What to blame? Who to blame?

Menig audio enthousiast heeft zijn installatie in stappen aangeschaft. En van elke stap wordt dan natuurlijk verwacht dat het een verbetering is. In veel gevallen zal zo’n stap weloverwogen zijn en het resultaat als verwacht. Maar … soms zie je dingen fout gaan.

Dat kan zijn omdat het “betere” component gewoon niet past in de al bestaande installatie of omdat vergeten is extra maatregelen te nemen om de “nieuwe installatie” weer in balans te brengen. Het komt bijna niet voor dat na vervanging van een onderdeel van de installatie, de luidsprekers niet opnieuw afgesteld moeten worden. Meestal zal dat maar een verandering van een paar centimeter zijn, maar de meesten van ons weten wat dat soms kan doen. Als je er zelf of als je dealer er niet aan denkt, krijgt het laatst bijgekomen apparaat de “schuld” als het niet naar verwachting klinkt. Mogelijk onterecht.

Belangrijk is ook dat je dealer weet wat je aan installatie hebt en weet hoe het erbij staat en hoe (goed) het functioneert. Als het een bekwame dealer is, zal hij van alle dealers in je omgeving het best in staat zijn om te adviseren wat een verbetering zou kunnen zijn. Reden genoeg om te kiezen voor een dealer die nog “aan huis” komt. Reden genoeg om als je tevreden bent over die dealer hem in ere te houden. Een bijkomend voordeel is dat als één dealer je installatie verzorgt, hij in alle gevallen verantwoordelijk gehouden mag worden voor het eindresultaat. Heb je spullen van twee of meer dealers in je installatie, dan kunnen ze allemaal verwijzen naar de ander … Lastig!

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales, Dealers - Revendeurs en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op What to blame? Who to blame?

 1. Rene van Es zegt:

  Van de week hoorde ik de opmerking: “Eerst de componenten kiezen en dan tunen met kabels” van iemand die toch jaren ervaring heeft met audio. Als ik het bovenstaande lees van de hand van Herman, schiet dat gelijk in gedachten. Het in balans brengen van de set.

  Persoonlijk vind ik tunen met kabels een volkomen verkeerde weg. Kennelijk is gekozen voor een component of voor componenten die niet voldoen aan de gewenste klank (net zo persoonlijk als de voorkeur voor wijn). Met kabels past men dus de set/klank aan. Het wisselen van een component is daarmee heel lastig, immers het kan zo maar zijn dat fout op fout is gestapeld om een eindresultaat te behalen. Trek er een component tussenuit en het hele kaartenhuis zakt in elkaar.

  Hulde daarmee aan dealers die neutrale bekabeling aanbevelen en de componenten de klank laten bepalen. Ongeacht de prijsklasse heeft elk component een bepaalde klank. Wissel je in een “kabel neutrale set” van bron of versterker, dan weet je al snel of je vooruit of achteruit gaat, of alleen een verandering aanbrengt. Het tunen van de akoestiek, waar sommige dealers meester in zijn, heeft uiteraard wel zin. Dat is eigenlijk geen tunen (als het goed gebeurt) maar het opheffen van fouten in de akoestiek.

  Moraal van dit verhaal, geef mij maar een dealer die neutrale kabels gebruikt. Hoe beter de kabel, hoe meer informatie hij doorlaat (of minder in de weg zit). In een range kabels van een merk mag de klank niet veranderen naarmate de prijs stijgt, alleen de kwaliteit moet beter worden. Misschien ook iets om eens over na te denken als u volgende keer een winkel bezoekt.

  • hermanvandendungen zegt:

   Hoi René,

   Ik geloof dat we meteen op een van de grootste problemen van onze audio-hobby zitten. Niks zo “speciaal” als kabels. Dan D’Agostino was ooit behoorlijk opgewonden omdat een kabeldame” setjes luidsprekerkabel wist te verkopen, die net zo duur waren als zijn top eindversterker van dat moment. Hij was natuurlijk aangebrand omdat zij het geld gemakkelijk binnenhaalde met een ergens ingekochte kabel en hij met weet ik hoeveel onderdelen, werk, technische problemen maar moest zien een werkend product te maken en dat veelal ook nog eens moest servicen. Maar het argument dat hij in het openbaar gebruikte was, dat hij alles deed om een neutrale versterker te maken en dat iemand anders door een kabel daar eventjes vlot een einde aan maakte … Ik ben het wel met je eens dat het uitgangspunt neutraliteit moet zijn. Niks toevoegen, niks weghalen, op geen enkele manier beperken. En dan blijven er van die duizenden kabels niet zo heel veel meer over … Op DIT moment kan ik dan alleen maar denken aan YTER kabel en de kabels van Bertrum. Maar als je als klant dat neutrale niet mooi vindt, dan zit je! Dus is er ineens ook weer plaats voor al die andere kabels … Wat een vak?

   Groet,

   Herman van den Dungen
   DUROB AUDIO BV

 2. Beste Herman & Rene,

  Deels deel ik jullie beiden mening, maar in mijn beleving kan een kabel of component, hoe neutraal dan ook altijd een wezenlijke verandering / verbetering brengen in je set. Je hebt natuurlijk gelijk dat er ook een verslechtering kan optreden, maar daarvoor probeer je ze ook uit en bij een goede dealer zal hij je altijd met raad en daad bijstaan om je hierbij te adviseren en ze aan je uitlenen om thuis uit te proberen. Iedere kabel levert nu eenmaal een bijdrage in je geluid en of deze nu van natura neutraal is of wat meer kleuring geeft, maakt voor mij persoonlijk niet zoveel uit. Veel mensen vinden een set die erg neutraal is misschien helemaal niet zo mooi en houden bijvoorbeeld van iets meer warmte en gloed in het geluid of meer helderheid. Dan kun je met kabels nog wel het e.e.a. realiseren en fine-tunen op je smaak en beleving. Ook hebben verschillende kabels een ander afbeeldingsgedrag en zal de een misschien wat meer diepte aan je geluid toevoegen en de ander het beeld weer meer voor je speakers plaatsen. Dit zijn allemaal facetten waar je ook wel degelijk rekening mee moet houden en waar je ook persoonlijk je voorkeur aan geeft! Ik ben het wel helemaal met Rene eens dat de eerste insteek moet zijn om een stel componenten bij elkaar te zoeken die de klank van de installatie moeten bepalen (en die de klant mooi vindt) en dat kan bij hetzelfde of verschillende merken door elkaar heen te combineren zijn. Met dit soort vragen kun je o.a. bij De Hifiwinkel(s) altijd goed terecht voor advies. Tja en zo heeft ieder hier wel zijn eigen verhaal en mening over. Ik verwacht over dit onderwerp in ieder geval nog de nodige reacties op het Blog!

  Groet,
  Bert Wiggerman

 3. Jan zegt:

  Ik denk dat de componenten in een set de voorrang moeten krijgen boven de kabels en als uitgangspunt een prachtig geluid binnen het budget van de gebruiker. Zorg als verkoper dat er groei mogelijkheden en klankbalans in de (combinatie + kabels) zit zodat na verloop van tijd de gebruiker de zwakste schakel kan gaan opwaarderen. Deze stappen zijn meer hoorbaar dan een totaal getunede set naar een hoger plan te tillen wat waarschijnlijk voor de gebruiker financieel niet haalbaar is. :-). Hierin is de verkoper tevens de adviseur.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.