Wisseloord …Het is een liefde … de liefde voor muziek.

Wil je eens van het ene uiterste in het andere? Bezoek dan eerst eens een MediaMarkt en de dag daarna de (her)opening van de nieuwe Wisseloord Studio’s in Hilversum. Maar ik geef het toe, veel andere combinaties zouden ook gemaakt kunnen worden.

Vandaag, zondag 25 Maart, vond eindelijk de heropening plaats van de beroemde Wisseloord Studio’s. Ik zeg eindelijk, omdat men aanvankelijk al dacht in juni 2011 officieel te openen. Ik zeg beroemd, omdat vele beroemde artiesten uit binnen- en buitenland hier hun opnames gemaakt hebben.

De eerste was Bots. Grappig is dat aan die band weer allerlei namen hangen uit mijn omgeving: Kees Buenen, destijds op het St. Jans Lyceum in Den Bosch. Samen met onder andere Chrisje Bogers (Bogers Audio) hebben die nog wat geld losgekregen van het Organisatie commitee ter ere van een of ander Jubileum, om een band op te richten. Dat werd Scarlet Foam en ik geloof dat ze ongeveer de hele avond Obladi Oblada speelden J. Aan Bots hing ook weer Manuel Cooymans, die later weer “dik” was met Frank van Duyvenvoorde, mijn eerste echte full-time technicus. Lees meer in het boek “wereldberoemd in Den Bosch” van de hand van Hans Vrielink, ooit kortstondig potentiële schoonvader van mijn jongste dochter Case wegens haar kortstondige bevlieging met zijn zoon Kasper. En die, ja ook die zit weer tot over zijn oren in de muziek.Het bloed kruipt …

Denk verder aan Mick Jagger, Michael Jackson, Tina Turner, U2, Scorpions, Status Quo, The Police. Elton John, Def Leppard die ons voorgingen binnen deze Hilversumse muren.

De forse vertraging is simpel en alleen veroorzaakt omdat men alles, maar dan ook alles tot in perfectie wilde uitvoeren. Alles is gesloopt, alles is vervangen. Op het allerlaatste moment is ook het businessplan bijgesteld (lees: uitgebreid) en is er een vinyl snij afdeling toegevoegd. Er is een ontelbare hoeveelheid kostbare apparatuur aangeschaft. Voornamelijk Pro Audio natuurlijk, maar ook huiskamer audio apparatuur zoals gebruikt door sommige onder ons. Luidsprekers van Eggleston Works en power amplification van Krell. Vandaag stonden er al 5 Krell 400E monoblokken trots te spelen en momenteel worden er nog 5 gebouwd voor Wisseloord. Straks dus 10 Krell mono blokken binnen de Wisseloord muren!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vandaag de opening dus tussen 15.00 en 16.00 uur. Prachtig weer, zodat het een en ander binnen en buiten plaats kon vinden. Prachtige dames, met prachtige benen aan de ingang om Richard en mij (en de andere gasten natuurlijk) welkom te heten. Ik had heen gereden en Richard zou terug rijden. Dus een heerlijk, helder H-drankje om mee te beginnen en dan maar eens rondkijken. In de eerste ruimte zie ik meteen een van de financiële partners, Henk Bout, die ik zo’n ?? (100) jaar geleden met een Audio Research installatie bij Rhapsody geïntroduceerd heb. Toeval wil dat ook Richard hem kent uit de tijd dat Richard nog met warmte-techniek bezig was. Henk was al erg vroeg super audio / muziek geïnteresseerd en nog, dus zijn betrokkenheid bij Wisseloord is niet verrassend. Ook op de gitaar doet Henk aardig zijn best. Zie het filmpje waarbij je Henk solo bezig ziet én waar je ziet dat high-end apparatuur hem niet vreemd is. In dezelfde ruimte vinden we Ronald Prent. Ook al van jaren geleden bekend. Ik denk aan zijn ProAc’s thuis (toen) in Maastricht en de ProAc Studio 100’s die hij gebruikte voor zijn mastering werk. Tientallen andere studio’s zijn deze luidspreker gaan gebruiken door het enthousiasme ervoor van Ronald. Grappig als je mensen na zo lange tijd weer terugziet. Hopelijk hebben ze dat ook van mij gedacht. Na Ronald toch nog maar eens verteld te hebben dat we het ontzettend knap blijven vinden dat hij wijs kan worden uit die vele honderden schakelaartjes, op naar de volgende ruimtes. Het hele complex is inmiddels gezellig gevuld met bezoekers, zonder dat het te druk is om iets te kunnen zien. We komen in de mastering ruimte met de 5 Eggleston Works luidsprekers én de 5 Krell 400E mono blokken. Ze staan er fier maar wel wat bleekjes bij. Waarom? Tijdens de bestelprocedure is er niemand op het idee gekomen om aan een kleur te denken, dus ze zijn gewoon “naturel” (zilver dus) gefabriceerd. Maar de 2e set van 5 komt in het “vrolijk zwart”. In deze ruimte troffen we ook Darcy aan die mij meteen al heel erg graag mocht, toen ik haar vertelde dat de volgende 5 echt in het zwart kwamen (volgens mij heeft ze een hekel aan dat mooie zilver). Ik doe mijn best.

The Official Part. Alle leveranciers, partners en vrienden werden kort “belicht” en bedankt, waarna de Studio’s officieel voor open werden verklaard. En dan is er tijd voor … een hapje en een glaasje, en waar kun je dat met zo’n prachtig weer, met zo’n lekker zonnetje, beter tot je nemen dan buiten. Samen met René en Jacqueline van Es en Jan de Jeu. Even later ook nog met Onno Kiviet. Wat die Onno niet vertelde was dat hij net 2 nummertjes van ons aller Ilse de Lange had mogen meemaken. Kom ik pas later thuis achter als ik zijn foto’s zie …. Maar goed, gelukkig hebben we voor we naar huis gingen nog wel diverse andere mensen muzikaal aan het werk gezien en gehoord. Quality Sound! Wat je meteen weer aan het nadenken stemt. Over die ene grote kamer, waar je misschien toch ooit maar eens een Pro Cinema van moet maken met een super akoestische voorbehandeling, zodat je live weer kunt geven zonder je tenen bij elkaar te hoeven knijpen. Relaxed Live Sound. Net als vandaag in de Studio van Wisseloord.

Ik hoop dat het Wisseloord Project van 2012 een groot succes wordt. Dat gun je de mensen die er zich op welke manier dan ook, zo voor inzetten. Zich met een grenzeloze PASSIE inzetten voor een stukje Nationale Trots. Zo mag je de Wisseloord Studio’s wel noemen. En daar kan iedereen aan meewerken. Gewoon als je het hebt over kwalitatief goede artiesten, als je contact hebt MET kwalitatief goede artiesten: wijs ze op het nieuwe Wisseloord. En vraag ze gewoon: DOE HET DAAR EENS! Met de jongens van Wisseloord. Voor de muziek, de liefde voor de muziek. Van elke goede opname die ze daar produceren, kunnen wij thuis weer profiteren. Dus support dit team, al is het maar uit muzikaal eigenbelang!

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen info - Informations générales, Krell Industries en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Wisseloord …Het is een liefde … de liefde voor muziek.

 1. Hmm, mooi verhaal en inderdaad behoren ze al jaren tot de top van de wereld op opnamegebied, dat hebben ze meermalen bewezen!
  Was er graag bij geweest om het eens allemaal van dichtbij te kunnen bewonderen!

  Groetjes

 2. rob wilms zegt:

  Hoi Herman,

  Het is goed om te horen dat in deze tijd waarin de Loudness-war zegeviert (met als resultaat allesbehalve levendige en dynamische opnames (met name in de popmuziek) ) er toch nog ergens voor kwaliteit wordt gekozen. Ik hoop dat er in deze prachtige nieuwe Wisseloordstudio’s heel veel legendarische muziekopnames van hoge kwaliteit worden gemaakt!! Mooi dat “ons huismerk” Krell daaraan mag meewerken!

 3. Onno Kiviet zegt:

  Och Herman, gelukkig heb je de foto’s nog van haar. Overigens Jan heeft haar ook gezien en gehoord. En vanavond was ze ook nog in de De Wereld Draait Door ( op het einde van de uitzending). Enne leuk stukje blog over Wisseloord.

 4. hifiwinkel zegt:

  Goed om te weten dat in deze tijden van “loudness war” en matige geluidskwaliteit (met name in de popmuziek) de Wisseloordstudio’s het verschil willen gaan maken. Dit doen ze met top-engineers en top-apparatuur, waaronder dus ook ons eigen huismerk Krell. Ben erg benieuwd naar de eerste resultaten. Ik wens ze heel veel succes!

  Rob Wilms

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.