren liggen. De displays, waar na jaren het licht van uitgaat, hebben we niet meer in de Marantz uitvoering, maar nog wel in de Philips uitvoering. De een heeft lichtpuntjes, de ander lichtstreepjes. Let op, de aantallen daarvan zijn KLEIN en Philips of Marantz kan dat onderdeel niet meer naleveren. Het complete loopwerkmechanisme is NIET meer leverbaar. Omdat wij voor de Njoe Tjoeb 4000, de Marantz CD 4000 als basis gebruikten, hadden we net zoveel loopwerkmechanismes als gebouwde Tjoebs. Niks over dus. Onhanding. Omdat het loopwerkmechanisme als onderdeel duurder was als een basis machine van Philips waar dat loopwerk ook in gebruikt werd, hebben we ooit 250 van die Philips machines gekocht voor het loopwerkmechanisme en het display. Die loopwerken zijn dus op, van de displays nog een klein aantal voorradig. Onderdelen van het loopwerkmechanisme, zoals de lade, het servoboard, zijn ook niet meer leverbaar. Gelukkig zijn de lade en het servoboard soms nog te herstellen. De reden dat deze onderdelen de geest geven is meestal: TRANSPORT. U weet hoe (sommige) transporteurs met losse dozen omgaan. Reden voor ons (Durob) om eigenlijk altijd onze spullen persoonlijk bij onze dealers af te leveren. Maar goed, bij Marantz/Philips is de CD 4000 ontworpen voor vervoer op pallets, niet voor vervoer per stuk. Vandaar dat er ondanks de speciale verpakking die wij voor de Njoe Tjoeb ontworpen hebben er wel eens een mechanisme de geest geeft. Vooral daar waar eigenlijk alleen verzonden wordt, in Amerika. Maar goed, een lang verhaal om te vertellen dat we onze Njoe Tjoebs nog met het grootste gemak kunnen repareren, servicen en ook upgraden. We hebben nog steeds TjoUpsamplers, Super Tube Clocks, diverse smaken buizen voorradig.

   Een opvolger … We zijn er een paar jaar geelden mee bezig geweest. Deels ook reeds ontworpen, maar het is er nooit van gekomen. Een Eigen cd speler, uitgerust met een keur van digitale ingangen, zodat je dat wat je aan digitale bron naast je cd speler had, toch via het digitale en analoge circuit van de Tjoeb cd speler kon laten lopen. Jammer dat we dat toen niet afgemaakt hebben. Zou NÚ zelfs nog niet misstaan ….. denk – denk – denk ….

   Groet,

   Herman van den Dungen
   DUROB AUDIO BV

 3. Hoi Herman,

  Ik sluit toevallig net weer even een set aan en gebruik hierbij de AH! TRIAC netkabels, TRIAS XLR en de DLS KB10 luidsprekerkabels. Ik blijf me er telkens weer over verbazen dat het AH! kabelmerk zo makkelijk en breed toepasbaar is. De weergave is dynamisch, warm en open tegelijk en nimmer agressief in het hoog, maar het blijft wel levendig. En dat voor een absurd lage prijs als ik het mag vergelijken vergeleken met héél veel andere kabelmerken …

  En dan lees ik net jou stukje hierboven en ja, dan komen natuurlijk ook de bijbehorende herinneringen. En inderdaad ook de introduktie van de “AH! HUISMERK CD-38” zal ik nooit vergeten. Wat klonk dat belachelijk goed voor de prijs zeg.

  Zo terugdenkend, dan hebben we hier in het hoge noorden toch behoorlijk veel Tjoeb (38 en 4000) cd-spelers verkocht. Natuurlijk ook later alle modificaties en upgrades die er voor de AH! NJOE TJOEB 4000 kwamen. Denk maar aan de TjoUpsampler en later de upgrade die ik zelf het meest bizar vond: de Super Tube Clock. Deze betaalbare stapjes omhoog, werden door de Tjoeb bezitters enorm gewaardeerd en er werd dan ook door vrijwel iedere “Tjoeper” gebruik van gemaakt. Ik denk hieraan met ontzettend veel plezier terug. En ook ik hoop stiekum ook dat er een opvolger voor de AH! NJOE TJOEB 4000 komt … in welke vorm dan ook. Als de prijs/kwaliteitsverhouding en de “funfactor” maar net zo hoog is!

  Met vriendelijke groet,

  Ferry Kremers
  Dé Hifistudio Weerdinge

  • hermanvandendungen zegt:

   Hoi Ferry,

   Deels heb ik al gereageerd middels een reactie op het commentaar van Rob. Maar je noemt de kabels en je hebt gelijk. Ze zijn veel te goedkoop. Niet dat wij er niet mee uitkomen, want we rekenen braaf het materiaal, de maaktijd en de marges voor de mensen die er in investeren en mee werken. We rekenen alleen de VOODOOVOODOO niet. Je weet dat ik best wel een hoop ervaring heb met kabels en kabelfabrikanten. Zelfs vrouwelijke! Maar nadat ik ooit op het idee ben gekomen om MegaDollar filterkasten in Eindhoven onder de XRay te leggen is mij een hoop meer duidelijk geworden. Laat ik het erop houden dat ik erg lang, heel naïef door het kabelleven gestapt ben … Dat is met de AH! kabels als door jou genoemd zeker niet het geval. Goeie kwaliteit (Zwitsers en geloof me dat betékent iets!) basismateriaal en goed montage werk van eerst onze Koos Boshoven (KB dus) en nu Michiel van den Brekel, gekoppeld aan bewezen en beproefde aderconstructies, leveren gewoon een topklasse kabelprogramma dat zonder blikken of blozen onder het merk BATORE (in plaats van AH!) door het audioleven zou mogen gaan. BATORE? Inderdaad BAck TO REality!

 4. Cheapskater zegt:

  Tijdens mijn zoektoch naar een goedkope cd speler omdat ik vaak stuit op albums die niet op vinyl te krijgen zijn,kwam ik een artikel tegen waar de playstation 1 model SCPH- 1001/1002 geroemd wordt om zijn Analoge geluid ?

 5. Rens Jansen zegt:

  Ha Herman, Via omwegen kwam ik op deze oudere blogs, speel zelf nog steeds met de New Tjoeb in reference uitvoering (en bijna onleesbaar display) hoewel verder vooral LP’s op mijn VPI Aries 3. Vraag me af of de TriAc stroomkabels nog worden gemaakt? Kocht er ooit 2 van KB in Tilburg.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.