Elke dag Proficiat Meneer Toots Thielemans …

Ivan en ik kwamen er zo maar op tijdens onze Skype-chat die we vaak tussen het werken door doen. “Je weet, af en toe stuur ik je eens een stukje muziek. Deze maand is dat dan ‘Hey Joe’ in een versie van Charlie Haden, Toots Thielemans & Nick Cave. Ik krijg daar kippevel van”. Inderdaad, mooi stukje muziek en spel. Doet me denken aan het feit dat Toots dit jaar 90 is geworden en we zo onbeleefd zijn geweest ‘m niet eens te feliciteren met deze mijlpaal. En zijn tijd politiek al ver vooruit. Met zijn 90 jaar nog aan het werk. En die Fransen maar zeuren over hun pensioen zowat op 50% van zijn leeftijd … Maar goed, 21 december 2012 vergaat de wereld weer.

Er is een EXPO TOOTS 90. In Brussel, begonnen vrijdag 31 augustus 2012 en eindigt op zondag 6 januari 2013 (maandagen en dinsdagen gesloten, kijk op de website voor exacte gegevens). Men schrijft als intro:

Op een dag in 1924 zat de toen tweejarige Jean Thielemans in de bruisende, rokerige kroeg van zijn ouders in de Hoogstraat in Brussel, waar een oude schoenendoos plots zijn aandacht trok. Hij liet er zijn kinderlijke fantasie op los en begon er met zijn kleine vingertjes op te tokkelen als ware hij een volleerd pianist.

Dit was de start van een buitengewone muzikale carrière die hem overal ter wereld zou leiden langs de grootste scènes in het gezelschap van gerenommeerde sterren van de jazz, de blues, de rock en de pop. Zo speelde hij met Stevie Wonder, Billy Joel, Paul Simon, Ella Fitzgerald en vele anderen.

Dit jaar is Toots – want zo kent iedereen hem nu – negentig geworden en vertrouwt hij ons zijn herinneringen toe. De expo Toots90 brengt het buitengewone avontuur van een hoogbegaafd kind uit de Marollen dat het schopte tot vriend van ’s werelds allergrootsten, tot baron, tot de maker van het honderden keren gecoverde Bluesette, tot componist van wereldberoemde soundtracks. Jeanke werd Toots, en werd bekend in de hele wereld.

In de woorden van Toots klinkt dat dan zo 🙂

Dit is wat Toots er zelf -een stuk sappiger- over vertelt:

Ik ben in 1922, 29 april, op 241 d’Hoogstraat, geboren, in Brussel. Ja, oep d’Hoegstroate, ik ben een platte bourgondische brusseleir. Mijn moeder was van Antwerpen, mijn vader was een echte brusselaar, hier geboren, en de Thielemans familie was van op de Zavel, Sablon, het hart van Brussel. Toen heette ik nog “Jeanke”.

Mijn ouders hadden een café, een staminee, en elke zondag was er een accordeonist. Ze hebben me verteld dat als ik in mijn wiegje nog was, dat ik al die bewegingen wou namaken, op een lege doos schoenen. En een van de klanten, een van de pottepees, zegt, “Mo Bernard, da joengske wilt accordeon speilen”. En dan heeft mijn vader mij eerst een kartonnen accordeonnetje gekocht, en dan dit machientje dat ik nog steeds heb, toen ik drie was. 

De expo Toots90 wil u het avontuur van deze Beroemde Belg mee laten beleven, vanop de eerste rij. Een reis van de donkere jazzkroeg naar het indrukwekkende podium van Carnegie Hall, van de Marollen tot New York City.

De uitvoering van deze expo is multimediaal, interactief, en bespeelt alle zintuigen.

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Elke dag Proficiat Meneer Toots Thielemans …

 1. Inderdaad een fenomeen de man en speelt ondanks zijn leeftijd de sterren nog steeds van de hemel! Met welke grootheid heeft hij niet opgetreden of als sessie muzikant zijn steentje bijgedragen.
  In “De wereld draait door” van Matthijs van Nieuwkerk is volgens mij wel aandacht geschonken aan zijn 90ste verjaardag en was hij ook in de studio aanwezig om wat te spelen.
  Een echte levende legende de man!

  • Geweldig muzikant die op onnavolgbaar niveau muziek maakt! Mijn mooiste moment met Toots is zijn gastoptreden bij Jaco Pastorius tijdens zijn tour in Japan ergens in 1984 geloof ik. Ze improviseren daar op Toots zijn prachtige Sofisticated Lady. Wat er dan vervolgens gebeurt is niet te beschrijven zo mooi! Prachtig en dank voor het posten!

  • hermanvandendungen zegt:

   Hoi Bert,

   Klopt allemaal wat je over de man schrijft. Zo voel ik het tenminste. Zal een een Uitzending gemist opzoeken :-). Ik zag trouwens dat ie binnenkort in Eindhoven optreedt. 16 november.

   Groet.

   Herman

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.