Andy Tielman overleden – Ayo Mama — Andy Tielman nous a quitté – Ayo Mama

Vrijdagmorgen te laat wakker omdat ik gisteravond met oldtime middelbare schoolvriend Chris een ultiem gezellig eetavondje had, dat ons tot een uur of 3 in het restaurant hield. Volgens mij vond Jeroen van ’t Misverstant het ook wel gezellig anders had ie ons er wel uit gegooid.

En dan zie ik het emailbericht van Chris: Gitarist Andy Tielman overleden. Met de opmerking dat het niet gekker moet worden met mijn voorspellingen … Andy was namelijk ook onderwerp van onze gesprekstof geweest.

Er zal de komende dagen meer dan anders over Andy en over De Tielman Brothers geschreven worden. En terecht. Ze zijn voor een hoop mensen de band geweest die grote veranderingen in de vroege rock en roll scene van Nederland (en Duitsland, België en Frankrijk) teweeg hebben gebracht. Met name door de manier waarop ze die muziek brachten. Maar daar is van alles over te vinden op internet en in boeken. Ik wil Andy graag bij mensen in herinnering brengen door iets wat niet eerder beschreven is.

Wij gaan al heel lang vanwege PrimaLuna en Mystère naar China. We bezoeken dan ook hifi shows. Die zijn daar soms heel anders als hier. De audio fabrikant sluit in zijn kamer een microfoon aan en artiesten treden live op over de versterkers, luidsprekers van de exposant. We hoorden heel vaak een liedje dat erg gemakkelijk in het gehoor lag en in het Chinees klonk de tekst als Ayo Mama. Of zoiets. Wat wij begrepen van Johnny en Lily die het zongen, ging het om een oud Russisch of Tsjechisch kinderliedje en meer konden ze er ook niet over vertellen. Ook al omdat wij toen nog geen Chinees verstonden (ik nog niet, maar Dominique inmiddels wel).

Weer in Nederland aangekomen, meerdere keren gezocht op internet om te kijken of ik de oorsprong van het liedje kon vinden, maar niks gevonden en het daar maar bij gelaten.

Op een gegeven moment ontvang ik van een verre AH! klant uit Australië een email en we krijgen het over Andy Tielman. Die heeft daar een tijdje rondgehangen, muziek gemaakt en in een underground garage  blaadje is een interview met Andy verschenen. Dat blaadje stuurt ie me zelfs toe en zo krijg ik wat hernieuwde interesse voor de Indo Rock van weleer en Andy Tielman in het bijzonder. Natuurlijk betekent dat ook dat ik wat zoek op internet en veel vind over het verleden van Andy en de Tielman Brothers, maar ook over het heden. De man treedt blijkbaar nog steeds op! De chronologische volgorde van het een en ander weet ik niet precies meer, maar in een vrij korte periode zien we Andy optreden in Rijswijk, Rotterdam, Duitsland. Allemaal heel kleinschalig, maar wat opvalt is dat zijn aanhang het nog steeds erg “groots” vindt. Ik koop wat cd’s van ‘m en ook een DVD. Die draai ik niet meteen, maar op een gegeven moment  kijk ik op verpakking om te zien welke nummers erop staan en val bijna van verbazing van mijn stoel. Ik zie Ayo Mama staan. Dat kan toch niet. Nou die DVD zat dus zo in de speler en jawel hoor. Andy Tielman speelt een rock versie van het Indonesische kinderliedje Ayo Mama. Het moet niet gekker worden … Een bizarre ontdekking …

Ook in die periode komen we terecht in Vught bij een optreden van Jimmy Bellmartin. Of hij het was of iemand die een gastoptreden deed … ik weet het niet meer, maar plotseling hoorde ik door de zaal Ayo Mama … Ik heb het er later over met mijn zus. Oh ja, Jimmy ken ik goed. Van het station in Den Bosch. Als ik spijbelde (correctie: mijn zus heeft me gemeld dat ze nooit gespijbeld heeft; het was altijd na werk of school als ze op de bus zat te wachten. Sorry zus :-)) en in de stationsrestauratie koffie ging drinken zat hij er ook altijd en kletsten we altijd samen de tijd weg … Ik vertel haar over de toevalligheden van het voor mij totaal onbekende liedje Ayo Mama dat in korte tijd via China, Andy Tielman, Jimmy Bellmartin mijn pad gekruist heeft en dan begint ze te zingen “Ayo mama, jangan mama marah beta, Dia cuma cuma pegang beta, Ayo mama, jangan mama marah beta, Lah orang muda punya biasa”. Barst, dat is de tekst die ik (fonetisch) inmiddels ook ken … Wie kan het gekker bedenken?

Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw, dochter, familie en zijn vele vrienden.

Andy … Rock in Peace!

Ajo Mama – China

Ajo Mama – Andy Tielman

Ce vendredi matin, je me réveille un peu trop tard, après une super soirée autour d’un bon repas avec un ancien ami d’école. A trois heures du matin, nous étions encore dans le restaurant. Je pense que Jeroen du ’t Misverstant a aussi passé un bon moment avec nous sinon il nous aurait mis dehors.

Et puis cet email de Chris : le guitariste Andy Tielman est décédé… Incroyable, Andy fut un de nos sujets de discussion dans la soirée.

Pour sûr, dans les prochains jours, nombreux vont être les écrits sur Andy et les Tielman Brothers. Et ce sera bien mérité. Ce groupe a changé profondément pour de nombreuses personnes la scène rock et roll de la Hollande ( de l’Allemagne, de la Belgique et de la France), surtout dans la façon de jouer. Mais tout ceci vous pouvez le lire sur internet ou dans les livres. Je veux seulement apporter un témoignage sur Andy qui n’a jamais été écrit auparavant.

Nous allons depuis très longtemps en Chine pour PrimaLuna et Mystère. Nous visitons aussi  très souvent des salons hi-fi. Ils sont vraiment très différents de ceux organisés dans le monde occidental. Le fabricant audio organise dans sa salle un show en direct avec des artistes, le micro est branché sur l’installation de l’exposant. Lors d’un salon, nous avons entendu une mélodie qui est resté toute la journée dans nos têtes. En chinois, le texte ressemblait à Ayo Mama. Finalement au bout de quelques jours, nous avons demandé aux artistes l’origine de cette chanson. Ils ne savaient pas vraiment et pensaient que c’était une chanson russe ou tchèque. Aussi à cette époque notre chinois ne nous permettait pas vraiment de comprendre (le mien est toujours au même niveau, aujourd’hui Dominique pourrait comprendre).

De retour aux Pays-Bas, j’ai cherché plusieurs fois sur internet si je pouvais trouver l’origine de cette chanson, mais je n’ai rien pu trouver.

A un certain moment, je recois un email d’un client AH! en Australie et nous discutons d’Andy Tielman. Ce dernier a vecu quelques temps en Australie, fait de la musique et mon client retrouve dans un magazine un entretien consacré à Andy. Il m’en envoie une copie et c’est ainsi que je renouvelle mon intérêt pour l’Indo Rock et pour sûr Andy y a joué un grand rôle. Naturellement j’effectue des recherches sur internet et je découvre avec stupéfaction qu’Andy donne toujours des concerts ! Je ne me souviens plus vraiment de la chronologie des évènements, mais nous allons voir Andy en concert à Rijswijk, Rotterdam et en Allemagne. Des petits concerts, mais il est surprenant de voir combien ses partisans le considère encore comme un “grand”. J’achète quelques cd et dvd, mais je ne les joue pas tout de suite. Un soir, je prends un des cd et je lis la liste des morceaux et oh, surprise Ayo Mama. Je ne peux pas le croire. Et maintenant le dvd, et là aussi le morceau. En fait, Andy Tielman joue la version d’un chanson enfantine indonésienne. Une découverte bizarre…

Quelques mois plus tard, nous allons voir un concert de Jimmy Bellmartin à Vught. Je ne sais plus si Andy organisait le concert ou s’il était invité… mais soudain j’entends Ayo Mama… Dans les jours qui suivent, je parle avec ma soeur du concert qui me dit “Mais je connais Jimmy très bien… lorsque je ratais l’école et que j’allais au restaurant de la gare de Den Bosch boire un café, il était souvent là et on discutait…”. Je lui raconte l’histoire de la chanson entendue en Chine et ensuite à Vught lors du concert d’Andy Tielman et de Jimmy Bellmartin. Et soudain, elle commence à chanter : “Ayo mama, jangan mama marah beta, Dia cuma cuma pegang beta, Ayo mama, jangan mama marah beta, Lah orang muda punya biasa”. Incroyable ! c’est le texte que j’avais entre-temps phonétiquement appris.

Nos sincères condoléances à sa femme, sa fille, sa famille et ses nombreux amis.

Andy… Rock in Peace !

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.