De eerste keer in je leven… — La toute première fois…

Weet U nog wanneer “hifi” voor de eerste keer een rol ging spelen in uw leven?  In mijn geval was dat toen ik een jaar of 6 was (denk ik). Ik kan me herinneren dat we thuis voorzien waren van het PTT distributie-systeem. Je had ergens in huis een 4-standen schakelaar en die was verbonden met een luidsprekerkastje. Bij ons hing dat ergens op de scheiding van keuken en huiskamer. Afhankelijk van de stand had je Hilversum 1, 2, 3 of 4 meen ik.

Mijn vader was bakker en had ook graag muziek in de bakkerij, dus hij had al snel een snoertje getrokken van PTT schakelaar naar een plek net onder het plafond in de bakkerij. Om het allemaal netjes af te maken had hij een conventioneel opbouwstopcontact op de muur geplaatst en daar het uiteinde van de PTT Muziek kabel in gemonteerd. Het was dus nu gewoon een kwestie van luidsprekerkastje er naast hangen en het draadje ervan voorzien van een netstekker en die netstekker weer in het opbouwstopcontact dat via de aangelegde draad met de PTT schakelaar verbonden was. Et voilà … in de bakkerij dezelfde muziek als voor in huis. Niks geen lokale regeling wat betreft zender en geluidsvolume. Daarvoor moest je nog even op en neer naar de keuken.

Op enig moment moet het mij geïrriteerd hebben dat die luidspreker in de bakkerij niet harder ging. Pa niet thuis en ik blijkbaar (maar een beetje) nagedacht en tot de conclusie gekomen dat het “aan het stopcontact” lag. Dus op de werkbank gekropen, stekker uit het stopcontact, luidspreker van de muur en snel naar een ander, meer effectief stopcontact. Stekker erin en een klap van jewelste die ik nooit meer zal vergeten. Het ging inderdaad erg luid! En daarna nooit meer! Mijn vader heeft nooit begrepen wat er in een keer mis was met zijn “geluidsinstallatie”. Mijn geluk was dat het luidsprekerkastje van plastic was én dat hij nooit geweten heeft van mijn eerste “proeve van bekwaamheid”….

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vous souvenez vous de la première fois où la haute-fidélité à jouer un rôle dans votre vie? J’avais 6 ans, je pense. Je me souviens qu’à la maison nous avions un système de distribution PTT. Il y avait un interrupteur 4 positions et celui-ci était relié à un haut-parleur. Chez nous, il était situé entre la cuisine et le salon. Selon la position choisie, nous pouvions écouter Hilversum 1, 2, 3 et 4, si je me souviens bien.

Mon père était boulanger et aimait avoir de la musique dans sa boulangerie, aussi avait-il tiré un câble entre l’interrupteur PTT et le plafond de la boulangerie. Afin de finir l’installation proprement, il avait posé une prise murale conventionnelle sur le mur et y avait fixé le câble PTT Musique. Maintenant il ne lui restait qu’à installer un haut parleur et d’ajouter au câble de celui-ci une prise afin de pouvoir la brancher dans la prise murale. Et voila… de la musique dans la maison, mais aussi dans la boulangerie. Okay, pas de bouton volume, pas de changement de station possible, pour cela il fallait aller dans la cuisine.

Un jour que mon père n’etait pas à la maison et que je trouvais la musique pas assez forte ; j’ai pris le temps d’étudier le problème et j’ai conclu que tout venait de “la prise”. Je suis vite monté sur le comptoir, j’ai retiré le câble de l’enceinte de la prise, j’ai pris le haut parleur et vite fait, bien fait je l’ai branché dans une autre prise qui me semblait plus efficace. Oh, je n’oublierai jamais le “boum” du haut parleur. Pour sûr, la prise était plus efficace et le volume augmenta, mais après plus rien, vraiment plus rien !! Mon père n’a jamais compris pourquoi son “installation hi-fi” avait explosé. J’ai eu beaucoup de chance, car le haut parleur était en plastique et mon père n’a jamais été informé de ma première “preuve de compétence”…

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op De eerste keer in je leven… — La toute première fois…

 1. Rene van Es zegt:

  Ook is een leuke klapper te veroorzaken door een luidspreker bi-amp aan te sluiten zonder de straps tussen de aansluitingen weg te halen 😉 Kost helaas wel veel geld om de versterkers te repareren.
  En de echte thrill seeker schroeft een stekker aan het einden van een snoer uit elkaar terwijl het begin van het snoer nog in de wandcontactdoos steekt.
  Audio was bij tijd en wijle voor iedereen wel een “schokkende ervaring”

  Rene

  • Hoi René,

   Schrijf ik over mijn “eerste keer”, beschijf jij zo ongeveer de “laatste keer”. Hoewel, zoals ik al schreef, als het kastje niet van plastic was geweest, was ik ook niet meer geweest … Niks voor jou om al die “beroemde” mensen eens te ondervragen over hun “eerste keer”? Moet nog wel wat hilarische ervaringen in een stukje opleveren. 🙂

   Groet,

   Herman

 2. Volgens mij ben jij dan de grondlegger van streaming music via ‘het net’.

  • Hoi Ivan!

   Je bedoelt de grondlegger van de “screaming” music? En kun jij je eerste hifi-ervaring nog herinneren? Jou kennende moet dat ook iets “aparts” geweest zijn. Ben eigenlijk wel benieuwd.

   Groet,

   Herman

 3. Onno Kiviet zegt:

  Dag Herman,

  Dat kastje hadden wij thuis ook en de foto van de speaker herken ik al te goed nog. Wij noemden het thuis de draadomroep. Het is ook mijn eerste ervaring met geluid. Later kocht mijn vader een Philips zelfbouw versterkertje, die iemand voor hem in elkaar heeft gezet. Een oude Philips (plastic toonarm met omkeerbare naald, welke was voor 78 en 45-33 toeren). platenspeler in een mooie houten kast met houten deksel en een Philips bandrecorder was de eerste echte installatie thuis. Op die Philips bandrecorder heb ik mijn allereerste opnames gemaakt van het zendschip Veronica op 192. Het zal een paar jaar later geweest zijn dat ik op een dag besloot om die bandrecorder eens te gaan onderzoeken en volledig uit elkaar haalde. Om daarna het weer in elkaar te zetten. Alleen hield ik toen een aantal schroefjes over en het buisje waar de bandrecorder was mee uitgerust had ik het puntje bovenop het buisje afgebroken. Gevolg was dat de bandrecorder het niet meer deed. Mijn vader heeft nooit geweten hoe toch ooit die bandrecorder stuk was gegaan en hoe het kwam dat er losse schroefjes in het apparaat waren gekomen. Ik ben nog maanden, na dit voorval vele malen langs geweest bij Radio Veldt in Bussum en bij Radio Gooiland in Hilversum om aan zo’n buisje te komen, wat me nooit gelukt is. De bandopnames die ik toen als klein jochie heb gemaakt, die heb ik nog steeds. Voor een jaar of twee terug heb ik ze nog beluisterd op mijn grote spoelenrecorder. Het was niet om aan te horen, maar de herinnering was zoet en leuk !

  Onno Kiviet
  Puresound

  • Hé Onno …

   Long time no see. Man, da’s een herkenbare reactie. Daar kan ik met zoveel tekst op reageren dat ik zomaar te laat kom voor mijn 21.00 uur afspraak. Maar … ik beloof je … ik maak er zo spoedig mogelijk een separaat blogbericht van en ik zal het “Beste Onno” noemen. Nog even terug naar Philips bouwdozen, de jukebox, Little Richard en Peter Koelewijn en meer van die dingen … :-). Kun je je voorstellen wat een mazzel ik en mijn broertje hadden om een echte jukebox in de slaapkamer te hebben en dan op Tutti Frutti in slaap te vallen of wakker te worden …

   Groet en tot ziens of horens.

   Herman van den Dungen
   DUROB AUDIO BV

 4. We hadden het vanmiddag nog over je haardracht… Kijk nog eens goed naar de foto, dat was zo gek nog niet 😉

  • Hoort wie spreekt! Kees Jan Langhaar! Je hebt wel gelijk natuurlijk, maar tóen was ik nog in voorbereiding voor het seminarie voor de opleiding “vliegenier van God”. Nu werk ik alweer ruim 35 jaar voor de “duivels” van de muziek- en entertainment industrie :-).

   Groet en smakelijk “Essen”!

   Herman van den Dungen
   DUROB AUDIO BV

 5. Mijn eerste keer kan ik me niet herinneren. Volgens mij ben ik met het virus geboren, want toen ik ter wereld kwam was het eerste wat mijn vader zei: “Hé hij kijkt naar de wekker radio”. 🙂

  Ik kan me nog wel kan herinneren, dat ik op een dag een draaitafel had gekregen waar de kap de speakers van waren. Erg leuk ding. En ik denk dat de meeste hier hem wel herkennen.

  Groet,

  Eric Beenhakkers
  Hi-Stands

  • hermanvandendungen zegt:

   Hoi Eric,

   Altijd baas boven baas … Maar ik denk dat jouw vader je moeder gewoon meteen wilde voorbereiden op wat haar te wachten stond onder zijn vaderlijk leiding … En het is hem inderdaad allemaal goed gelukt.

   Zo’n platenspeler heb ik natuurlijk ook ooit gehad. Op het elementkopje moest ik een stuiver plakken om het element te laten sporen. Over vinylmishandeling gesproken.

   Groet,

   Herman van den Dungen
   Durob Audio BV

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.