Walter Nowak van Audio Home Eindhoven overleden

walterZaterdag avond laat belde Harry van Dalen van Rhapsody om te vragen of het inderdaad waar was wat hij had gehoord. Walter Nowak van Audio Home Eindhoven zou overleden zijn. Gedurende de nacht kon ik daar geen bevestiging van krijgen, in de morgen helaas wel.

Walter Nowak behoorde tot de kleine groep mensen die de verkoop van betere hifi in Nederland op de kaart heeft gezet. Daarom even terug in de tijd met een kleine anekdote waar we later samen hartelijk om gelachen hebben.

Via familie en vrienden kwam ik destijds in contact met Audio Home in Eindhoven. Ik denk dat je mag zeggen dat na Wilbert in Utrecht, Audio Home de 2e zaak in Nederland was die zich gedreven bezig hield met de betere hifi selectie. Infinity, GAS, Audio Research waren top merken die je daar in het “echt” kon aanschouwen, beluisteren en kopen! Maar ook de betere betaalbare merken waren daar goed vertegenwoordigd.

In onze begintijd hielden wij ons bezig met de import van een grote verscheidenheid aan pick up elementen. Die konden wij via de bladen van toen (Disk, Luister) zeer scherp aanbieden. Een doorntje in het oog van onder andere Walter en reden voor hem om mij te vragen of we Audio Home ook niet konden beleveren, maar dan tegen een nóg betere prijs. OK, dat zat erin en gebeurde dus. Op een zaterdag reisde ik af naar Eindhoven met een plastic zak vol met elementen besteld door Walter. Natuurlijk was het weer erg druk in de winkel en er zat niks anders op dan braaf te wachten. Iets waar ik toen al en nu nog een vreselijke hekel aan had. Een klant vroeg Walter naar de prijs van een Shure M95ED element. Walter antwoordde HFL 125,-. Mmm, niet slecht. Maar de klant antwoordde dat hij het element bij Durob kon krijgen voor HFL 95,-. Wel … ik zal niet zeggen dat de hel los brak, maar alles wat Walter over ons en over onze elementen aan de klant vertelde was niet veel goeds. Helemaal niet veel goeds! En ik stond erbij en keek ernaar …. Ik heb me staan te verbijten en was in staat om rechtsomkeer te maken. Mét mijn tas vol Shure M95ED elementen die ik aan Walter had verkocht voor HFL 75,- per stuk. :-(. We hebben er als gezegd later smakelijk om kunnen lachen.

In de loop der tijd kreeg Durob diverse high end merken in de vertegenwoordiging en Audio Home werd onze dealer. Ons eerste merk Dahlquist beleefde in Eindhoven hoogtij dagen. Het high end leven ging zijn gangetje tot Walter en zijn compagnon het met elkaar voor gezien hielden en Walter voortaan Audio Home alleen bestierde. Vanwege de veranderde omstandigheden en Walter’s hevige interesse in fotografie, liep voor ons de omzet dusdanig terug, dat we naar een oplossing moesten zoeken. Dat werd uiteindelijk DÉ Hifiwinkel in Eindhoven. Walter was lange tijd “not amused”.

Gelukkig heelt de tijd oude wonden, worden mensen minder “scherp” en de laatste jaren maakten Walter en ik eigenlijk op bijna elke buitenlandse show wel een praatje met elkaar. Op de een of andere manier kwamen we elkaar bijna altijd in de wandelgangen tegen. We hadden het over van alles en nog wat, maar zaken deden we niet met elkaar. Tot …

Ja, tot we b egin dit jaar contact kregen en Walter mij meldde dat hij toch eigenlijk niet meer onder het merk Sonus faber uit kon. Hij had het merk jaren gevolgd en nu met de komst van de Venere serie werd het tijd, mits geluidsmatig naar tevredenheid. Wij bezorgden de luidsprekers en wachtten gespannen af. Hoe dat verlopen is, heeft U hier eind maart op de blog kunnen lezen: https://durobblog.com/2013/03/29/goedemiddag-met-walter-van-audiohome-hifi-studios-in-eindhoven/.

Omstreeks die tijd had ik diverse keren contact met Walter en diverse keren meldde hij dat er iets niet in orde met hem was. Op mijn vraag of hij zich ongerust maakte, zei hij “Jaaaa” op zijn typische langgerekte toon. Hij heeft dus gelijk gekregen. Meer dan gelijk. Helaas.

Jeanette, familie, vrienden, kennissen, personeel, relaties, gecondoleerd met het overlijden en verlies van deze markante man. Walter rust zacht.

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Walter Nowak van Audio Home Eindhoven overleden

 1. Thomas vdb zegt:

  Ik was er niet goed van toen ik het hoorde afgelopen maandag. Toevallig was ik op dat moment net in Eindhoven en ik had die ochtend nog aan ‘m gedacht. Een verlies voor de audiogemeenschap is dit. Los daarvan zal ik zijn unieke, markante persoonlijkheid missen. Jaaaaaa (op zijn Walters), we zijn een fijn mens kwijt. Het ga je goed Walter!
  En Jeanette: hou je sterk!

 2. Marcella van Kraaij zegt:

  Recentelijk hoorde ik van het overlijden van Walter, ik bewaar fijne herinneringen vooral de tijd in het pand aan de kleine Berg wat een pioneers werk is toen verzet. Legendarisch waren de luisteravonden Etude vs Schnell Akustik CD vs Analoog. Een echte audiofeel en een markante figuur in het audiowereldje is dus heengegaan . Walter R.I.P

  • Robert Caniels zegt:

   Idd Marcella, wat een prachtige tijd was dat. Zeker ook toen zijn nieuwe studio erbij kwam boven de parkeergarage en Walter dit samen met zijn team in ging richten tot de top in luister studio’s. Wat hebben we daar genoten en ook veel gelachen.

   Robert Caniels

 3. Robert Caniels zegt:

  Dit is wel even schrikken nu ik dit lees. Het is alweer even geleden dat ik deel uit heb mogen maken van het team van AudioHome. Mijn oprechte deelneming gaan dan ook uit naar Jeanette en het toenmalige team (Fons Schreurs, Joop van Dijk, Frank Goris) heel veel sterkte.
  Robert Caniels

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.