Sonus faber Aida (deel 2), een reportage van Dé Hifistudio in Emmen

Door: Ferry Kremers

Hier het vervolg zoals beloofd bij de binnenkomst op 20 december van het vorig jaar.

De Aida’s staan nu bijna een maand continu in te spelen en ik moet zeggen dat er gedurende deze periode het nodig in de weergave veranderd is. Dit is telkens weer een wonderbaarlijk fenomeen zo’n inspeelperiode van een luidspreker of wat voor audio apparaat dan ook en ik blijf dit -ondanks al die jaren ervaring hiermee- nog steeds één van de leukste facetten van ons vak vinden .

Na zo’n 14 dagen inspelen ben ik dus begonnen aan de juiste plaatsing van de Aida’s in onze ruimte. Dit is met iedere grote speaker weer een leuke klus. Natuurlijk maak ik daarbij gebruik van de bij de Aida’s geleverde (44 pagina’s) gebruiksaanwijzing, om een goed inzicht van de -door Sonus faber toegepaste- technieken te krijgen, maar ook van de destijds door Wilson geïntroduceerde “stem-methode”. Ik meen dat daar zelfs nog een beschrijving van terug te vinden is op onze oude www.hifi-notes.com website.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tijdens de afgelopen inspeelperiode van de Aida’s hebben er inmiddels een behoorlijk aantal bezoekers zitten luisteren. De oh’s en de ah’s waren regelmatig te horen tijdens deze korte luister sessies. Ik heb van bezoekers die al jaren bij ons komen ook diverse keren de opmerking gekregen: “Ik vindt de Aida’s mooier, natuurlijker dan de Grand Slamm’s die ik hier destijds gehoord heb”. Door deze opmerkingen ben ik eens even terug gaan denken aan de periode dat de Wilson Audio Grand Slamm’s en Maxx I, hier langere tijd hebben staan spelen. Ik kan de opmerkingen wel begrijpen. De Grand Slamm’s waren natuurlijk een stel geweldenaars, die hun gelijken toen niet kenden. De Aida’s zijn echter meer de weergevers die je de muziek in trekken, die je als het ware omarmen en je laten wegdrijven op de klanken van de muziek … De Grand Slamm’s lieten je destijds voortdurend horen (en je werd er steeds met je neus opgedrukt) wat niet helemaal perfect was met de (meeste) opname’s en dit op zo’n duidelijke manier dat sommige luisteraars er wel eens moe van werden. Terwijl de Aida’s je meer in de muziek betrekken, zonder daarbij de nadruk op de opname foutjes te leggen. Daarbij komt ook nog dat de z.g.n. WAF (Wife Acceptance Factor of Wive Approval Factor) voor de Aida’s op een duidelijk hoger niveau zit dan bij de Wilson’s …

De Aida’s zijn nu al zeker één van mijn persoonlijke favoriete luidsprekers van de afgelopen 30 jaar … Ze laten nog steeds een groei in prestatie horen, maar zijn nu al zo mooi dat U ze echt een keer moeten komen bekijken en beluisteren als U in de gelegenheid bent.

Bij een volgend deel zal ik wat verder in op de plaatsing en de door Sonus faber gebruikte technische zaken.

Wordt vervolgd!

Nieuwstraat 6 — 7814 PX Weerdinge

tel. +31 (0)591 61 11 11 — fax +31 (0)591 61 23 45

dehifist@planet.nl — www.hifistudio-weerdinge.nl

Dinsdag – Woensdag – Vrijdag 10.00 tot 18.00 uur

Donderdag 10.00 tot 21.00 uur

Zaterdag 10.00 tot 17.00 uur

Het is handig om vooraf een afspraak te maken voor een demonstratie.

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Dealers aan het woord - La parole aux revendeurs, Luidsprekers - Enceintes, Sonus faber en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Sonus faber Aida (deel 2), een reportage van Dé Hifistudio in Emmen

 1. Werner Ero zegt:

  Hoi Ferry,

  Leuk om te lezen allemaal en dat inspeel proces is heel herkenbaar voor mij als recensent.
  Ik ben heel benieuwd hoe de luidsprekers bij jou klinken en wil dan ook zeker eens naar deze geweldenaars bij jou in Weerdinge komen luisteren!

  Groeten,
  Werner Ero

 2. Ferry Kremers zegt:

  Hallo Werner,

  Tja, dat inspelen houdt ons en sommige gemoederen wel bezig. Maar het is een proces dat er gewoon bijhoort. Net als het inrijden van een auto, net als het opwarmen voor een maximale sportprestatie. Gewoon een natuurlijk proces waar je niet omheen kunt.

  Je bent natuurlijk van harte welkom om de dame eens te bekijken en te beluisteren bij ons in Weerdinge.

  Met vriendelijke groet,

  Ferry Kremers
  Dé HifiStudio Weerdinge
  Aida’s Place

 3. Onno Kiviet zegt:

  Ferry:

  De opgegeven link (www.hifi-notes.com) werkt niet meer zoals jij bedoeld hebt. Want je krijgt een pagina te zien met alle links van jullie en de melding dat de website http://www.hifi-notes.com tijdelijk onder obstructie is. Nou , dat is die site al heel erg lang. Maar goed, ik heb even gezocht via een andere weg en ik denk dat je op deze twee links doelt:

  1- http://www.hifi-notes.com/wilsonaudiomaxx1-nl.htm
  2- http://www.hifi-notes.com/wilsonaudiomaxx2-nl.htm

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.