Audio Research The Reference 250 strikes again!

Eindejaar Show bij Chattelin Audio

Door Werner Ero

December, maand van donkere dagen, grillige weersinvloeden en feesten als Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw. December is ook de maand van culinaire geneugten, gezellig samenzijn en terugkijken op het oude jaar. Het liefst bij een lekker knapperende open haard of het audio equivalent in de vorm van een mooi opgloeiende buizen (eind-) versterker! Chattelin Audio wist mij en vele anderen hiermee op onze wenken te bedienen en presenteerde vol trots tijdens de einde jaar show, een pas aangekocht paar Audio Research Reference 250’s! Hoe dat speelde, kunt U in het nu volgende blog en live verslag lezen.

De Haagse audiowinkel Chattelin Audio staat zowel nationaal als inmiddels zelfs internationaal al verschillende jaren aan de top. De mooie en modern ingerichte winkel, de hoogwaardige producten en de vaak verrassend originele demo’s en workshops, hebben in die periode een onuitwisbare indruk op vele luisteraars gemaakt. Het ‘geheim’ van Chattelin Audio zit hierbij niet enkel en alleen in het uiterst zorgvuldig gekozen merkenpakket, maar veel meer in de kunst van het samenstellen van een kloppende set. Hierdoor lukt het zaakvoerder Peter Chattelin regelmatig om zo’n stapel statische elektronische componenten, op bijna magische wijze tot leven te wekken. Als ik het jaar 2011 aangaande deze winkel de revue laat passeren, zijn het naast de superleuke en nu al legendarische workshop met Spectral Audio’s Richard Fryer en de legendarische Keith O. Johnson, bijna vooral de demonstraties waar Audio Research producten bij betrokken waren, die echt indruk op mij hebben gemaakt. Een van de mooiste voorbeelden daarvan is het prachtige huwelijk wat ontstond tijdens de nu al legendarische Magnepan 1.7 en Audio Research VS115 demo. Muren vervaagden en alle aanwezigen werden volledig opgezogen in het muzikale gebeuren. Ware bezieling waarbij het leek dat iedere keer zodra tijdens een demo de lange rijen buizen van deze in Plymouth USA gesitueerde fabrikant opgloeiden, er sprake was van een vergrote muzikale zeggingskracht en soms zelfs pure magie!

31 december 2011

Het is zaterdag 31 december 2011 en ik ben op weg naar mijn laatste audioshow voor 2011. De jaarlijks gehouden einde jaar show van Chattelin Audio. Tot mijn grote vreugde is de anders door auto’s zo druk bezette Anna Paulownastraat, die dag opmerkelijk rustig, zodat een parkeerplek snel gevonden is. Wanneer ik Chattelin Audio verder te voet nader, ontwaar ik al vanuit de verte een gastvrij uitgerolde rode loper. Een mooi chique gebaar en blijk gevend van het feit dat zijn klanten voor hem heel speciaal zijn. Bij binnenkomst tref ik meteen weer de voor Chattelin Audio zo kenmerkende prettige en ontspannen sfeer aan en word ik behalve door Peter’s assistent Sierd Klunder, hartelijk begroet door een reeds aanwezig groepje enthousiaste muziekliefhebbers. Naast het ruime assortiment aan mooie ‘muziekmachines’, uitgestald langs de verschillende wanden, is de winkel stemmig en geheel in stijl van deze eindejaar gelegenheid aangekleed. Draperieën, subtiele versieringen en niet te vergeten de schalen met oliebollen en flessen met rode wijn op de grote ontvangsttafel, sieren dit keer de centrale winkelruimte. Hoewel de deuren naar de grote luisterruimte op dat moment nog gesloten zijn, dringen toch zachte klanken in de centrale ruimte door. Hmm, is dat niet de nieuwe live CD van Adèle in die prachtige Royal Albert Hall – denk ik bij mijzelf? En zoals wel vaker met echt hoogwaardige componenten het geval is, ontstaat ook nu meteen die mooie en wonderlijke illusie dat er achter de deuren echte artiesten aan het spelen zijn. Het wachten duurt niet lang, want al snel wordt de deur geopend en komt een goedgeluimde en ontspannen Peter Chattelin de winkelruimte inlopen. Na een hartelijke begroeting merk ik al snel hoe opgetogen Peter is over het opgestelde systeem en hoe veel respect er in zijn stem doorklinkt wanneer hij het over de nieuwe Audio Research Reference 250 heeft. We besluiten er verder niet veel woorden meer aan te besteden en begeven ons naar de luisterruimte. Bij binnenkomst krijg ik nog net het afsluitend applaus mee van het prachtige openingsnummer ‘Hometown glory’ van het nieuwste live album van Adèle en alleen al aan de hand van het realisme van dit applaus gaan mijn nekharen overeind staan. Dat belooft nog wat!

Audio Research Reference 250

Ook al heb ik de Reference 250 mono eindversterkers al een dikke maand geleden als primeur in een andere Nederlandse high-end winkel mogen beluisteren, mijn plezier is er vandaag niet minder om. Niet alleen is het beluisteren van dit soort kwaliteitsproducten al snel een feest, het is ook het verschil in de rest van de keten en zeker ook de ruimte die een hernieuwde kennismaking zo interessant maken. In geval van Chattelin Audio is er enerzijds voor een bijzonder fraaie maar toch ook enigszins controversiële set-up gekozen. Waar het de Audio Research Reference 5 voorversterker, SME 20/3 platenspeler, Pass-Labs XP-25 phono voorversterker, MIT bekabeling en Spectral SDR-4000 SL CD speler betreft, is er niets aan de hand omdat ze ogenschijnlijk op hetzelfde kwaliteitsniveau opereren. Maar de Wilson Audio Sophia 3 luidsprekers zijn toch behoorlijk eenvoudiger als ik in eerste instantie bij zo’n ‘referentie’ set-up zou verwachten. Wanneer ik dit tegen Peter zeg, begint hij breeduit te grijnzen. Peter: ‘Ik geef toe dat een Sasha W/P of Maxx3 in eerste instantie meer in lijn van de verwachtingen zou liggen, maar ik houd er zelf wel van om in dit geval voor zo’n controversiële wending te kiezen. En weet je wat het leuke is? Vooral met zo’n absolute top eindversterker als de Reference 250 is, kun je pas echt horen waartoe ook een prijstechnisch lager gesitueerde luidspreker als de Sophia 3 in staat is. Enfin, luister zelf maar. We maken overigens verder bij verschillende andere demo’s, ook met veel plezier gebruik van de hoger geplaatste modellen uit de Wilson Audio range.’

Deze slideshow vereist JavaScript.

Luisteren

Naast de grote centraal geplaatste beige designfauteuil met comfortabele hooker, is voor deze gelegenheid het achtergedeelte van de ruimte voorzien van drie rijen ergonomisch gevormde kunststof stoelen. De show wordt goed bezocht, waarbij bijna continu zo’n driekwart van de aanwezige stoelen wordt bezet door een opvallend aandachtig en geconcentreerd luisterend publiek. Dat laatste wordt nog eens onderstreept door het feit dat iedereen heel lang blijft zitten. Wanneer ik na de nodige foto’s gemaakt te hebben eenmaal zelf op een stoel plaats kan nemen, heb ik niet lang nodig om te begrijpen waarom iedereen zo aandachtig luistert. Want ook al zijn de eindversterkers met slechts 40 uur speeltijd nog heel erg nieuw, de weergave heeft meteen al vanaf het eerste moment die zo moeilijk bereikbare en felbegeerde ‘X’ factor. Het is zondermeer een bijzonder feit als ik zeg dat ik de Sophia 3 ondanks vele verschillende demo’s, nog nooit zo goed heb horen spelen. Mede door de mooie set-up maar vooral door deze ware ‘Reference’ eindversterkers, wordt de weergave kwaliteit dermate omhoog getild, dat er bijna een hypnotiserend totaalgeheel ontstaat. Alles komt langs, van kleinschalige klassieke werken, sfeervolle jazzcombo’s tot krachtige en groots neergezette rockconcerten. Het maakt de Reference 250 mono blokken allemaal niets uit en de weergave heeft die typerende gelatenheid, rust, beheersing en overzicht, welke alleen aan state-of-the-art versterkers voorbehouden lijkt. Net als bij mijn binnenkomst eindigt Peter ook ‘mijn’ sessie met het prachtige en sfeervolle concert van Adèle in The Royal Albert Hall in Londen. Inmiddels weet ik dat ook dit live concert, net als de andere opnamen van deze in Engelse zangeres, nu niet bepaald een toonbeeld van superieure opnamekwaliteit is. Maar zoals ik wel vaker bij echte topsystemen ervaar, je neemt de middelmatige opnamekwaliteit wel gewoon waar, maar je kunt het los zien of horen van de feitelijke muzikale boodschap. Een heel belangrijke eigenschap die voor mij dé grote meerwaarde van dit soort daadwerkelijk kloppende systemen vormt. Ofwel meer muziek en minder hifi!

Anna Paulownastraat 58 — 2518 BG Den Haag

t +31 70 363 20 50 — m +31 6 230 605 14 — info@chattelin.nl

www.chattelin.nl — Chattelin op Facebook

Openingstijden:

Woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur

Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Eventueel op afspraak.

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Audio Research, Dealers - Revendeurs, Dealers aan het woord - La parole aux revendeurs, Versterkers - Amplificateurs, Werner Ero bericht en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.