Een recensent – in dit geval René van Es – is ook een klant

Door René van Es

Het gebeurt met regelmaat dat ik een apparaat thuis krijg, waar een zekere liefde voor ontstaat. Die spullen wil ik dan graag houden, maar gebrek aan baten weet me met beide benen op de grond te houden. Bovendien kan ik ook niet alles neerzetten in een woonomgeving waar ik naast van audio ook wil kunnen genieten van familie en vrienden. Toch kriebelde het onlangs weer eens heel erg. Na een paar zeer positieve ervaringen met klasse A versterkers (denk aan Sugden, Pass Labs en Esoteric) begon ik advertenties af te struinen op jacht naar een fraai tweedehands exemplaar. Want al gaan er wel eens verhalen over “recensenten die alles gratis krijgen”, ik behoor niet tot die groep en moet gewoon dingen kopen. Een recensent is ook een klant.

Binnen de winkelsites die ik afstruin vallen ook die van de Hifiwinkels in Beek en Weerdinge. Laat ik de mazzel hebben dat Rob Wilms een Audia Flight 50 ingeruild heeft staan. Een telefoontje was snel gepleegd en een afspraak gemaakt met Rob voor de eerstvolgende zaterdag. Vriend en audiomaatje Jan de Jeu reisde graag mee. Ter vergelijk ging de eigen eindversterker mee in de auto. Rob was inmiddels zo vriendelijk geweest een set neer te zetten die vergelijkbaar geacht kon worden met mijn opstelling thuis, zodat een goede indruk van de prestaties van de Audia Flight verwacht mocht worden.

Eenmaal daar krijg je van Rob alle ruimte en rust om met eigen muziek te gaan luisteren naar de Audia. Het duurde niet zo gek lang, voordat Jan en ik overtuigd waren van de kwaliteit. Slim als ik ben, liet ik Jan vertellen wat hij ervan vond, het vergelijk en de algemene indruk, en hij droeg precies de argumenten aan die mij in stilte al hadden doen besluiten om de Audia Flight 50 mee naar huis te nemen. De rust, het dragende vermogen, snelheid en detail, zaken die prima in orde zijn. Alleen het laag leek nogal overweldigend en daar zat mijn enige twijfel. Edoch, ik weet dat Rob mij niet zal laten zitten met een eindtrap die niet klinkt. Dat Durob de importeur is van Audia Flight weegt mee in de beslissing daar een tweedehands apparaat met een gerust hart aan te schaffen. Dus werd de koop gesloten, betaalde ik met trillende hand. Toch weer een hoop geld, maar vooral ten gevolge van opwinding. De Audia werd met kist en al door drie man achter in mijn auto gezet.

Ik woon een aardig eindje van Beek en ik moest Jan ook nog thuisbrengen, dus de Audia maakte een leuke Flight. Thuisgekomen fietste net een collega langs en hem tackelde ik om de kist in het portaal van de flat te zetten. Het feest begon. Eerst mijn losse spullen naar 3-hoog zonder lift. Twee: mijn versterker naar boven. Drie: de Audia, wat is dat kreng zwaar, alle trappen op. Vier: de kist, die ik in de hal had laten staan, naar de kelder brengen. Klaar? Nee, ik had de handleiding op de brievenbus laten liggen en dat bracht het op en neer dalen op de stand van vijf maal. Kunt u zich voorstellen dat het aansluiten gebeurde in gedeeltelijk ontkleedde staat vanwege overmatig transpireren?

De enige vrees, het licht overweldigende laag in Beek, bleek helemaal van de baan in mijn huiskamer. Niets van boemen te vinden, wel gaat het lekker diep en rolt het laag soms over de vloer. Het aansturen van een transmission line met een redelijk rendement gaat fantastisch met 50 Watt in klasse A per kanaal. Zoals gebruikelijk komen dan vrienden in een soort optocht voorbij en stuk voor stuk gaven ze complimenten, dat het zelden zo lekker had geklonken bij mij thuis. Niet dat ik het voor hún doe, het is tenslotte mijn set, maar prettig is het wel als goede oren het met elkaar eens zijn. Inmiddels is de Flight 50 niet meer weg te denken. Het uiterlijk heeft hem de naam “het beest” opgeleverd. Trouwens er kleeft een klein nadeel aan dat tweedehands kopen, ik had hem misschien toch liever in zilver willen hebben. Dit exemplaar is zwart als de nacht. Scheelt wel een paar duizend Euro en dan stap ik daar graag overheen. Vroeger ooit eens jaren in een roze Toyota rondgereden omdat de meerprijs voor het in rood overspuiten in mijn ogen zonde was. Dus wat zal ik zeuren over onbeschadigd zwart?

Laat mij maar lekker vliegen met dit koopje uit Beek. Niet de eerste keer dat Rob een apparaat leverde dat een lang leven beschoren is in huize Van Es. Zolang de hobby duurt waarschijnlijk evenmin het laatste apparaat. Een audiofiel is immers altijd op jacht naar beter, of soms gewoon alleen maar naar “anders”. Voorlopig ben ik weer gelukkig en blaas ik mijn CD en LP collectie weer nieuw leven in.

Deze slideshow vereist JavaScript.

René van Es est un journaliste hollandais, notamment pour les magazines Hifi.nl, HVT et Music Emotion. Ses articles ne sont pas traduits en français. Bien entendu si un de vous veut participer à ce travail de traduction, il peut contacter dominique “@” durob.nl 

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Audia Flight, Rene van Es, Versterkers - Amplificateurs en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een recensent – in dit geval René van Es – is ook een klant

 1. robwilms zegt:

  Hoi René,

  Je hebt een pakkend verhaal gemaakt van je Audia avontuur! Dat je er lang van mag genieten!

  Rob Wilms
  Dé Hifiwinkel Beek

 2. Inderdaad een geweldige versterker.

  Ik hoop dat je nog veel plezier hebt van mijn oude eindversterker.

  Emile

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.