Sonus faber Aida, de Grande Dame … -eindelijk- gearriveerd! — La Grande Dame “Aida” de Sonus faber est -finalement- arrivée !

Door: Ferry Kremers

Vrijdag 16 december duurt het wachten lang. Héél lang. Té lang! Uiteindelijk maar eens gebeld naar de transporteur om een heel scala van smoesjes, excuses, ongelukken en bijna-ongelukken over me heen te krijgen … Maar nee, ondanks de afspraak, vandaag kwamen ze niet meer. Zoals Herman pleegt te zeggen “Sorry is uw deel”. Altijd en overal.

Dinsdag morgen 20 december om ongeveer 11:30 stopt er dan toch een grote vrachtauto voor de deur van Dé Hifistudio in Weerdinge.  De chauffeur meldt dat hij wat pallets met “goederen” voor ons heeft. Het spreekt dat wij (Henk Braakman en ik) na de teleurstelling van vrijdag al reikhalzend naar deze zending uit hadden zitten kijken. Niet vanwege de til- werkzaamheden die daarbij verricht moesten worden … Maar wel vanwege het uitpakken van die kisten. Henk en ik kennen elkaar al ruim 25 jaar en zolang is hij eigenlijk ook al klant bij mij. Ook Henk is een muziekliefhebber in hart en nieren en zodra er iets in de winkel moet gebeuren, is Henk mij altijd graag van dienst. En in het geval van de Aida’s natuurlijk helemaal …

Terug naar de zending. Terug naar de Sonus faber Aida arrival. We liepen met de chauffeur mee naar buiten, en hup, de laadklep van de vrachtauto open. Het hart klopt meteen ietsje sneller. Vanwege de afmetingen van de Aida verpakking, maar ook omdat je zoiets bijzonders niet elke dag afgeleverd krijgt. Eindelijk zijn ze er! Grappig dat er ook nog andere Sonus faber “doosjes” naast de kisten staan. Onder andere nog een paartje Sonus faber Amati Futura dat later door Richard bij Rhapsody in Hilversum moest worden afgeleverd. Tsjonge, dat lijken wel “lucifer doosjes” als je ze naast de Aida kisten ziet staan. De kisten van de Aida’s zijn met afmetingen 193 x 117 x 74 cm fors te noemen!

De chauffeur vroeg ons wat er toch wel niet in de kisten zat. Een paar bijzondere luidsprekers zei ik en hij keek hij mij verbaasd aan. “Een paar luidsprekers?” stamelde hij. Voor een grote zaal zeker? Nee, voor thuis in de woonkamer. Hij schudde zijn hoofd. De pallets werden uitgeladen, de chauffeur vertrok (met een verhaal om thuis te vertellen).

Henk en ik keken elkaar aan en met een grijns van oor tot oor, begonnen wij met de eerste kist te schuiven en te kantelen om te proberen deze op 3 kleine planken met wieltjes naar binnen te krijgen. Dat ging met wat inspanning, en wat blazen en zuchten onzerzijds (200kg is niet niks). Na een klein kwartiertje  hadden Henk en ik de eerste kist in onze grote luisterruimte staan. Op dat moment kwam ook onze Richard binnen, ook al met een grijns van oor tot oor (heeft ie altijd trouwens). De 2e kist hebben we dus met z’n drieën naar binnen gekregen. Even de spieren tot rust laten komen en dan het leukste werk van de dag … Het uitpakken van de Aida’s!

De kist moest om de Aida’s weggehaald worden, op zich een leuk werkje. Tsja, en dan sta je plots oog in oog met een (in plastic verpakte) Aida … Gauw het plastic verwijderd en dan even met z’n drieën sprakeloos naar deze wonderschone verschijning staan gapen (een andere omschrijving van onze blikken kan ik zo gauw even niet bedenken). Allemachtig wat een verschijning! De afwerking staat werkelijk op een torenhoog niveau, het lijnenspel van dit ontwerp is spannend en toch niet overdreven. Ieder beschrijving die ik m.b.t. de afwerking kan bedenken doet het daadwerkelijke ontwerp te kort … Dit moet je in het echt gezien hebben om er daadwerkelijk een idee van te kunnen krijgen.

De Aida is met haar afmetingen van 172,5 x 48,2 x 78,0 cm (H x B x D) een redelijk forse dame te noemen maar ziet er zeker niet zo uit. Ze oogt weliswaar niet als een ukkie, maar ook niet als een mastodont. Het is gewoon een bloedmooie verschijning.  Het is een 3,5-weg systeem met -zoals Sonus faber claimt- “Soundfield Shaper Technology” gebruik makend van “Zero Vibration Transmission”.  Frequentie bereik: 20 Hz – 35.000 Hz, gevoeligheid 92 db SPL (2.83 V/1 m) met een nominale impedantie van 4 Ohm.

In één van de kisten zat -gelukkig- een onderstel met wieltjes verpakt. Zodat als de luidspreker verplaats moet worden, je dit gemakkelijk met twee personen kunt doen en ook zonder al te zware lichamelijke inspanning … Met name natuurlijk bij het plaats bepalen en het eronder schroeven van de spikes.

We hebben de Aida’s direct aangesloten op de Krell Combi (Evolution 222 voorversterker en de Evolution 600 mono blokken) en muziek “gevoerd”. We hebben daar even met zijn drieën -hevig onder de indruk- naar zitten luisteren. Als het al zo begint, dan belooft dit nog héél wat voor de toekomst. En daar kom ik na wat inspelen, zeker nog op terug.

Richard moest nog van Weerdinge naar Hilversum om de Futura’s bij Rhapsody en de rest van de zending in het magazijn af te leveren. Henk naar huis, want hij mocht die avond nog gaan werken. En ik? Ik bleef alleen achter in de winkel om de sporen van onze noeste arbeid op te ruimen. Dat was in een uurtje gedaan en toen heb ik voor ik vertrok nog even lekker met Aida gestoeid. Wat een speaker, wat een vak! Wordt vervolgd!

Dé Hifistudio Weerdinge

Sonus faber Aida’s Place!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Par Ferry Kremers

L’attente, ce vendredi 16 décembre a duré très longtemps. Très longtemps. Trop longtemps ! Finalement un coup de téléphone du transporteur avec toute une série d’excuses, de prétextes, d’incidents ou d’accidents presque arrivés… Mais non, malgré l’accord, ils ne viendront pas aujourd’hui. Et comme le dit Herman : “La seule chose qu’ils peuvent dire est “désolé” et après ?”. Partout et toujours.

Mardi matin le 20 décembre vers 11.30, un énorme camion s’arrête devant la porte de Dé Hifistudio de Weerdinge. Le chauffeur nous informe qu’il a des palettes avec des “marchandises”. Il est évident que Henk et moi-même après la déception de vendredi attendions avec impatience cet envoi. Certainement pas à cause du poids.. mais plutôt pour le déballage. Je connais Henk depuis environ 25 ans et il a toujours été un de mes clients. Henk est aussi un véritable amoureux de la musique et il est partant pour tous les évènements du magasin, bien évidement il devait être de la partie pour l’arrivée des Aida…

Mais parlons de cet envoi, parlons de l’arrivée des Sonus faber Aida. Nous allons donc avec le chauffeur dehors et hop, le clapet du camion est levé. Le coeur bat de plus en plus vite. Non seulement à cause des dimensions de l’emballage des Aida, mais surtout parce qu’une telle livraison n’a pas lieu tous les jours. Finalement, elles sont là ! Il est amusant de voir que d’autres “boites” Sonus faber sont aussi dans le camion. Notamment une paire de Sonus faber Amati futura que Richard apportera chez Rhapsody plus tard. Mais elles ressemblent à une boite d’allumettes à côté des Aida. Les emballages des Aida mesurent 193 x 117 x 74 cm… conséquent, n’est ce pas ?

Le chauffeur nous a demandé le contenu. Je lui ai répondu qu’il s’agissait d’une paire d’enceintes et il m’a regardé surpris : “une paire d’enceintes pour une grande pièce certainement ?”… “non pour un salon dans une maison”. Il secoua la tête dans une incompréhension totale. Les palettes furent descendus du camion et il partit avec une histoire à raconter.

Henk et moi, nous sommes regardés en grimaçant et nous avons commencé à déplacer la première caisse en la poussant et en essayant de la basculer de droite à gauche, en essayant de la positionner sur 3 petits plateaux avec roues afin de l’amener à l’intérieur. ce fut difficile et nous avons beaucoup soufflé et râlé. 200 kg ce n’est pas rien. Après un bon quart d’heure, la première caisse se trouvait dans le grand auditorium. A ce moment là Richard est arrivé tout souriant (il sourit toujours d’ailleurs). Nous avons donc pu déplacer la seconde caisse à trois. Un petit repos pour les muscles et le meilleur de la journée allait commencer… le déballage des Aida !

Les Aida sont dénudées de leurs caisses. Mais maintenant, les Aida sont emballées dans un plastique. Encore une opération… et finalement nous sommes tous les trois sans voix, la bouche ouverte, en train d’admirer cette beauté (je n’ai pas d’autres mots pour nous décrire à ce moment là). Oh la la, qu’une apparition ! La finition est absolument à son maximum, le jeu des lignes de la conception est original et toutefois pas exagéré. Chaque description que j’essaie de vous apporter, manque finalement de mots… Il faut les voir pour vraiment se faire une idée.

L’Aida est de par ses dimension (H.172,5 x L.48,2 x P. 78 cm) une forte dame si je peux dire, mais elle n’apparaît pas comme cela. Elle n’est pas ce que l’on pourrait nommer une petite chose, mais ne fait pas mastodonte non plus. C’est une véritable beauté. C’est un système 3-voix avec (comme l’appelle Sonus faber) une technologie “Soundfield Shaper Technology” utilisant “Zero Vibration Transmission“. Fréquence : 20 Hz – 35.000 Hz, sensibilité 92 db SPL (2.83 V/1m) avec une impédance nominale de 4 Ohms.

Dans une des caisses se trouve (heureusement) un plateau avec roues afin que si l’enceinte doive être déplacée, cela puisse s’effectuer avec 2 personnes facilement et sans d’effort physique important. Notamment c’est important avant d’obtenir la position finale de l’enceinte dans la pièce et la mise en place des pointes sous l’enceinte.

Nous avons branché les Aida directement sur une combinaison Krell (préamplificateur Evolution 222 et blocs monos Evolution 600) et allez musique. Nous avons tous les trois vraiment impressionnés écouté et cela promet déjà. Maintenant il faut les roder et pour sûr je vous tiendrais au courant.

Richard devait encore se rendre à Hilversum depuis Weerdinge pour livrer les Futura chez Rhapsody et ramener ensuite le reste de la livraison au magasin. Henk est reparti chez lui, car il devait travailler encore dans la soirée et moi … je suis resté dans le magasin pour nettoyer les restes de ce déballage. Après une heure, je n’ai pas pu m’en empêcher, mais avant de partir, je suis reparti écouter les Aida et m’amuser un peu. Qu’une enceinte, qu’un  super boulot ! A suivre

Dé Hifistudio Weerdinge

Le Palace d’Aida !

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Dealers - Revendeurs, Dealers aan het woord - La parole aux revendeurs, Luidsprekers - Enceintes, Sonus faber en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Sonus faber Aida, de Grande Dame … -eindelijk- gearriveerd! — La Grande Dame “Aida” de Sonus faber est -finalement- arrivée !

 1. robwilms zegt:

  Hoi Ferry,

  Wat een speaker!!! Ben heel benieuwd hoe zij zich verder ontwikkelt. Het wordt ongetwijfeld heel bijzonder als ik de eerste reacties op de demo’s in de USA juist zijn. We volgen ’t op de voet. Naast Henk lijkt de Aida overigens zo groot niet, maar naast jou … is ’t toch een ander verhaal!!

  Groet

  Rob
  Dé Hifiwinkel Beek

 2. Werner Ero zegt:

  Beste Ferry (Herman),

  Ah, dat lijkt mij een goede gelegenheid om jouw winkel in Weerdinge eens met een bezoek te vereren en de weergave van deze Grande Dame eens te gaan verslaan. Inderdaad een heel indrukwekkend product waar ik graag eens kennis mee wil gaan maken. Herman, bij deze!

  Groeten en alvast veel (in)speelplezier.

  Werner Ero

 3. Hallo Werner,

  Je bent natuurlijk van harte welkom om in Weerdinge te kijken en te luisteren naar de Aida’s. Ze staan nu zo’n 5 dagen (in) te spelen en ik constateer iedere dag dat er wel iets verandert … Ze heeft op mij al een onuitwisbare indruk gemaakt, dat kan ik je wel vertellen!

  En als je dan een keer in Weerdinge bent kun je ook de sfeer van de rest van de winkel “opsnuiven”. Want we hebben hier echt nog wel een paar andere mooie dingen staan … Niet alleen hunebedden! En dan nog onze koffie of thee!

  Met vriendelijk groet,

  Ferry Kremers
  Dé Hifistudio Weerdinge
  Aida’s Place

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.