Audio dromen zijn (soms) bedrog … deze droom in ieder geval wel … — Les rêves audio sont (parfois) des cauchemars… ce rêve pour sur…

Jaren geleden meenden wij op te merken tijdens onze bezoeken aan Frankrijk, dat de hele hifi distributie daar veel meer op zijn Jan Boeren fluitjes geregeld (niet geregeld dus) was dan bij ons.

Alfred was weer toe aan een nieuwe uitdaging, we zagen dat een aantal merken die we in BeNeLux  vertegenwoordigden, in Frankrijk niet op de markt waren en dat, aangevuld met wat we zelf al produceerden, zou genoeg moeten zijn om hem daar bezig te houden. Dat laatste is zeker gelukt, maar waar we geen rekening mee gehouden hadden was het chauvinisme, de vijandigheid naar een buitenstaander / buitenlander toe die het op “hun” Franse markt wilde proberen te maken. Dat begon al vanaf het eerste moment dat Alfred de Franse dealers bezocht.

Op het thuiskantoor ontvingen we echt een fax met een ware doodsbedreiging van een Franse distributeur. Navraag leerde ons dat de man niet door iedereen voor de volle 100% serieus genomen werd, maar toch!  Tijdens de eerste hifi show in Parijs werd tijdens een onbewaakt moment een overvolledige map met dealer gegevens gestolen. Meer gegevens over het Franse dealer netwerk had volgens ons niemand. Ja, degene die de map gestolen had … Kortom, het was voor Alfred harder werken dan ooit en het heeft nooit iets opgeleverd. Afgezien van een paar aardige verhalen. Hierbij een van die verhalen.

Een boodschap van het kantoor van Sonus faber bracht ons in contact met Monsieur de N. Een lange, rijzige man van een meter of 2, die vertelde gepensioneerd SwissAir piloot te zijn, en bezig was met een speciaal project waar hij ons over wilde spreken. Waarom niet? Een afspraak was snel gemaakt. Hij woonde in de buurt van Nîmes, een beetje het achterland in, een paar uurtjes rijden vanaf onze Franse “thuisbasis”. Niet dramatisch dus. Monsieur de N. wilde een bungalowpark maken voor gepensioneerde SwissAir piloten. Mensen met veel geld, mensen die veel zouden blijven reizen, mensen die maar zeer kortstondig in hun bungalow zouden verblijven. Geen tijd om zichzelf met de inrichting en het onderhoud bezig te houden. Monsieur de N. zou dat allemaal organiseren en op zich nemen. De inrichting moest luxueus zijn en een goede hifi installatie hoorde daar vanzelfsprekend bij. Zelf had hij gedacht aan Sonus faber luidsprekers, de Electa Amator. Reden waarom hij contact met Sonus faber Italië had opgenomen … met de vraag of zij niet een “monster paartje” ter beproeving op konden sturen. Sonus faber ook niet op het achterhoofd gevallen, had wél trek in een bestelling van 50 paar luidsprekers, maar niet in het risico van het verlies van een paartje. En gelijk hadden ze.

Dus werden wij, distributeur voor Frankrijk, erop af gestuurd. We bezochten Monsieur de N., zagen de eerste “show” bungalow, die inderdaad vol stond met allerlei -naar later bleek, geschonken- elektrische apparatuur voor in de keuken en de natte ruimtes, meubilair en bedenk maar wat je nodig hebt om een bungalow aantrekkelijk te maken voor een gepensioneerde piloot en zijn thuis-stewardes. Na ons bezoek dus ook met een paar Sonus faber Electa Amator luidsprekers en ik meen ook wat versterker- en bron materiaal, maar daar ben ik niet zeker meer over. Voor de betaling, de geheimhoudingsplicht, de bestelprocedure, moest er een scala aan documenten getekend worden. Allemaal Zwitsers, want van daaruit stamde het project. Bestellingen, administratie, betaling, het zou allemaal via Zwitserland lopen. Ons maakte het niet uit, al moest het geregeld worden via Toemboektoe.

Na ruim een half uur ondertekenen van documenten en kopiëren van paspoorten, mochten we een afleveringsbewijs van onze luidsprekers tekenen en reden we weer naar onze thuisbasis. Met vraagtekens, maar ook met het idee van … “stel nou eens dat het waar is” ….. Toen we na een week belden om te vragen of Monsieur de N. zich al een mening had kunnen vormen, was het antwoord dat hij niet veel had kunnen doen vanwege de te korte luidsprekerkabels en of wij niet 2 x 6 meter (of wat dan ook) op konden sturen. Dat kon, maar ook daarna bleven de antwoorden op telefonisch gestelde vragen, vaag, en werden ze met de dag vager. Het voelde niet goed en we vonden dat we actie moesten nemen om de uitgeleende spullen terug te halen.

Dat had allemaal nogal wat voeten in aarde, tot we op een gegeven moment besloten gewoon er naar toe te rijden en met wat speurwerk Monsieur de N. op te sporen. Via een supermarkt, een lokaal benzinestation, lukte dat en hadden we onze spullen terug. Behalve de nagestuurde luidsprekerkabels, maar die hebben we door te blijven drammen ook nog terug weten te krijgen.

U zult inmiddels wel begrepen hebben, dat het project niks geworden is (in ieder geval niet voor ons), maar dat we er uiteindelijk toch goed vanaf gekomen zijn. En Monsieur de N.? We “plaagden” hem nog wel eens door de archiefkast bij nacht en ontij open te trekken om zijn telefoonnummer terug te vinden en te vragen hoe het met zijn project was … En we zagen hem naderhand nog wel eens voorbij komen op de een of andere hifi show. Twee meter lengte zie je niet zo snel over het hoofd. Hij vroeg ons nooit iets meer …

Il y a quelques années nous avions remarqué pendant nos visites en France que toute la distribution hi-fi était beaucoup moins organisée que chez nous.

Conclusion : un nouveau défi pour Alfred. Nous avions la distribution pour le BeNeLux de marques qui ne se trouvaient pas sur le marché français et aussi de marques que nous produisions nous-mêmes ; en conclusion, assez pour nous occuper pleinement. Pour sûr ce dernier point a vraiment réussi, mais nous avions oublié de prendre en considération le chauvinisme, l’hostilité pour un étranger/outsider qui essaie de réussir sur “leur” marché. Dès les visites aux revendeurs français cette attitude s’est renforcée.

Un jour, au bureau, nous avons reçu un fax d’un distributeur français qui nous menaçait de mort. Plus tard nous avons appris que cet homme n’était pas vraiment pris au sérieux, mais bon ! Pendant le premier show hi-fi à Paris, on nous a volé un classeur plein d’informations sur les revendeurs. Nous étions certainement les seuls à avoir autant d’informations sur le réseau de revendeurs français… bon maintenant nous ne sommes plus les seuls ! En résumé, pour Alfred c’était beaucoup plus dur que ce que nous avions prévu et les résultats étaient maigres. Bien entendu il y avait quelques moments sympathiques. Notamment celui-ci…

Un message reçu par  Sonus faber nous a amené en contact avec Monsieur de N. Un grand homme de 2 mètres, qui nous a dit être un pilote de SwissAir à la retraite et qui était occupé avec un projet spécial et désirait nous rencontrer. Pourquoi pas ? Nous avons vite pris rendez-vous. Il habitait dans la région de Nîmes, un peu dans la campagne, à une paire d’heures de notre “maison” en France. Pas de problème donc. Monsieur de N. voulait construire un parc de bungalow pour les pilotes à la retraite de SwissAir, des personnes avec beaucoup d’argent, qui voulaient continuer à voyager et qui résideraient peu dans leur bungalow. Pas le temps de décorer eux-mêmes et d’effectuer l’entretien.

Monsieur de N. s’occuperait de tout lui-meme. L’interieur devait être luxueux et bien entendu, il fallait un bonne installation hi-fi. Il avait lui-même pensé aux enceintes Sonus faber, notamment l’Electa Amator. Raison pour laquelle il avait contacté Sonus faber en Italie… avec la requête de recevoir un “échantillon” afin de tester. Sonus faber, bien entendu, n’était pas tombé dans le panneau, mais avait bien envie de vendre 50 paires, mais en même temps ne voulait pas prendre le risque non plus d’en perdre une. Et ils avaient plus que raison.

Alors en tant que distributeur pour la France, nous y sommes allés. Nous avons donc visité Monsieur de N. Nous avons vu le premier bungalow qui, en effet, était rempli de tous les appareils électriques imaginables pour la cuisine et les autres pièces, de beaux meubles… enfin tout ce qui étaient nécessaires pour attirer un pilote à la retraite et son hôtesse de maison. Plus tard nous avons découvert que tout ce que nous avions vu, n’était que des “dons”. Après notre visite avec une paire de Sonus faber et je pense me rappeler un amplificateur et une source, nous avons commencé à parler affaires. Toutes sortes de documents devaient être signés pour le paiement, les règles de confidentialité, la procédure de commande. Seulement pour des Suisses, car le projet les concernait. Les commandes, l’administration, les paiements seraient effectuaient en Suisse. Pour nous, peu nous importait, même si cela devait passer par Tombouctou.

Après environ une demie-heure de signature de tous les documents et les copies des passeports, nous faisons signer une preuve de livraison de nos enceintes et nous repartons à la maison. Avec des questions toutefois.. mais aussi … “et si c’était vrai”… Après une semaine, nous avons repris contact avec Monsieur de N. pour connaitre son opinion, mais il n’avait pas pu s’en occuper car les câbles livrés étaient trop courts et il a donc formulé la demande de lui envoyer 2 x 6 mètres de câbles d’enceintes. Pas de problème, mais bon au fil des jours, les réponses à nos questions étaient assez vagues et devenaient de plus en plus vagues. Ça ne sentait pas bon et donc nous avons décidé d’agir et d’aller chercher les marchandises en prêt. 

Réalistes,  nous avons décidé aussi de mener notre petite enquête sur Monsieur de N. Quelques questions au supermarché, à la poste à essence locale et nous avions nos réponses. Il ne nous a pas été difficile de récupérer les marchandises ! Seuls les câbles envoyés n’étaient pas là, mais nous les avons récupéré plus tard. 

Vous avez déjà compris que ce projet n’a jamais eu aucune issue (dans tous les cas pas pour nous), mais nous nous en sommes toutefois bien sortis. Et Monsieur de N. ? Nous aurions aimé le “taquiner” la nuit pour lui demander si son projet était toujours en cours… mais à quoi bon ? Nous l’avons vu plusieurs fois lors de shows hi-fi. Une tête à 2 mètres est difficile à manquer. Mais il ne nous a plus jamais rien demandé…

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales, Sonus faber en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.