darTZeel

Dat van die “appelbol a day, keeps the doctor away”, dat klopt niet, hoewel we de dokter wel weghouden natuurlijk voor een simpel griepje. Wel een simpel griepje dat me langer bezig houdt dan ooit. Maar goed, ook wat extra minuten voor het een en ander.

Ik schreef -meen ik- eerder al dat ik dit jaar via Duitsland en Zwitserland Frankrijk in ging en ook weer verliet.  Dat had alles te maken met bezoek aan wat leveranciers en één daarvan was darTZeel.

Ik wist echt niet wat ik me voor moest stellen van de fabriek, of was het een grote garage van een handige hobbyist? Toen ik arriveerde bleek dat het een echt fabriekje was. Of eigenlijk een stukje fabriek in een grotere fabriek. Kantoortje, secretaresse, directeur én een tiental mensen die aan het assembleren waren.

Wat onmiddellijk opvalt is de eigenzinnige constructie. Een constructie die je eigenlijk nauwelijks ergens ziet. Let alleen eens op de aluminium behuizing voor de ringkerntrafo.

Ik had ook de gelegenheid de fabrieken te bezoeken die voor het metaalwerk zorgen en het bedrijf die het anodiseren uitvoerde. Ik mocht zien wat “afkeur” was … Nou, er zijn heel wat merken die met plezier met de kwaliteit van die afkeur zouden willen werken. Niet voor niets is de Zwitserse precisie zo befaamd. Van welk formaat het onderdeel ook is, het wordt behandeld en bekeken als het kleinste onderdeel van een horloge. Perfectie tot het uiterste.

Die perfectie tot het uiterste heeft natuurlijk zijn prijs en de verkopen van darTZeel producten spelen zich voornamelijk in Azië af. Ook de levensstandaard in Zwitserland, en dus de productiekosten en de dure Zwitserse Franc (of de zwakke Euro kunnen we misschien beter zeggen) zijn natuurlijk erg van invloed op de uiteindelijke prijs. Maar dan heb je wel een darTZeel!

De hoeveelheid indrukken opgedaan zijn echtteveel om in één blogartikeltje te stoppen, daarom hier alleen de aankondiging dat er meer op komst is.

Le dicton “un beignet de pomme chaque jour et pas de visite du docteur” n’est vraiment qu’un dicton, même si je n’appelle pas le docteur pour une simple grippe. Enfin une petite grippe qui ne veut pas disparaître. Mais bon… passons à autre chose.

Je vous avais informé, il me semble, il y a quelques temps que j’irais en France en passant par l’Allemagne et la Suisse pour aller visiter des fournisseurs et notamment l’un d’entre eux : darTZeel.

Je ne savais pas vraiment à quoi m’attendre, l’usine serait-elle une vraie usine ou un grand garage dirigé par un amateur ? Rassuré dès mon arrivée, une véritable usine, enfin une usine dans un grand complexe. Bureau, secrétaire, directeur et une dizaine de personnes en train d’assembler.

Immédiatement ce qui saute aux yeux, c’est la construction. Une construction que l’on ne voit nulle part ailleurs. Parlons seulement de la protection en aluminium du transformateur toroïdal.

J’ai eu aussi l’opportunité de visiter l’usine qui fabrique le métal et celle qui anodise. je voulais voir “les rejets’… Et bien je peux vous affirmer que nombreuses sont les marques qui s’accommoderaient des rejets. Ce n’est pas vraiment pour rien que la précision suisse est si reconnue. Peu importe le format, tout est traité comme une petite pièce d’horlogerie. Perfection au maximum.

Bien entendu, cette recherche de perfection absolue a un prix et les ventes de darTzeel ont surtout lieu en Asie. Le niveau de vie élevé en Suisse, les coûts de production et le Franc suisse ont aussi une influence sur le prix final. Mais bon, vous possédez un darTZeel !

J’ai beaucoup trop à vous raconter et je vais donc y consacrer un message plus important dans les jours à venir.

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in darTZeel en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op darTZeel

  1. Bert Oling zegt:

    BTW Herman, je moet ook geen appelbol nemen maar een echte Bossche Bol. Beterschap!

    • hermanvandendungen zegt:

      Kun jij zo’n hele bol op? Ik niet. Maar één keer in de 5 jaar een kleine Bossche bol, da’s waar, da’s lekker. Maar niet zo best voor het gewicht, de suiker etc. Kun je je voorstellen dat elke zaterdag een rij klanten buiten op de stoep staat bij Jan de Groot, de échte bakker van de Bossche bollen? De enige andere winkels waar ik dat wel eens zie, zijn de luxury brand winkels in Hong Kong, waar een bewaker voor de deur de toegang regelt. Een klant naar buiten, een nieuwe klant naar binnen. Als we dat hier in het “kalme” westen eens hadden bij de hifiwinkels …

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.