Knappe balanceer act

Sonus Faber Amati Futura bij Rhapsody

Door Werner Ero

Heel af en toe maak ik wel eens een demo of auditieve gebeurtenis mee, die buitengewoon veel indruk op mij achterlaat. Vaak gaat het daarbij om live concerten of een andere bijzondere gebeurtenis, waarvan de bijzondere gongbaden van het aan Rhapsody gekoppelde Spirit Connection, een mooi voorbeeld zijn. Maar heel soms is het ook wel eens een audio set, die zo’n bijzondere ervaring teweeg kan brengen. Een belevenis die veel verder dan ‘normale’ muziekreproductie gaat en waarbij de set iets weet voort te brengen wat moeilijk in woorden is te vatten. Precies over dat laatste gaat de nu volgende blog, waarin ik verslag doe van een zeer speciale privésessie rond de Sonus Faber Amati Futura.

Het rumoer rond de eindejaar demo van Rhapsody is U mogelijk ontgaan, maar in een notendop komt het er op neer dat deze show in eerste instantie het debuut zou zijn van het nieuwe grote luidsprekersysteem van het Nederlandse audiomerk Sonore, genaamd ‘The Matrix’. Door de complexiteit van dit product liep het project echter de nodige vertraging op, waardoor het niet meer mogelijk was om deze weergevers nog op tijd voor de show ingespeeld te krijgen. Voor alle partijen natuurlijk een fikse teleurstelling, maar het feit lag er nu eenmaal en daar kon niemand op dat moment nog wat aan veranderen. De Sonore luidsprekers werden vervolgens tijdelijk teruggetrokken (komend voorjaar wordt er alsnog een show mee gehouden) en daarvoor in de plaats schoven Harry en Michael zonder enig nadenken de luidspreker naar voren die hun beiden in 2011 het meest had verbaasd, de Sonus Faber Amati Futura.

De uitnodiging

Ondanks het late, door omstandigheden afgedwongen, beslissingsmoment en dus een relatief korte tijd van opstellen en tuning, speelde de combinatie al op de vrijdag 30 december, dat ik er was, opvallend goed en uitgewogen. Rijke, gerijpte klankkleuren en een mooie beheersing in combinatie met de natuurlijkheid, openheid en afwezigheid van excessen wat de Sonore versterking altijd zo weet te kenmerken. De rest van deze samengestelde totaal combinatie bestond uit de dCS Puccini en Aurender streamer als digitale bronnen, Nottingham Analogue Hyperspace draaitafel met Hadcock arm, Benz Micro element en Audio Research PH8 phono voorversterker als analoge bron en tenslotte een cocktail van Sonore en Shunyata bekabeling, aangevuld met een Shunyata Hydra Triton lichtnetfilter/verdeelblok. De dag erna was het volgens zeggen nog beter, waardoor velen met verbazing en tevredenheid weer huiswaarts keerden. Dagen gaan voorbij als ik de week erop ineens een laaiend enthousiaste Harry van Dalen aan de telefoon krijg. Nu is Harry, terecht, wel eens vaker enthousiast over zijn mooie gevoerde producten, maar dit keer hoorde ik een bepaalde ondertoon in zijn stem die mij liet horen dat het hem écht menens was. ‘Werner, wanneer heb je tijd om hier nog een keer te komen luisteren, want wat er nu gebeurd is met de set maak ik maar zelden mee’. Ik besloot niet eens om verder door te vragen, want de signalen waren voor mij overduidelijk, hier stond weer iets bijzonders te gebeuren.

Het fenomeen

Onze afspraak vond slechts enkele dagen na het telefoongesprek plaats en uiteraard was ik zeer benieuwd wat ik als verandering zou gaan waarnemen. Eenmaal in de Borneolaan aangekomen was het toch wat onwezenlijk om de parkeerplaatsen bij en naast het Rhapsody pand, nu eens leeg aan te treffen. De enige gelegenheden dat ik doorgaans deze winkel bezoek is tijdens publieksevenementen en dan staat een flink deel van de Borneolaan meestal gevuld met auto’s. Wanneer ik over het knerpende grind richting voordeur loop, verbaas ik mij hoeveel rust en harmonie er altijd rond deze villa heerst. Wanneer ik voor de deur stilsta hoor ik geen verkeers- of andere geluiden en enkel een opstekende bries, die speelt met de kale boomtakken, is zacht op de achtergrond hoorbaar. Na het aanbellen doet Harry zelf open en vertelt hij dit keer helemaal alleen te zijn. Na een hartelijke begroeting en het aanbieden van een lekkere kop koffie steekt Harry van wal. ‘Werner, soms gebeuren er zulke aparte of bijzondere dingen met een audio set, dat ik het nuttig en vooral leuk vond om je daar ook deel van te laten maken. Je hebt zo’n bijzondere gebeurtenis ook al tijdens de eindejaarshow van 2010 in de vorm van het prototype van de Sonore luidspreker gehoord. En dit jaar gebeurde het wederom, maar dan met een heel ander luidsprekersysteem. De meest waarschijnlijke oorzaak waarom dit tijdens demo’s maar heel zelden gebeurt, is dat in een audiowinkel de opgestelde systemen er doorgaans nooit heel lang in ongewijzigde vorm kunnen blijven staan. Daarbij wil de ene klant graag dit en de andere graag dat horen. Helemaal niet erg natuurlijk en de sport van ons vak, maar je kunt dus maar zelden een systeem zo lang laten stabiliseren als je zelf graag zou willen. En dan nog heb je veel kennis, kunde en zeker ook een portie geluk nodig om er magie uit te krijgen. In de loop van de laatste show dag hoorden we gaandeweg de demo de weergave al steeds meer veranderen richting diepere en innerlijke muzikale waarden. Oftewel van een top hifi systeem naar iets heel bijzonders. En toen iedereen eenmaal weg was, hebben we ’s avonds nog hoofdschuddend in kleine bezetting zitten nagenieten van deze ons toen werkelijk diep rakende weergave. En aangezien dit geluid mij en de andere aanwezigen zo diep wist te raken en jij ook al op de eindejaar show aanwezig was, leek het mij interessant om jou nogmaals te vragen om deze wezenlijke verschillen ook zelf nog eens te kunnen waarnemen’.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De ervaring

Bij binnenkomst in de grote luisterruimte valt mij meteen weer de huiselijke, wat drukke maar verder o zo gezellige inrichting op van de einde jaar show presentatie, de week daarvoor. Zelfs de zon werkt mee en werpt net als tijdens de show een sfeervol schijnsel door de grote erkerramen. Nu er verder geen andere mensen aanwezig zijn valt de fysieke aanwezigheid van de Amati Futura’s mij nog sterker als anders op en als liefhebber van Italiaanse hifi heb ik altijd veel bewondering voor de mensen die dit soort prachtige producten kunnen vervaardigen. Harry start met een stukje middeleeuwse gezangen en vanaf het moment dat de eerste tonen zich zacht en teder in de luisterruimte neervlijen, begrijp ik onmiddellijk waarom hij mij gevraagd heeft om nogmaals naar deze set samenstelling te komen luisteren. Het zijn namelijk in eerste instantie helemaal niet de audiofiele eigenschappen die verandert zijn. Nee, wat ik vooral ervaar zijn klanken, ruimteweergave en vooral een muzikale beleving, die volledig zijn losgekoppeld van hun elektronische roots. Zangstemmen hangen bijna op magische wijze diep voor mij in de ruimte en hebben een humane menselijkheid en bezinning in hun toon, die ik eigenlijk alleen bij een goed geslaagd live concert ervaar. Een andere opvallend veranderende eigenschap is dat de stemmen en instrumenten nu als het ware van binnenuit verlicht worden. Ze hebben daarbij een heel natuurlijk en vloeiend aandoende organische kern met een zachte buitenkant. Hierdoor wordt er rond iedere stem weer het originele eigen bijpassende aura hersteld. Voor alle duidelijkheid, ik heb het hier dus over een weergavesysteem wat enkel met twee goed geplaatste luidsprekers werkt en daarmee een illusie weet neer te zetten die veel verder gaat als een goede focussering in een ruim stereobeeld met een evenwichtige tonale balans, mooie detaillering en voldoende dynamiek! Was de presentatie op de eindejaarshow al beter dan ik ooit van deze Sonus Faber luidsprekers eerder heb gehoord, in de hoedanigheid zoals ik het nu tijdens deze speciale sessie waarneem, wordt het transportmiddel hifi letterlijk verlaten en ontstaan er klanken en gevoelens die hun eigen passende plaats in tijd en ruimte innemen. Na de gezangen gaat het verder met klein en groot klassikaal werk, volgen blues en jazz de een na de ander op en eindigen we tenslotte bij Jimi Hendrix. En ook bij al deze volledig verschillende werken en stijlen, blijft die innerlijke gloed en dat fysiek losweken van een reproductieketen mij het meest opvallen en zelfs bij verschillende passages, diep beroeren. Regelmatig zaten Harry en ikzelf ademloos naar de artiesten te ‘kijken’. Uiteraard waren ze er zelf niet, maar hun aanwezigheid was soms griezelig voelbaar in de ruimte. Zeker bij artiesten die allang overleden waren, gaf dat een heel bijzonder gevoel.

Slot

Allereerst wil ik Harry enorm bedanken om mij deelgenoot te maken van zo’n bijzondere ervaring. Want een set samenstellen die dit kan bereiken is op zich al bijzonder zeldzaam en moeilijk te bereiken en in een winkelomgeving ervaar ik dit praktisch nooit. Wat het naast de andere mooie spullen met een eervolle vermelding voor de prachtige Sonore versterkers, ook laat zien en vooral horen, is dat de Amati Futura kennelijk ook in staat is deze stap naar een nog diepere muziekbeleving te kunnen maken. Een ervaring die diep onder de huid gaat en je niet snel meer los laat. Heel soms komen dromen uit en deze sessie was zo’n kostbaar moment dat dit gebeurde.

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Dealers - Revendeurs, Dealers aan het woord - La parole aux revendeurs, Luidsprekers - Enceintes, Reviews - Tests, Sonus faber, Werner Ero bericht en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.