Emile’s muziekbeleving – Door Werner Ero

Ver weg van winkels, opnamestudio’s en recensenten, zijn talloze serieuze muziekliefhebbers bijna dagelijks bezig met de lange termijn verwezenlijking van hun eigen muziekideaal. Een audioset die met het verstrijken van de jaren, steeds verder wordt aangepast en aangescherpt. Net zolang tot er uiteindelijk een uitermate tevredenstellend weergavesysteem ontstaat wat met af en toe een kleine wijziging, uiteindelijk vele jaren mee kan. De hoofdpersoon van deze 1e aflevering is op deze wijze al vele jaren bezig met zijn zoektocht naar de heilige audiograal. Durob Blog zocht hem op en genoot met diepe teugen van zijn prachtige high-end systeem.

Het grootste verschil tussen het bezoeken van een particulier boven een winkel, fabrikant/importeur of beursbezoek, is dat in het eerste geval iemand jarenlang stapje voor stapje aan een ideaal werkt en er doorgaans sprake is van een duurzame situatie. Terwijl het bij de laatste vier altijd om tijdelijke en kortstondige presentaties gaat. Oftewel momentopnames die maar zeer zelden de rijpheid en het uitgewogen totaalgeheel van een echte top thuissituatie kunnen emuleren. Tijdens de avondrit van mijn woonplaats ergens in Brabant naar de woonlocatie van Emile in Flevoland, heb ik tijd genoeg om over dit fenomeen na te denken. Zeker als iemand al zoveel jaren bezig is als mijn gastheer, kunnen daar de meest prachtige eindresultaten uit voortkomen. Wanneer ik dan ook eenmaal de ruime twee onder een kap woning nader, zijn mijn verwachtingen hoog gespannen. Na het aan bellen doet Emile persoonlijk open en word ik binnengelaten in de verrassend leuk ingedeelde en modern ingerichte woning. Mijn gastheer die werkzaam is als programmeur bij een softwarebedrijf, is van gemiddelde lengte en 38 jaar oud. Verder heeft hij kort geknipt blond haar, een atletische bouw en bezit een prettig open en uitnodigende uitstraling.

De set

Emile voor zijn imposante set

Bij binnenkomst in de ruime, langgerekte woonkamer, wordt mijn aandacht naast een hartelijke verwelkoming van twee lieve langharige poezen, meteen getrokken door de werkelijk zeer imponerende en pontificaal opgestelde audioset. Mooi ruim van alle wanden geplaatst wordt de hoofdrol van dit indrukwekkende visuele schouwspel meteen opgeëist door een paar forse Sonus faber Amati Anniversario luidsprekers. Bijna ware kunstwerken en in dit geval uitgevoerd in de schitterende bijna driedimensionale gepolitoerde kleur ‘Red Violin’. De luidsprekers staan daarbij verder nog op speciaal vervaardigde granieten blokken, wat de voornaamheid en uitstraling nog verder verhoogt. Ruim achter de luidspreker en nagenoeg tegen de achterwand, staat in het midden tussen de luidsprekers een breed NorStone Esse meubel opgesteld. Dit meubel bevat naast de enorme Pioneer Kuro Plasma TV, de nodige video en spelcomputer producten en vormt door de ingebouwde rode LED verlichting van de onderste drager, een mooi geheel met de eveneens roodkleurige Sonus fabers. Over oog voor detail gesproken. De rest van apparatuur is ondergebracht in twee SolidSteel audioracks (HS-3 en HS-2) die links en rechts het langwerpige NorStone meubel flankeren. De versterking geschiedt door de bijna compromisloze en uit twee delen bestaande Krell Evolution 202 voorversterker en de reusachtige Evolution 400 mono eindversterkers. Mastodonten die met hun forse gewicht van 46 kilo per monoblok over een echt serieuze voeding beschikken en een bijna achteloze 400 Watt aan 8 Ohm en zelfs het dubbele aan 4 Ohm aan de luidsprekerklemmen kunnen leveren! Zeker in de zwarte uitvoering zoals Emile ze bezit, met de door een blauwe ring verlichte stand-by schakelaar, stralen ze een soort van diep onderhuids ‘Darth Vader’ gevoel uit. ‘Je hoort ons nu nog niet, maar pas op onze kracht!’ Als hoofdbron wordt de inmiddels legendarische Marantz SA-7s1 gebruikt, terwijl een Cambridge Audio ID100 dock met CA DACMagic, analoog verbonden met een Transparant MusicLink naar de Krell voorversterker, de streaming honneurs waarneemt. Helemaal op de onderste laag van het linker SolidSteel rack, ontwaar ik één van de nieuwste aanwinsten van Emile. Het is de wederom reusachtige PS Audio PerfectWave Power Plant 10 wisselstroom regenerator. Oftewel een apparaat wat de inkomende stroom geheel nieuw opbouwt naar een echte schone sinus en 230 volt. Hierdoor kan er echt schone stroom aan de set van Emile worden aangeboden. De bekabeling ten slotte bestaat uit verschillende merken (Krell Cast MMF voor de signaalverbindingen tussen de Krell versterkers, Transparant Reference voor zowel de interlink aan de Marantz SACD speler en als luidsprekerkabel tussen de Sonus faber’s en Krell mono blokken. TriAc stroomkabels met Furutech stekkers verzorgen de Krell monoblokken ten slotte van sap) en zorgen zo voor een completering van het totaalgeheel. Hoewel? Emile’s heeft ook met succes getracht zijn akoestiek op een positieve manier om te buigen met behulp van de klankschalen van Acoustic System. Emile: ‘Rob Wilms van Dé Hifiwinkel in Beek, heeft enorm veel ervaring en kennis van producten om vaak met beperkte visuele ingrepen een betere akoestiek te verkrijgen. Zo ook toen hij op een dag met verschillende klankschalen van dit illustere merk van ontwerper Frank Chang aan kwam zetten. Ik stond er eerst erg sceptisch tegenover maar Rob wist binnen no-time een irritante laagbult die bij bepaalde muziek optrad, weg te krijgen en ook de doorzichtigheid, realisme en gevoel werden er aanzienlijk beter van. Uiteindelijk zijn we op zes klankschalen uitgekomen die naast verschillende materiaalsoorten, ook op verschillende plaatsen zijn opgehangen. Het mooie is dat je ze als je het niet weet, niet eens ziet. Maar de werking is verbluffend en ze maken dan ook sindsdien, vast onderdeel uit van mijn totaalsysteem.

Emile’s audiogeschiedenis

Net als velen onder ons is ook Emile op jonge leeftijd door het hifi virus besmet geraakt. Ook al bezat hij op 16-jarige al een heuse Sharp System 7700 ‘Power Tower’, pas toen hij via een uitzendbureau voor vakantiewerk bij het toenmalige Phonogram (Nederlandse platenmaatschappij die internationaal opereerde als onderdeel van Philips Electronics N.V. en tegenwoordig bekend is als Universal Music Group B.V.) terecht kwam en daar masters moest catalogiseren, werd hij pas echt gevangen door serieuze geluidsweergave. ’s Avonds, maar ook wel tussendoor, ging hij namelijk vaak naar de luisterkamers waar de masters werden gemaakt en daar ging een wereld voor hem open. Emile: ‘In die ruimtes stonden namelijk grote B&W 801 luidsprekers met aparte eindversterkers opgesteld en dat klonk echt waanzinnig goed en vooral totaal anders en veel beter dan mijn Sharp setje. Als 16-jarige had ik op dat moment het geld nog niet om een betere set aan te schaffen, maar vanaf dat moment was mijn interesse wel blijvend gewekt. Na een hele reeks omzwervingen en de aanschaf van steeds betere, maar vaak ook duurdere componenten, raakte ik in 1997 helemaal enthousiast over hometheater. Van Hobo Hifi Haarlem kon ik toen een complete hometheaterset lenen om een weekje uit te proberen en vervolgens was het dus echt zeven dagen feest. Ik heb toen met een hoop vrienden de hele week allerlei films zitten kijken en eigenlijk wist ik toen al meteen dat ik hiermee verder wilde gaan. Een jaar later heb ik vervolgens na nog wat diepere componentvergelijkingen, dan ook een compleet hometheater systeem aangeschaft’

De ommekeer en terugkeer naar stereo vond plaats in 2002. In die periode kwam Emile na een zoektocht naar toch weer een nieuwe CD speler, terecht bij Dé Hifiwinkel in Eindhoven. Hier raakte hij verliefd op de Njoe Tjoeb Reference CD-speler en speelde er de nodige jaren met heel veel plezier mee. Na veel lezen kwam hij echter halverwege 2006 een volledig gereviseerde 2e hands Krell KAV-300 CD-speler op het spoor bij Dé Hifiwinkel in Beek. Een net nieuwe winkel waar hij tijdens zijn eerste bezoek zijn ogen uitkeek. Naast het enorm uitgebreide assortiment, sprak vooral de ongedwongen en veel minder nadrukkelijk aanwezige commerciële benadering van bedrijfsleider Rob Wilms hem erg aan. De Krell speler werd vervolgens thuis uitgeprobeerd en bleek helemaal ‘het einde’ te zijn. Mede door deze ervaringen was Dé Hifiwinkel in Beek voortaan zijn nieuwe vaste ‘winkelstek’ geworden. Op dat moment speelde Emile overigens nog steeds met zijn oude en trouwe KEF Model Three’s. Maar na het nodige in Beek te hebben beluisterd, besloot hij dat hij verder en vooral naar een hoger niveau wilde gaan. Rob stelde hem in goed overleg vervolgens voor, om eens naar de toen gloednieuwe Sonus faber Cremona’s te luisteren. Die bevielen Emile op zich heel goed en afwerking en vormgeving waren oogverblindend, maar absoluut gezien vond hij op dat moment het verschil met zijn eigen KEF’s gewoon te klein. Maar al tijdens de Cremona luistersessie viel zijn oog en vooral zijn oren op de grotere, mooiere maar ook veel duurdere Sonus faber Amati Anniversario’s. ‘Wauw!’ Dacht Emile, ‘dit is echt precies wat ik zoek’. Om deze veel duurdere weergevers uiteindelijk te kunnen bekostigen verkoopt hij vervolgens zijn complete surroundset en de rest is geschiedenis. Ook vandaag de dag speelt Emile nog steeds met volle tevredenheid met deze prachtige Sonus faber’s in combinatie met de bovengenoemde krachtige Krell versterkers en Marantz SACD speler. Maar ook de Njoe Tjoeb CD-speler is samen met een apart aangeschaft paar Sonus faber Signum monitorluidspreker en Conrad-Johnson CAV-50, niet uit zijn huis verdwenen. Deze set strooit nog bijna dagelijks zijn mooie muzikale klanken uit in een bovengelegen slaapkamer.

Krell Evolution 400 mono eindversterkers

Luisteren

Krell Evolution 202 voorversterker en Marantz SA7-SA SACD-speler

En dan breekt het moment aan waar het natuurlijk allemaal om draait. Emile is een echte muzikale alleseter die van heel veel stijlen en muzieksoorten houdt. Ook is muziek luisteren tevens een belangrijk rustpunt in zijn bestaan. Zaken en kenmerken die ik eigenlijk al bij de eerste klanken uit de grote Sonus fabers hoor stromen. Oftewel een heel complete weergave met een weldadig aandoende rust en gemak. Eigenlijk doet de set precies wat je bij het aanzicht van zo’n imposant systeem ook min of meer verwacht. Er is een grootse en gelaagde presentatie op bijna 1:1 formaat. Klankkleuren zijn volop aanwezig en de presentatie is voor compleet solid state opgebouwde versterkers, opvallend vloeiend en organisch te noemen. Naast een fraaie ruimtelijkheid is het vooral die continu aanwezige subtiel gepresenteerde onderhuidse kracht, die de nodige indruk weet te maken. Ja, deze Krells weten absoluut van wanten, want ook als het een keer (veel) luider moet gaan verandert er nagenoeg niets in de presentatie. Hooguit wordt de huiskamer akoestisch dan wat meer aangesproken, maar het blijft allemaal verder keurig binnen de perken. En of we nu Seal, The Eagles, Diana Krall, Miles Davis of grootschalige werken van Igor Stravinski draaien, de set weet er wel raad mee. Tegen het eind van de luistersessie vraag ik mij hardop af wat nu de invloed van de PS Audio wisselstroom regenerator op dit totaalgeheel zou zijn. En aangezien Emile dit experiment zelf ook wel graag nog een keer wilde herhalen, wordt de set tijdelijk uitgeschakeld en worden alle stroomkabels vervolgens rechtstreeks op het reeds aanwezige Sun Leiste stekkerblok aangesloten. Daarna alle apparaten een voor een weer inschakelen en met een brede grijns wacht Emile op wat komen gaat. We draaien als vergelijkingsmateriaal hetzelfde stuk van Diana Krall waar we het eind van de eerste sessie ook mee afsloten (A Case of you van Diana Krall Live in Paris) en daarna is verbazing mijn deel. Waar met de stroomregenerator een zeer volwassen klinkende Diana in een grote zaal achter een immense concertvleugel die 2/3 van de breedte van het stereobeeld inneemt, is gezeten,is dat zonder regenerator toch een heel ander verhaal. De immense vleugel is evenals de zaal, ineens verschillende maten gekrompen en ook de ruimtebeleving is als bij toverslag een heel stuk teruggebracht. Uiteindelijk kleeft de weergave nu zelfs een beetje aan de luidsprekers (komt minder los). Maar voor mij misschien wel het meest frappante van dit alles, is dat Diana ineens jaren levenservaring lijkt te missen! De enige discussie die je hierop vervolgens zou kunnen gaan voeren, is op welke wijze de daadwerkelijke opname absoluut gezien nu het meeste recht wordt gedaan. Maar we zullen het uiteindelijk nooit weten want we waren helaas niet bij dit origineel. Buiten dat is de veel grotere betrokkenheid en het ‘losweken’ van een weergave die in veel mindere mate nog wat met de luidsprekers te maken lijkt te hebben, een mooie stap vooruit. En Emile? Die is heel terecht de trotse eigenaar van een prachtige high-end audioset waar het ronduit heerlijk van genieten is.

Emile bezit ook hele mooie collector items op software gebied

Over beheerder

More than 45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As a distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Krell Industries, Luidsprekers - Enceintes, Sonus faber, Versterkers - Amplificateurs, Voorversterkers - Preamplificateurs, Werner Ero bericht en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Emile’s muziekbeleving – Door Werner Ero

 1. Hoi Werner,
  Mooi geschreven verhaal over de fraaie set van Emile! Oude Home Studio tijden herleven zo opnieuw in een modern digitaal jasje.
  Wat mij betreft voor herhaling vatbaar in de toekomst!

  Groeten,
  Bert

 2. Emile van Diermen zegt:

  Goed geschreven en leuk om te lezen.
  Het was een gezellige avond met Werner.
  Werner bedankt!

  Groeten,
  Emile

 3. wsero zegt:

  Beste Bert, Emile en Herman,

  Fijn dat jullie mijn verhaal over Emile zo kunnen waarderen en ik wil graag kwijt dat dit soort verhalen toch zo’n beetje de kern raken van onze mooie muziekhobby. Ieder voor zich zijn we immers bezig om onze eigen droom, ons eigen ideaal vorm te geven. Vooral omdat er vaak een hele geschiedenis aan vooraf is gegaan, is het wat mij betreft zo leuk om te lezen waar iemand zoals in dit geval Emile, dan uiteindelijk bij terechtkomt.

  Bert, wat mij betreft zal het zeker niet bij dit eerste verhaal van de ‘muziekbeleving van’ blijven en ik hoop dat o.a. Herman nog genoeg andere leuke en interessante mensen ‘in voorraad heeft’.

  Groeten,
  Werner

 4. Bert wiggerman zegt:

  Ik las de Homestudio in die tijd meestal vooral door de stukjes die Mark Lemmen altijd schreef n.a.v. een bezoekje bij de mensen thuis. Herman, Werner ik denk dat er genoeg mensen zijn die dit erg leuk vinden om te lezen, dus wat mij betreft warm aanbevolen voor de toekomst!

  Goed weekend allen,
  Bert

 5. hermanvandendungen zegt:

  Dank Bert!

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.