Ontwerpers… ze weten het -natuurlijk- allemaal beter :-)

Behalve dat ik mijn ogen open hou op de reparatie afdeling, ben ik ook het “doorgeef luik” voor alles wat ontwerp betreft van onze eigen producten. Wat betreft het uiterlijk, maar ook wat betreft de electronica. We werken met diverse mensen en aan mij de taak om ze daar waar nodig op één lijn te krijgen. Ik heb er een hekel aan om te zien dat ze het “wiel opnieuw uitvinden” en hamer daar ook steeds op. Iedereen is het meestal met me eens en toch denk je soms “dat stukje ontwerp hebben we toch al op de plank liggen”. Later blijkt dan dat de ene ontwerper er weer net iets anders tegen aan kijkt als zijn collega. “So be it”, denk ik dan maar.

Ook zie ik via de CC functie van de email allerlei vragen en antwoorden voorbij komen. Dat geeft me ook weer de gelegenheid om daar waar ik denk dat het nodig is, eigen inbreng te hebben. En ook om de betreffende ontwerper beter te begrijpen. Afgelopen week ging het tussen de BOW distributeur uit de USA (die gespannen op nieuwe producten zit te wachten) en Lars Moltke (onze ontwerper voor Bow van “toen” en voor Bow van “nu en later”). De distributeur vroeg naar de voorkeur van Lars voor firewire en usb. Lars reageerde “gepassioneerd” zoals het hoort voor een ontwerper. Wellicht grappig voor U om te volgen c.q. op te reageren?

Hello Lars & Herman, 

I was visiting a dealer last week who made an interesting comment and I would like your thoughts. He believed that “Firewire” connections will become the standard for High resolution computer audio.

 1. 1.       Lars, do you have any experience or thoughts on Firewire and if it offers higher resolution than USB connection?

Other thoughts/questions:

 1. 2.       The BB-1702 is a 20-bit chip – can it fully process 24/192 Hi-rez FLAC files?
 1. 3.       Has the BB-1702 been replaced by BB PCM-1795  (32-bit, 123db dynamic range)?   

Best Regards, Jim

Lars answering on the above:

Hi Jim,

Please take the following part with a grain of salt, and let me be excused because I’ve a passion.

This is my own opinion and my lonely fight as a stupid engineer against sales people 😉

 1. 1.       Five 5 years ago – Yes. The firewire is a dying interface. The USB has overtaken the serial communication, and is now quicker than firewire. The firewire started as being the quickest serial interface, specially designed for cameras and VCR’s because they have to import big mass of data. Nobody use firewire anymore. By the way, Firewire is a nice word … *S*

 1.2.        R2R D/A converters is unfortunately also a dying part. Please memorize the AD1852, the famous PCM63, etc. etc. Then the Japanese destroyed everything by introducing 24 bit converters. – Please have in mind. EVERY CD disc is 16BIT!!!

 1. Compared to the real world it’s like sailing in a boat. The deplacement of the water is 1m below the surface. And that the water then is 100 or 1000 meter deep doesn’t matter. What matters is the type of boat. Is it a bad one, or is it a high performance Jaguar look-a-like with 1200 hp. Please read http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_bit_depth
  16 bit = 96dB – lower than the PSRR / CMRR – power noise. What do people want with lower than -96dB? Nothing. People don’t ask about the sound quality of the converters. They are just looking at 384KHz/32 bit …
  Please compare the price. It tells all. The PCM1795 (US $ 5 for a stereo solution) is a cheap lousy, bad, one bit stereo converter with charge pump for making the negative supply voltage, and is including a digital oversampling filter with bad impulse response + nice to have volume.Compare to the REAL R2R MONO PCM1702 (US $ 40 for mono) – with +/- 5V separate digital and analogue supply. And now it is not recommended anymore for new design and it is going obsolete :-(.To tell people about this, should be the HI END salesmen’s job.I’ve taken my time to compare these damn converters – using the same digital interface – power supplies etc. My conclusion: one bit converters are not good. But … I have not been going through all of them.I’ll be happy to send you my latest converter design, the ZZ-8 MRK III Upgrade. Use it for test and see if you like it.

  Sorry for my not nice words.

All the best 🙂

Lars

Zoals U ziet, ontwerpers zijn ook mensen van vlees en bloed en passie 🙂 En dat is maar goed ook.

Meer informatie over Bow Technologies:

www.bowtechnologies.com

www.bowtechnologiesblog.com

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales. Bookmark de permalink .

4 reacties op Ontwerpers… ze weten het -natuurlijk- allemaal beter :-)

 1. Rene van Es zegt:

  Ik geloof dat ik die Lars wel mag 😉

 2. hermanvandendungen zegt:

  Ik ook, anders mocht ie niet voor en met mij werken :-).

 3. Jan de Groot zegt:

  Goed dat er nog ontwerpers zijn die zich niet laten beïnvloeden door nieuwe technologieën en weten waar het om gaat. Anders lagen we met z’n allen aan het Steve Job’s infuus … en liepen we toch net niet over water.

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.