Sonus faber LIUTO Tower Luidsprekers

Wat is er voor een hifi dealer leuker dan een tevreden klant? Op het persoonlijke vlak is het heel prettig dagelijks tevreden mensen in je winkel te mogen ontmoeten en zakelijk gezien is het eigenlijk -zeker in deze tijd- van levensbelang.

Als een tevreden klant dan ook nog eens zijn aanschaf- en luister ervaringen aan het papier toevertrouwt, dan wordt het pas echt leuk, want enthousiasme werkt aanstekelijk en we hebben al meer dan eens gemerkt dat andere klanten het leuk vinden om te lezen over ervaringen van anderen. Dus, we ontvingen het onderstaande verhaal van Bert Wiggerman en hopen dat U het leuk vindt om te lezen.

Bert Wiggerman: “Ruim 10 jaar lang met dezelfde set luidsprekers ( VIENNA Acoustics Beethoven) spelen is een behoorlijke tijd, maar geeft ook aan dat je tevreden bent/was met de aangeschafte speakers en je dus destijds een goede keuze hebt gemaakt!”

“Maar op een gegeven moment kriebelt het dan toch weer behoorlijk en je vraagt je af hoe een ander stel speakers het in je installatie gaat doen in vergelijk met de huidige speakers en je wil toch ook weer net dat ene stapje hoger gaan maken in je audio set.”

“Regelmatig kom ik in DÉ HIFIWINKEL Beek/Ubbergen bij Rob even op de koffie om te kijken naar de nieuwe spulletjes en om goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op audiogebied. Tijdens een van die bezoekjes stond er een mooi stel speakers te spelen die direct mijn aandacht trokken vanuit de luisterruimte er naast! Wat ik hoorde was een enorm muzikale, open en luchtige speaker die op Mystère versterking met de PrimaLuna cd speler en AH bekabeling stond te spelen, of liever gezegd, stond te schitteren!”

“Ik was er behoorlijk van onder de indruk en bij navraag aan Rob bleek het te gaan om de Sonus faber Liuto vloer staande luidsprekers in wood (notenhout) uitvoering. Zoals altijd met alle modellen van dit Italiaanse high-end merk, voortreffelijk afgewerkt en met een leer overtrokken baffle. Niet alleen optisch een lust voor het oog om te zien, maar wel degelijk ook functioneel om staande golven tegen te gaan die vervelende kastresonanties kunnen veroorzaken. Gebouwd als een echt instrument en dat hoor je. Ze zijn in 2 varianten te verkrijgen, de hier afgebeelde walnoot uitvoering en de sjieke hoogglans piano lak versie. Aan U de keuze wat U het mooist vindt. De LIUTO dankt zijn naam en taps toelopende ronde vorm aan de Luit, een snaarinstrument uit de Middeleeuwen.”

“De Luit is ontwikkeld uit een van oorsprong Arabisch en Perzisch snaarinstrument, dus al erg oud, en genoot in het Europa van de late Middeleeuwen in de Renaissance en Barok een hoge populariteit. Onze eigen gitaargrootmeester Jan Akkerman is ook een bespeler van dit instrument. De vloer staande LIUTO is een 3-weg luidspreker systeem voorzien van 3 drivers, waaronder een 25mm gecoate dome-tweeter, een 150mm midden toner, thermisch vervaardigd met textiel en daaronder de 220mm woofer met een aluminium / magnesiumlegering behuizing. De speaker is uitgerust met fraaie zwaar vergulde single-wire luidsprekeraansluitingen van goede kwaliteit. Intern is de kast verstevigd met interne ribben t.b.v. de stijfheid. Kortom een beauty voor zowel oog als oor die past in ieder interieur! De LIUTO presteert goed op zowel buizenversterkers als zware voor/ eind combinaties en is met zijn rendement van 89 dB/1w/1m beslist niet moeilijk aan te sturen, dus een ruime keuze aan versterking is zo voorhanden om een passende keuze te maken.”

“Tot zover het technische gedeelte van de speakers, maar hoe klinken ze bij mij thuis, dat is natuurlijk het allerbelangrijkst? Ik was vanzelfsprekend heel erg benieuwd!”

“Richard en zijn bus werden door Rob ingeschakeld om de luidsprekers een maand of 3 geleden niet bij Rob, maar meteen keurig bij mij thuis af te leveren/ uit te pakken en de voet etc. te monteren, iets wat hij erg goed en met passie doet. Wel heb ik direct de bijgeleverde Spikes vervangen door 2 sets SOUNDCARE Superspikes, eigenlijk een spike die direct weer in een demper rust. Niet alleen erg fraai om te zien, maar het werkt ook beter met als gevolg een strakker laag en de speakers zijn dan trouwens ook makkelijker te verschuiven om tot een gewenste plaatsing te komen. Een aanrader, ook bij andere merken en types of onder in de voet van een monitorsysteem! De speakers moeten het in mijn set thuis onder andere doen op een Copland CTA 301 MK2 gemodificeerde buizen voorversterker, een Audio Flight Two cd speler, Electrocompaniet AW 180 mono’s, Mitchell Gyro platenspeler en Conrad Johnson EV1 phono trap. Ten behoeve van de schone stroomaanvoer gebruik ik diverse merken. Met bekabeling variërend van Transparent tot Furutech, Dimarzio, Oyaide en diverse zelfbouwkabels waar ik momenteel mee bezig ben.”

 

“Het moment suprême om te gaan luisteren was dus eindelijk aangebroken. Wat direct al koud uit de dozen opviel was de openheid en aangenaamheid van de speakers en het hele mooie laag dat me verraste, erg diep doorliep en al behoorlijk strak klonk. Een en ander moet vast te maken hebben met de 3 poorten die de speaker aan de achterkant bezit waardoor de energie dus heel mooi verdeeld kan worden. Nu 3 maanden later wanneer de speakers al behoorlijk zijn ingespeeld ben ik alleen nog maar positiever geworden en zijn ze op alle vlakken weer heel veel beter geworden. Met name in natuurlijkheid, kracht, stemweergave, luchtigheid en laagweergave. Wat een verschil toch altijd weer na een tijd inspelen. Ook voelen de LIUTO’S zich thuis met allerlei soorten muziek, variërend van klassiek tot hardrock en is dus een allemansvriend. Ze hebben er ook niet de minste moeite mee om loei hard zonder enige vorm van stress en clipping te kunnen spelen en kunnen een behoorlijke geluidsdruk produceren. De speakers zijn gemakkelijk met betrekking tot de ruimtes waarin ze komen te spelen. Met name door hun gemakkelijke laagweergave. Wel moet U er rekening mee houden, dat de speakers kritisch zijn voor plaatsing in de ruimte en dan bedoel ik vooral voor de juiste/breedteafbeelding van het geluid! Met het indraaien van de speaker moet de juiste verhouding worden gevonden tussen de breedte en diepte van het geluidsbeeld en na veel experimenteren staan ze hier in de ruimte héél lichtjes naar binnen ingedraaid en dus bijna recht. Ongeveer 1.10 meter van de achterwand en 1.20 vanaf de zijwand van de luisterruimte. Hier moet je echt uitvoerig mee experimenteren, maar eenmaal de juiste positie van de speakers gevonden, kun je ook uren achtereen genieten van fraaie muziek. De speakers kosten in de vloer staande uitvoeringen 3950 Euro per paar, maar ik kan U met een gerust hart verzekeren dat dit gezien de prestaties van de LIUTO een koopje is!”

 

“Kortom zoekt U een multi inzetbare luidspreker, die er fantastisch uit ziet en waarmee U zowel intiem als hard kunt draaien met alle soorten muziek, ga dan ook eens luisteren naar de SONUS FABER LIUTO. Ik kon er in ieder geval niet omheen!”

Bert Wiggerman

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Luidsprekers - Enceintes, Sonus faber en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.