Goed nieuws van René van Es, Lori Lieberman en de music for pleasure! — Bonne nouvelle de René van Es, Lori Lieberman et la musique pour le plaisir !

Kreeg dit weekend een berichtje van René van Es, welbekend in audio land van zijn schrijven bij onder andere hifi.nl, hvt, Music Emotion, dat hij het wel leuk vond om te proberen op regelmatige basis een bijdrage te leveren over muziek, apparatuur en belevenissen. Deze levensgenieter, muziekliefhebber en audiofiel wil zijn toetsenbord beroeren over zaken die te maken hebben met apparatuur, mogelijk afkomstig van Durob, verhalen uit de oude doos, wetenswaardigheden en tips. Waarbij vanzelfsprekend de liefde voor muziek zal doorklinken van deze “klant van Dé Hifiwinkel in Beek”, waar hij ooit de basis legde voor een langdurige band met Durob door in 2002 een recensie apparaat los te peuteren van Rob Wilms. Dat deed Rob natuurlijk wel in overleg met mij natuurlijk :-).

Het eerste verhaal beschrijft het plezier dat René en zijn Jacq net beleefd hebben aan een concert van Lori Lieberman en dat hij graag snel geplaatst zag omdat er deze week nog enkele mogelijkheden zijn om haar te zien en vooral te horen. In ieder geval in Maastricht en volgens haar website ook nog elders.

Welkom, René van Es, en bedankt dat je ons en onze lezers wilt plezieren met je vaardigheden!

J’ai reçu ce weekend un message de René van Es, bien connu dans le monde audio pour ses écrits notamment dans Hifi.nl, HVT, Music Emotion. Il aimerait participer au blog régulièrement et partager son expérience en musique, en audio et avec les appareils.  Cet amoureux de la vie, de la musique et cet audiophile a donc l’intention de nous donner son opinion sur différents produits, de nous raconter des histoires audio, de nous partager ses connaissances et ses conseils. Bien entendu, son amour pour la musique fait partie intégrante de la vie de “ce client du magasin Dé Hifiwinkel de Beek” où en 2002 il est allé chercher un appareil pour un test chez rob, bien entendu après avoir reçu mon accord :-).  C’était le début d’une longue relation.

La première histoire decrit le plaisir de René et Jacq lors d’un concert de Lori Lieberman et il nous a demandé de poster cet ecrit rapidement car il est encore possible d’aller la voir et surtout l’ecouter encore cette semaine. Pour sûr à Maastricht d’après son site internet.

Bienvenue René van Es et merci de vouloir faire plaisir à nos lecteurs avec tes compétences. 

Killing me softly

Van iedereen die ik vroeg of ze Lori Lieberman kenden kreeg ik hetzelfde antwoord: “Nee, wie is dat?” Maar vraag je of het nummer “Killing me softly” van Roberta Flack bekend is dan zegt iedereen “ja”. Vreemd want de tekst en de muziek van het nummer zijn van de hand van Lori Lieberman. Dat haar naam weer genoemd wordt komt door de drie concerten die ze in Nederland geeft. Amsterdam, Rotterdam en 16 december in Maastricht. Met mijn vrouw bezocht ik het Oude Luxor Theater op 9 december voor een bijzondere belevenis.

Lori is een Amerikaans singer-songwriter zoals dat in goed Nederlands heet. Ze maakt al jaren muziek, maar heeft zich afgekeerd van de grote platenlabels en neemt haar muziek tegenwoordig in eigen beheer op. Voorheen op het Pope label van Joseph Cali, de laatste twee albums op Drive On Records, met nog steeds als vaste producer haar vriend Joseph. Ik kwam de muziek op het spoor omdat het werd aangekondigd als een zeer mooie opname die in geen enkele audiofiele collectie mag ontbreken. Ik ben het daar van harte mee eens, maar de prachtige teksten en de muziek zouden te kort worden gedaan door het uitsluitend als audiofiel te bestempelen.

Vrijdagavond in Rotterdam. Bij binnenkomst krijgen we te horen dat van de 900 plaatsen in het theater er slechts 115 zijn verkocht. Daarom zijn de stoelen op het podium geplaatst, dicht bij de artiesten. Het blijkt dat wij slechts twee à drie meter van Lori af komen te zitten. De sfeer is intiem en het wordt een privé concert. Het voorprogramma is verzorgd door Celine Cairo, een lief meisje van net 20, die een bassist en een violist meebrengt. Mooie stem, komt heel sympathiek over en staat aan het begin van een muziekcarrière. Later zal ze nog eens terugkomen voor een duet met Lori Lieberman. Als die het podium oploopt maken we kennis met een kleine, charmante dame van net 60 jaar. Een eigen pianiste, tegelijk achtergrond zangeres neemt ze mee uit de USA, haar gitarist en bassist zijn gewoon Nederlanders. De muziek die ten gehore wordt gebracht is vaak autobiografisch en haast zonder uitzondering van de hand van Lori zelf. Veel nummers van haar laatste album “Bend like steel” en het voorlaatste “Takes courage”. Teksten die niet altijd even vrolijk zijn, zoals die waarin ze haar leven in Zwitserland beschrijft, waar ze als kind een tijd lang woonde. “My sister’s boyfriend” gaat over het beschermde leven in Zwitserland, ver weg van de USA dat in die tijd oorlog voert in Vietnam. Als het vriendje van haar zus naar Vietnam wordt gestuurd na zijn studie komt zelfs in Zwitserland de oorlog ineens dichtbij. Ook “The opposite of love” is schitterend, maar eveneens niet het vrolijkste deuntje. Luistermuziek met een boodschap.

Na een pauze krijgen we het aloude “Killing me softly” te horen en “Cecilia” van Paul Simon. Ook komt een jonge, Nederlandse componist het podium op waarmee Lori een lied schreef over de straten van San Francisco. Deze Ruben Hein praat vol lof over Lori en vooral over haar kookkunst en gastvrijheid. Na hun duet ontvangt hij een ferme knuffel vol warmte van Lori, net als Celine Cairo die niet veel later met haar begeleiders Matthijs Lievaart en Mart Jeninga samen met Lori zingt. Eerst moeten de twee vrouwenstemmen elkaar even zoeken, dan sluiten ze aan en stralen de beide dames. Het is tekenend voor een artieste als Lori dat zij jonge talenten de ruimte geeft om te excelleren en niet alle aandacht voor zichzelf opeist.

Het is een paar uur later als we afscheid moeten nemen van haar bijzondere stem, haar uitstraling en haar muziek. Tijdens de CD signeersessie heeft ze een vriendelijk woord voor iedereen en vraagt oprecht belangstellend contact met haar op te nemen via haar website www.lorilieberman.com. Op die site vindt u ook haar muziek, uitgebracht op CD en LP. Zonder uitzondering CD’s die inderdaad heel mooi en puur zijn opgenomen en echt een plek in een serieuze collectie verdienen. Verzendkosten zijn schappelijk en de prijs voor de muziek is met 15 of 16 dollar een koopje. Afscheid nemen van zo’n charmante dame na en intiem concert is haast als afscheid nemen van een vriendin. Nog onder de indruk rijden we naar huis en bedenken dat dit het derde concert op een rij is in Rotterdam (Mor Karbasi en Madeleine Peyroux waren een maand eerder) met perfect geluid, waar we zonder fluitende oren weggaan. Het kan dus wel degelijk als je maar de juiste mensen achter de knoppen zet. Haast u daarom om nog even Maastricht mee te maken. Ik wed dat u daarna nog jaren van Lori zult genieten.

René van Es est un journaliste hollandais, notamment pour les magazines Hifi.nl, HVT et Music Emotion. Ses articles ne sont pas traduits en français. Bien entendu si un de vous veut participer à ce travail de traduction, il peut contacter dominique “@” durob.nl 

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales, Rene van Es, Videos en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Goed nieuws van René van Es, Lori Lieberman en de music for pleasure! — Bonne nouvelle de René van Es, Lori Lieberman et la musique pour le plaisir !

 1. hermanvandendungen zegt:

  Hoi René,

  Mooie beschrijving. Grappig -of niet- dat zij als componist alleen even gezwaaid heeft naar Roberta Flack … Wat jij schrijft over het geringe aantal verkochtte kaartjes is ons ook eens overkomen met Abdullah Ibrahim. Schaaaaaaaaaaand! Maar als ze dan het aanwezige publiek bij elkaar vegen, heeft dat ook wel weer zijn charme natuurlijk. Jullie, en de rest van het publiek naar ik aanneem, hebben genoten en da’s het belangrijkste!

  Groet,

  Herman

 2. robwilms zegt:

  Hoi René,

  Ik heb ook niets met die megaconcerten, waarbij je als je geluk hebt de artiest heel in de verte of op het scherm kunt zien. Dan kruip ik liever thuis achter mijn luidsprekers. Dit soort concerten is er gelukkig nog volop. Laatst nog enorm genoten van Gran Old Lady Marianne Faithfull. Al kende ze haar teksten niet meer uit ’t hoofd, de performance en sfeer waren fantastisch!

  Groet,

  Rob Wilms
  Dé Hifiwinkel Beek

  • hermanvandendungen zegt:

   ACHTER je luidsprekers? Haha, bang dat ze je betrappen op iets? Ik ben eens gestrand, tijdens een hele goedkope vlucht naar Japan, ergens in Pakistan. Omdat de vertraging zo langdurig was, mochten we in een hotel ter plekke van een diner genieten. Ik zat er met een andere Europese passagier al een half uur op het menu te staren, maar niemand te zien. Tot plots het laken, gedrapeerd over het hoge TV tafeltje, begon te bewegen en de “kelner” uitgeslapen van onder de TV uitstapte en stralend vroeg “Wat mag het zijn”?

   Groet,

   Herman van den Dungen
   DUROB AUDIO BV

 3. Hallo René,

  Doe mij ook maar de kleine en intieme concerten, zodra ik op een scherm het optreden moet volgen zit ik inderdaad -net als Rob- liever thuis met een lekker glas drinken te luisteren … Ik denk bijvoorbeeld nog met heel erg veel plezier terug aan het Acoustic Trio concert van Willy Deville in de Oosterpoort te Groningen een aantal jaren geleden. Heerlijk om eens zo naar muziek te mogen luisteren en kijken op een meter of vijfentwintig van de artiest verwijderd … Of zoals dat optreden van Amos Lee in de kleine zaal van dat zelfde Oosterpoort Theater waar ik ook enorm van genoten heb. Of wat te denken van JW Roy in Café de Amer in Amen … En zo kan ik nog wel even door gaan. Gelukkig zijn er in Nederland voldoende zaaltjes en theater’s waar je nog lekker dicht bij de uitvoerende artiest(en) kunt staan om te genieten van diens kunsten.

  Met vriendelijke groet,

  Ferry Kremers
  Dé Hifistudio Weerdinge

 4. Rene van Es zegt:

  Probeer de CD’s eens heren. Als je van een pure maar zuivere vrouwenstem houdt kun je gaan genieten. Er is veel meer dan ” Killing me softly”. Geniet ervan!

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.