In Memoriam Andy Tielman — A la mémoire d’Andy Tielman

Op 11 november schreef ik hier al naar aanleiding van het overlijden van Andy Tielman hoe hij via een Australische klant en het optreden van het Chinese duo Lily en Johnny op ons pad kwam.

Vrijdag 18 november werd Andy in Den Haag gecremeerd. Naar schatting 1500 – 2000 belangstellenden woonden de crematie bij. Al met al een indrukwekkende gebeurtenis die nog eens aantoonde dat de man geliefd was. Met zijn vriendelijkheid en zijn bescheidenheid kan dat ook bijna niet anders.

Er is al heel wat gediscussieerd in de wereld over de “beste” gitarist -beter gitaristen- aller tijden en daarbij viel ook regelmatig de naam Andy Tielman. Ook daar deed ie heel bescheiden over en zou zelf zoiets nooit hebben durven te beweren. Hij lachte maar wat als ie met zo’n uitspraak werd geconfronteerd. Wat wel een feit is als je de berichtgeving erop na pluist (en er is heel veel over te vinden op internet als je Google intensief gebruikt), is dat hij en zijn broers zo wat de eersten waren die op het podium met hun bandje de boel eens flink op stelten zetten. Muziekverkrachters noemde de Nederlandse pers destijds de Tielman Brothers. Reden dat ze met succes meer buiten dan binnen Nederland optraden. Vooral Duitsland dus. Hamburg , Düsseldorf, Krefeld etc. Het was gewoon de eerste (indo)rock & roll band in Nederland. Geen hitmachine, niet echt creatief in de zin van het schrijven van tientallen nieuwe songs, maar uiterst creatief in de uitvoering van allerlei, meestal Amerikaanse, songs. De eerste band alhier, die meer met de instrumenten deed dan er wat noten uitpersen.  Kijk er de filmpjes op YouTube maar op na. Leuk stukje muziekgeschiedenis en tegelijkertijd kom je in aanraking met onze niet zo bijzonder fraaie koloniale geschiedenis.

Mevrouw Siem Boon, mede-directeur van de Tong Tong Fair, het grootste Euraziatische evenement ter wereld, schreef een indrukwekkend In Memoriam dat wij U niet willen onthouden. Klik hier voor de link.

Le 11 novembre dernier je vous ai écrit suite au décès d’Andy Tielman comment il avait croisé notre chemin via un client australien et un concert du duo chinois Lily et Johnny.

Ce vendredi 18 novembre Andy a été incinéré à Den Haag. Environ 1500 – 2000 personnes ont assisté à ce dernier hommage émouvant et ont prouvé une fois encore combien cet homme était aimé. Sa gentillesse et sa modestie ne pouvaient engendrer qu’une telle attitude.

Nombreuses sont les discussions dans le monde sur le “meilleur” guitariste de tous les temps et bien entendu le nom d’Andy Tielman est souvent cité. D’ailleurs il était très modeste à ce sujet et n’a jamais osé le mentionner lui-même.  Il riait lorsqu’il était confronté à un tel compliment. Un fait est certain lorsque vous épluchez les différents articles (et ils sont très nombreux sur internet) lui et ses frères furent les premiers à considérablement mettre de l’animation sur les scènes de leurs concerts.

La presse hollandaise les a qualifiés de “violeurs de musique”, raison pour laquelle leur succès étaient plus important à l’étranger quand Hollande. Surtout en Allemagne : Dusseldorf, Hamburg, Krefeld… C’était tout simplement le premier groupe (indo) rock & roll hollandais. Pas une machine à fabriquer des hits, pas vraiment créatifs dans le sens de l’écriture de dizaines de nouvelles chansons, mais surtout créatifs dans la prestation, principalement de chansons américaines. Le premier groupe qui utilisaient leurs instruments pas seulement pour jouer des notes. Regardez les films sur YouTube. De bons moments d’histoire musicale mais aussi de notre histoire coloniale.

Madame Siem Boon, directrice adjoint de Tong Tong Fair, le plus important évènement eurasien au monde, écrit un article impressionnant A la Mémoire d’Andy que nous voulons vous faire partager. Cliquez ici pour le lien 

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.