The King is dead, long live The King

Audio Research The Reference 250 mono eindversterkers bij Rhapsody

Door Werner Ero

Wie ooit eens in levende lijve kennis heeft kunnen maken met de werkelijk reusachtige Audio Research Reference 610T buizen mono eindversterkers, zal kunnen beamen dat dit een onvergetelijke ervaring is. Niet alleen het verpletterende gewicht van 77 kg per monoblok en de forse afmetingen van 34,3 cm breed, 58,4 cm hoog en 52,8 cm diep spreken tot de verbeelding, het is vooral die allesoverweldigende weergave die diep respect afdwingt. Helaas is Audio Research onlangs met de productie van deze mastodont gestopt, waarmee een einde is gekomen aan de productie van een letterlijk en figuurlijk, grote audio legende.

Toch is er ook goed nieuws in de vorm van de gloednieuwe Reference 250 mono eindversterkers. Ogenschijnlijk minder extreem en met een beperkter vermogen van ‘slechts 250’ Watt per kanaal. Maar pas op, want volgens Audio Research weet deze nieuweling zelfs nog beter te presteren als de legendarische 610T! Als dat geen goed nieuws is?!

Rhapsody, Durob Audio en Audio Research

22 en 23 oktober jongstleden waren twee heel bijzondere dagen bij Rhapsody. Terwijl er in eerste instantie een show was gepland rond Sonus faber’s jongste succesnummer, de Amati futura, met assistentie van een volledige Audio Research Reference trein in de vorm van de Reference 5 voor- en Reference 150 eindversterker, kwam er plotseling onverwacht nieuws uit de Rhapsody hoek. Het gonsde ineens van de geruchten dat de eerste nieuwe Reference 250 mono eindversterkers op Europese bodem zouden zijn geland. Navraag bij Durob Audio leerde al gauw dat de Antwerpse dealer Technology Factory de gelukkige bleek te zijn, die na overleg zo edelmoedig was om deze versterkermodellen enkele dagen aan Rhapsody uit te lenen. Een geste die zowel het Hilversumse team als de vele bezoekers -zoals achteraf bleek-, erg op prijs hebben gesteld.

Voordat ik verder wil gaan met deze bijzondere ARC loot, eerst nog wat meer over de magische band van Rhapsody met het merk Audio Research en de band met distributeur Durob Audio.

Om met Audio Research te beginnen, dit roemruchte Amerikaanse merk behoort al sinds de start van Rhapsody, inmiddels al weer meer dan 25 jaar geleden, min of meer tot het vaste winkelassortiment.

De band met Durob is voor “audio land” zonder meer ook heel bijzonder en afwijkend te noemen. Durob had een grote inbreng bij de start van Rhapsody. Vervolgens ontstond, om in audio termen te blijven, een radiostilte, en -uiteindelijk- heel uniek, is een jaar of twee geleden de communicatie toch weer op gang gekomen! Na een goed gesprek, bleek de blijkbaar nog steeds aanwezige gemeenschappelijke basis, genoeg voedingsbodem te bezitten om opnieuw tot leven te kunnen worden gewekt. Belangrijk in dit gesprek was het feit dat zowel van Dalen als van den Dungen uitspraken, dat hun samenspel met betrekking tot producten en mensen uit de begintijd van de High End wereld, voor hen een unieke ervaring is geweest, die zich voor beiden later nooit meer herhaald heeft. Wat deze nieuwe kennismaking ons zal brengen kunnen we alleen maar afwachten. Feit is in ieder geval dat die nieuwe kennismaking goed zichtbaar is en goed herbegonnen is!

Daarnaast is het ook nog eens zo dat Audio Research als onderneming tamelijk recent in dezelfde investeerdersgroep terecht is gekomen als o.a. Sonus faber, een merk dat al zo lang als ik me kan heugen door Durob vertegenwoordigd wordt en 1+1 is 2. Door deze contacten was het voor Rhapsody dus mogelijk en logisch om ondanks de wisseling van importeur, Audio Research onverminderd te blijven voeren.

Deze slideshow vereist JavaScript.

ARC Reference 250

Terug nu naar de Audio Research Reference 250, een mono eindversterker met exact dezelfde afmetingen (48,3 cm breed, 22,2 cm hoog 49,5 cm diep) als de inmiddels al veel bekroonde en eveneens recent uitgebrachte Reference 150 stereo eindversterker. ARC heeft er absoluut wat speciaals van gemaakt, want ook deze Reference 250 ademt het begrip ‘state of the art’ uit al zijn poriën. De acht KT120 eindbuizen die de 150 nog voor beide kanalen gebruikt, zitten in de 250 in één mono eindversterker. Met open motorkap zijn de associaties met een mooie rondlopende V8 motor snel gemaakt. Altijd genoeg vermogen en een soevereiniteit om met het grootste gemak alle hordes te kunnen nemen. Ook is het totale circuit op een nog hoger plan gebracht en is het enorme voedingsgedeelte aangepast aan het hogere vermogen. Een  blauw verlichte analoge meter welke het uitgangsvermogen aangeeft, completeert tenslotte het visuele deel en geeft wat mij betreft net dat beetje meer, waardoor het audio hart sneller gaat kloppen. Tijdens de Rhapsody presentatie zijn beide mono’s te zien in stemmig zwart, wat de meters en overige uitstraling nog beter tot zijn recht laat komen. Heel fraai!

Luisteren

Aangezien ik door verschillende sessies goed bekend ben met de klank van de Reference 150, ben ik erg benieuwd wat deze letterlijk 2 x duurdere nieuwe ARC loot daar nog aan weet toe te voegen. Samen met verschillende andere belangstellenden neem ik plaats op één van de luisterstoelen en bekijk nieuwsgierig al het moois dat voor ons is uitgesteld. De Amati futura’s in die mooie, typische dieprode kleur ‘red violin’, de dCS Puccini SACD speler met USB klok, Shunyata kabels en natuurlijk de Audio Research REF 5 en de hoofdrolspelers van deze sessie, de Reference 250 mono eindversterkers.

Zoals gewoonlijk draait gastheer Harry van Dalen een gevarieerd muziekprogramma met veel mooie en bijzondere muziek. Het eerste wat mij meteen opvalt is het enorme gemak, de grandeur en de prachtig uitgewerkte klankkleuren die net zo driedimensionaal en diep zijn als de rode tinten van de Amati futura luidsprekerbehuizing zelf. Ook wordt al snel duidelijk dat deze 250’s over forse reserves beschikken, want zelfs tijdens echt realistisch luide uithalen van klassiek koperwerk of percussie, komen de meters nooit boven de 25 Watt. Iets wat uiteraard ook wel wat zegt over de aanstuurbaarheid van deze Amati Futura’s. Qua klankbalans en interpretatie liggen deze versterkers echt in het verlengde van de Sonus faber luidsprekers. Dus vol en rijk maar vooral ook neutraal van toon (het kan dus wel tegelijkertijd!), geen excessen die het muziekplezier verstoren en een hele vloeiende, organische en ruimtelijke klank. Ten opzichte van de Reference 150 gaat de 250 gewoon nog een flinke stap verder. Net zo muzikaal en net zo vloeiend, maar met een nog hogere resolutie en oplossend vermogen, nog mooier uitgewerkte klankkleuren en nog meer gemak, met die typische grandeur die alleen met topklasse buizen mogelijk is en ik me in deze mate tot nu toe alleen van de Reference 600 en 610T mono eindversterkers kan herinneren. Oftewel je kunt al je muzikale lusten botvieren en alles mag en kan, zonder dat je daar gehoormatig voor wordt afgestraft. Een waar luilekkerland voor de kapitaalkrachtige muziekliefhebber dus.

Conclusie

Audio Research is een merk wat in de 41 jaar van haar bestaan, continu met de verbetering van haar producten bezig is geweest. De bij Rhapsody als primeur gepresenteerde Reference 250 is daar een prachtig voorbeeld van en gezien deze eerste indrukken, is er inderdaad sprake van een waardig nieuw topmodel. Compromisloos gebouwd, voorzien van de mooiste onderdelen, veel vermogen en toch enorm naturel, volbloedig en verfijnd van klank. Het mooie van dit soort kwaliteitsproducten is dat je dermate snel bij de muziek betrokken raakt, dat de apparatuur uiteindelijk enkel nog het -verslavende- middel is om in deze hogere sferen te geraken. In hogere sferen raak je bij Rhapsody regelmatig. Ze beschikken over een enorm fraai uitgewogen assortiment, waarbij het voor iedere muziekliefhebber voordurend watertanden is, maar het is ook de enorme vakkundigheid, passie en gedrevenheid van de mensen van Rhapsody, waardoor het iedere keer opnieuw weer lukt om die producten tot hun maximale kunnen te dwingen.

Werner Ero est un journaliste hollandais, notamment pour le magazine Music Emotion. Ses articles ne sont pas traduits en français. Bien entendu si un de vous veut participer à ce travail de traduction, il peut contacter dominique “@” durob.nl 

Rhapsody Sound & Vision – Borneolaan 25 – 1217 GX Hilversum – info@rhapsody.nl — www.rhapsody.nl

 

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Audio Research, Cd spelers - Lecteurs cd, Dealers - Revendeurs, Reviews - Tests, Versterkers - Amplificateurs, Voorversterkers - Preamplificateurs, Werner Ero bericht. Bookmark de permalink .

6 reacties op The King is dead, long live The King

 1. Rob Wilms zegt:

  Hoi Werner,

  Waauw! Die 250’s doen me inderdaad watertanden. Daar word ik hebberig van!! Bijzonder knap hoe Audio Research bij de eigen stijl kan blijven en zoals jij ook schrijft, tegelijkertijd vernieuwen. Dat geldt zowel voor het uiterlijk als voor de geluidskwaliteit. In ieder geval voor de modellen die ik hier heb staan en wat ik van de diverse buitenlandse journalisten en nu ook van jou mag vernemen, geldt dat gelukkig ook voor dit TOPmodel.

  Groet

  Rob Wilms

 2. hermanvandendungen zegt:

  Jaaaa …. Robbie Williams …. Hééél goed verkopen, dan kunnen we hééél goed sparen en dan … mmmm …. zo’n mooie REF5Se met deze REF250’s …. Inderdaad, daar loopt ook mij het water van uit de mond!

  Groet,

  Herman van den Dungen
  DUROB AUDIO BV

 3. Werner Ero zegt:

  Hoi Rob,

  Audio Research vormt in de internationale high-end al meer dan 40 jaar een betrouwbare vaste waarde. Geen cosmetische fratsen en altijd puur gebouwd voor muziekweergave op zeer hoog niveau. Met de REF250’s wordt deze traditie onverminderd voortgezet en het is vooral de volledige afwezigheid van ‘hifi’ geluid, die op mij zo veel indruk heeft gemaakt. Inderdaad spullen die bij iedere muziekliefhebber de hartslag omhoog zal jagen door de compromisloze inslag en formidabele muziekweergave.

  Groet,

  Werner Ero

 4. Siem van Oord zegt:

  Goedenavond Heer Ero,

  Heb met plezier uw verhaal gelezen, met name ook omdat ik eerst met veel plezier bij Rhapsody de door U beschreven demo mee heb mogen maken. Ben het helemaal met U eens en ik was meteen ook helemaal verkocht. Dit worden gegarandeerd mijn nieuwe eindversterkers. Zal niet meer lukken in 2011, maar voor 1 april 2012 wil ik ze toch bij mij thuis spelend hebben. En dat is geen april mop, dat kan ik U verzekeren. Nogmaals dank voor uw mooie verslag. Hopelijk snel weer een nieuw verhaal van U op dit nieuwe en verfrissende audioblog.

  Met vriendelijke groet,

  Siem van Oord

 5. Werner Ero zegt:

  Geachte heer van Oord,

  Dank voor uw compliment en het doet mij deugd dat u het een plezierig verhaal vond. Verder bent u beslist een te benijden mens en ik snap absoluut uw beweegredenen om de REF250 met stip bovenaan uw aankooplijst te zetten. Audioproducten die daadwerkelijk in staat zijn om de werkelijke beleving van echte muziek te bereiken zijn gewoon erg zeldzaam en dat ongeacht de prijs. Deze Audio Research 250 lukt het wel om die moeilijke maar o zo belangrijke stap naar ultiem muziekgenieten te zetten en ik hoop uw verslag wanneer u ze daadwerkelijk thuis heeft staan, ooit nog eens op dit blog te mogen lezen.

  Met vriendelijke groet,

  Werner Ero

 6. hermanvandendungen zegt:

  Geachte heer van Oord, beste Werner,

  Allebei dank voor het reageren. Het doet ons vanzelfsprekend ook plezier als we te horen krijgen dat de blog met plezier gelezen wordt. Ook leuk dat U achteraf bezien met Werner dezelfde luister ervaring heeft kunnen delen en natuurlijk voor ons als bedrijf ook goed nieuws om van uw plannen te mogen vernemen betreffende de aanschaf van de beschreven versterkers.

  Met vriendelijke groet,

  Herman van den Dungen
  DUROB AUDIO BV

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.