Interview door René van Es: Audia Flight in vogelvlucht

René van Es was voor ons aanwezig in München om met een aantal fabrikanten te praten over hun verleden, heden en toekomst. Niet iedere fabrikant uit ons leveringsprogramma werd gesproken, maar in ieder geval hebben we er 3 leuke verslagen aan overgehouden. René beschrijft zijn gesprekken met Audia Flight (Italië), Copland (Denemarken) en Stein Music (Duitsland) en hopelijk volgen er meer van deze interviews van zijn hand, eventueel opgevolgd door ervaringen van gebruikers van deze producten. René bedankt voor je uitgebreide moeite.
 

Audia Flight in vogelvlucht

De tweede fabrikant waar ik mee sprak op de High End Show München 2012 is Audia Flight, vertegenwoordigd door de twee eigenaren van het Italiaanse bedrijf, te weten Massimiliano Marzi en Andrea Nardini. Helaas was er ook voor hen geen mogelijkheid om producten te laten spelen, alleen het oog werd gestreeld met glanzend aluminium. Met trots ben ik eigenaar van de “pure klasse A”-eindversterker van dit merk, die dagelijks staat te spelen. De twee heren bleken al snel meer techneut te zijn dan vlotte prater, een gegeven dat de zaak voor een interviewer niet echt gemakkelijk maakt. Met moeite kreeg ik wat woorden uit ze los, onder het genot van een voortreffelijke espresso die zij ter plaatse wisten te maken.

Hoe lang bestaat het merk Audia Flight inmiddels?

Het bedrijf is opgericht in 1996 en daarvóór waren we al aan het ontwikkelen geslagen. Het heeft al met al een paar jaar geduurd voordat we op de markt konden komen met onze FL 100 versterker. Wij komen beiden uit de professionele elektronica-industrie en samen hadden we de kans een droom te volgen. Nog steeds is Audia Flight 100% Italiaans en wij maken onze producten in Civitavecchia, een kilometer of 80 verwijderd van Rome.

Hoe is de huidige productrange opgebouwd?

Er zijn drie series te onderscheiden. De Three Series, bestaande uit een CD-speler en een geïntegreerde versterker. De Classic Series, waarin een phonovoorversterker, twee CD-spelers, twee geïntegreerde versterkers, een lijnvoorversterker, twee eindversterkers en een 3-kanaals eindversterker vallen. De toplijn is de Strumento Serie bestaande uit de Strumento No.4 eindversterker en de No. 1 lijnvoorversterker. In de pijplijn zit een D/A-converter met klasse A hoofdtelefoonuitgang en USB- en S/PDIF-ingangen, die naar verwachting een verkoopprijs gaat krijgen die onder de 2000 Euro ligt.

Jullie hebben in het bijzonder met de phonovoorversterker de nodige prijzen gewonnen.

Ja, die is heel goed aangeslagen, maar dat wil niet zeggen dat we de andere producten minder goed in de markt hebben weten te zetten. Onze afzetmarkten bestaan uit Europa, de USA en het Verre Oosten. Het zijn vooral de geïntegreerde versterkers en de CD-spelers die een belangrijk deel van de omzet vormen, zeker als we kijken naar de Benelux.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat maakt een Audia Flight een bijzonder product?

Onze ontwikkeling neemt veel tijd in beslag, zowel het ontwerp als het luisteren naar hetgeen wij bouwen. Onze werkwijze maakt het onmogelijk om heel snel een apparaat op de markt te zetten. De Strumento eindversterker heeft drie jaar ontwikkeling gekost voordat wij er zelf tevreden over waren. In de versterkers gebruiken we in plaats van spanningsterugkoppeling, wat haast iedereen doet, stroomterugkoppeling waardoor onze versterkers een vrijwel lineaire bron van kracht vormen. De terugkoppeling stopt vlak voor de eindtransistoren. Het resultaat laat een grote bandbreedte toe en zeer hoge stijgtijden, met als gevolg een “snelle” versterker die het muzieksignaal moeiteloos volgt. Ook aan andere zaken geven we veel aandacht, de voeding bijvoorbeeld. De 3000 VA transformator in de Strumento No. 4 eindversterker weegt 50 kilo en dat is het leeuwendeel van de totale 90 kilo die hij op de weegschaal zet.

Klasse A wordt veel toegepast bij Audia Flight?

Een echte klasse A versterker is niet te verbeteren met een andere techniek. Inefficiënt en een bron van warmte, tegelijk een zeer muzikaal geheel als hij goed is gebouwd. Ook beperkt in vermogen. De Strumento werkt tot 20 Watt per kanaal in puur klasse A, daarna in klasse B. Ook wij zijn gehouden aan normen van de EU voor wat betreft stroomverbruik en eens zal puur klasse A wel verboden worden. Nu al moeten we het stroomverbruik in stand-by heel klein maken. Ons knipperende logo kan op die manier al niet meer.

Gelukkig maar, want op mijn FL 50 is dat soms irritant.

Daar hebben andere klanten ons ook op gewezen, dus zo erg is dat niet (glimlach).

Zijn alle eindversterkers gebalanceerd opgebouwd?

Nee, de schakelingen van de FL 50, 100 en 3.100 zijn niet gebalanceerd; er zijn gebalanceerde ingangen aanwezig om de eindtrappen compatibel te maken met gebalanceerde voorversterkers. De Strumento No. 4 is wel echt gebalanceerd opgebouwd.

Met alle liefde werd nog een tweede espresso voor mij klaargemaakt en de heren wilden best poseren voor de foto, meer informatie dan het bovenstaande was echter niet uit ze te krijgen. Ik denk dat ze liever hun producten laten spreken dan zelf in het voetlicht te treden. Dus naar de winkel en luisteren of een Audia Flight u net zo goed bevalt als hij mij doet.

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Audia Flight, Rene van Es, Versterkers - Amplificateurs, Voorversterkers - Preamplificateurs en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.