De AH! AC OffsetKiller — L’OffsetKiller AH!

In een eerder AH! schrijfsel noemde ik de AC OffsetKiller al en het ding, de schakeling, is eenvoudig en daarom ook juist bijzonder genoeg om nog eens speciaal de aandacht te krijgen.

Ten tijde van de Krell 300i geïntegreerde versterker, de enige Krell die wij ooit in aantallen van 100 stuks per order bestelden, hadden we één probleem: de ringkern trafo bleek nogal gevoelig te zijn voor storingen in het lichtnet en begon zo nu en dan, en soms constant, mechanisch te brommen. Dat drukte de pret buitengewoon. Van de verschillende gelukkige (?) bezitters en van ons.

Frank, mijn toenmalige technicus, sloeg aan het nadenken en het napluizen en kwam met een idee. Van eerdere (zwaardere) Krell versterkers kende hij een “zij-schakeling” in de buurt van de ringkern trafo en bestudering ervan deed hem vermoeden dat dit printje er zat om de trafo voor het een en ander te behoeden. Nader onderzoek bevestigde dat. Het was in basis een simpel OffsetKiller ontwerp dat daar zat om te voorkomen dat een vervuild net de ringkern mechanisch zou gaan laten “zingen”. Met dit als uitgangspunt ontwierp Frank een completer filter, speciaal voor inbouw in de Krell 300i. Behalve de schakeling om de AC offset te bestrijden, bouwde hij er een hoog kwalitatief frekwentie filter in (vast van Schaffner) en een overspannings beveiliging circuit. En het werkte. Lawaaiige ringkern transformatoren werden er in 99% van alle gevallen stil van. De netspanning werd “gezuiverd” en ook de mogelijke vervuiling van het net door de Krell 300i werd netjes weggefilterd. En bovendien werkte het als een overspanningsbeveiling (denk aan bliksem). Als bij-effect kregen we vaak te horen dat het weergegeven geluid als “vriendelijker” ervaren werd. Maar -eerlijk is eerlijk- anderen noemden dat minder dynamisch.

Dat de overspanningsbeveiling zijn werk goed deed, moge blijken uit het volgende. Tijdens de testperiode van deze schakeling, werden de printen her en der ingebouwd in de in gebruik zijnde Krell apparaten. En er blijkbaar ook wel eens vergeten uit te halen … Zoals overal komt er een tijd dat je van je demo produkten afscheid moet nemen en dat was op een gegeven moment het geval voor een Krell 300i en bijpassende 300 cd speler. Na verloop van tijd belt de klant van deze set op met de mededeling dat de electriciteitsmaatschappij bij heraansluiting van kabels in of voor de meterkast iets stoms heeft gedaan en dat daardoor alle apparatuur in huis 380V te verdragen heeft gekregen en er een heel regiment apparatuur de geest gegeven heeft. Waaronder de Krells, de wasmachine, de TV, lampen, noem maar op. Of we de Krells konden nazien en de schade wilden rapporteren voor de verzekering.

Bij het openen van de versterker zagen we tot onze verbazing een OffsetKiller module die er volgens de administratie niet (meer) in mocht zitten. Vergeten zoals al eerder opgemerkt. En dat was maar goed ook. Dit filter was danig toegetakeld door de 380V, maar de versterker en de aan hetzelfde stopcontact hangende cd speler hadden het overleefd. Niet slecht voor 2 Krell apparaten om als enige zo’n zware grap te overleven. De eigenaar van de Krell was enthousiast genoeg om een nieuwe OffsetKiller print te bestellen. Deze keer werd de OffsetKiller met plezier betaald … door de verzekeringsmaatschappij.

Deze OffsetKiller print kan ook in andere apparaten ingebouwd worden mits er plaats is in het apparaat. We hebben ook luxe stekerblokken waar deze OffsetKiller ingebouwd is ter bescherming tegen overspanning van alles wat er op aangesloten is. Met 4 of met 6 stopcontacten nog steeds voorradig en dus leverbaar! Ik heb er voor mezelf een gebouwd met 14 stopcontacten, waar thuis elke dag mijn computerspulletjes aan gekoppeld zijn. Een zorg minder, je kunt niet voorzichtig genoeg zijn …

Jan de Groot, part time ontwerper voor ons, heeft toevalligerwijs onlangs ook zo’n soort schakeling gebouwd en ook die bewees excellent te werken. Op héééle zware , héééle dure eindversterkers. Ook in deze situatie is de OffsetKiller (in dit geval die van Jan) een redder van de situatie gebleken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dans un précédent message au sujet de AH!, j’ai déjà mentionné le AC OffsetKiller et même si le circuit est simple, il mérite une attention toute spéciale.

Il y a quelques années lorsque l’amplificateur intégré Krell 300i était à son apogée et que nous le commandions par quantité de 100 exemplaires, nous avions un problème. Le était sensible aux interférences dans le courant et avait un bourdonnement mécanique de temps en temps et quelquefois de façon constante. Et c’était vraiment peu amusant pour les heureux (?) propriétaires et pour nous.

Frank, mon ancien technicien s’est arraché les cheveux, mais finalement a eu une idée. Il savait que sur les “plus gros” amplificateurs Krell, il y avait un “interrupteur sur le côté” près du transformateur toroïdal et après avoir étudié soigneusement cette implantation il en a déduit que cette plaquette imprimée avait quelque chose à voir avec le transformateur. Il a donc continué ses investigations et ses suppositions ont été confirmées. C’était à la base une conception simple d’Offset Killer qui prévenait la contamination parasitaire mécanique du transformateur toroïdal et empêchait le “chant” de celui-ci. En partant de cette théorie, Frank a conçu un filtre complet, spécialement pour être monté dans le Krell 300i. En plus d’un circuit pour combattre le AC offset, il a aussi construit un filtre de fréquences de grande qualité (de Schaffner) et un circuit de protection en cas de montée subite. Et il fonctionnait. 99 % des transformateurs bruyants étaient maintenant devenus silencieux. La tension du réseau était “nettoyée” et aussi les possibles contaminations du courant était filtrées par le Krell 300i. Et de plus il y avait maintenant la protection en cas de montée subite (par exemple, en cas d’orage). Certains nous ont dit que le son était maintenant plus “amical”, mais soyons honnêtes, d’autres ont aussi qu’il y avait moins de dynamiques

Une chose est certaine, la protection de la montée marche parfaitement. Lors de la periode de test de ce circuit, nous avions monté les plaquettes imprimées dans un appareil Krell en utilisation. Et nous avions oublié de les enlever… Comme d’habitude après quelques temps nous nous sommes séparés de nos appareils de démonstration et dans ce cas, nous nous sommes séparés d’un Krell 300i et d’un lecteur cd Krell. Quelques mois plus tard, le client nous a appelé pour nous informer que lors d’une intervention de la compagnie d’électricité, il y avait eu une erreur de leur part et tous les appareils de la maison s’étaient retrouvés brancher sur du 380 V et qu’un bon nombre d’entre eux avaient perdus leurs âmes.. la machine à laver, la télé, les lampes… une liste sans in. Et si nous aimerions vérifier les Krells afin de constater la perte pour l’assurance.

En ouvrant l’amplificateur, nous avons trouvé le module OffsetKiller qui selon notre administration, n’aurait pas dû y être. Oublié. Et heureusement. Le filtre était sévèrement attaqué par le 380, mais l’amplificateur et le lecteur cd branché sur la même prise avaient survécu. Pas mauvais pour 2 appareils Krell de survivre à une si mauvaise plaisanterie. Le propriétaire des Krell fut si enthousiasmé par le résultat qu’il nous a commandé un circuit OffsetKiller et cette fois, il a été payé avec grand plaisir par … la compagnie d’assurance.

Cette plaquette imprimée OffsetKiller peut être montée dans d’autres appareils s’il y assez de place. Nous avons aussi fabriqué de luxueux modules de prise dans lesquels se trouvent des OffsetKiller pour protéger tous les appareils branchés dessus. Il y a le choix entre 4 ou 6 prises et nous avons encore en stock, donc encore livrables ! J’en ai un pour mon usage personnel avec 14 prises où j’ai branché tous mes ordinateurs… Une chose de moins à penser, il vaut mieux être prudent..

Jan de Groot, un designer qui travaille à mi-temps pour nous, a aussi développé un tel circuit et il donne aussi d’excellents résultats sur de trèèès gros et trèèès chers amplificateurs. Et là aussi l’OffsetKiller (dans ce cas celui de Jan) s’est avéré un sauveur dans de nombreuses situations.

Over hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
Dit bericht werd geplaatst in Accessoires, AH! en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op De AH! AC OffsetKiller — L’OffsetKiller AH!

 1. Jan zegt:

  Hallo Herman,

  “Minder dynamisch” is een kwestie van dimensionering, is het filter over oversized dan heeft het alleen maar voordelen:-)

  • hermanvandendungen zegt:

   Hoi Jan,

   Misschien was die van ons niet “oversized”? Jij hebt er een ontworpen in 3 versies, 3 maten. En als je de grootste neemt, nou dan kun je er zelfs versterkers van uhhhh, kan er even niet op komen, aanhangen. :-).

   Groet,

   Herman

 2. Peter zegt:

  Om mooi tekst-consistent te zijn zou er eigenlijk ook een Franse naam voor bedacht moeten/mogen worden..;-)

  • hermanvandendungen zegt:

   Dag Peter,

   Ai … da’s een lastige. De Franse afdeling “ligt” al, maar wat zou ik er van kunnen maken? Heb eens even met Google vertaling gespeeld, maar dat levert niet veel meer op dan “l’assassin du ronflement”. … ??? Of daar morgenvroeg enthousiast op gereageerd wordt??? Heb jij een voorstel?

   Groet et bonne nuit!

   Herman van den Dungen

   • Peter zegt:

    Herman, het was al laat…maar ik zie een hele mooie Franse suggestie van Ivan. Kan er weinig aan toevoegen…alles meer dan drie woorden en/of alleen beschrijvend dekt de lading onvoldoende, denk ik. Met mijn beperkte Franse taalkennis een suggestie:
    ‘l,Ah! Purificateur Sonores’

    • hermanvandendungen zegt:

     Bonjour Pierre!

     Ja, het klinkt allemaal heel Frans. Maar ik bedacht me net dat Frans soms mooier is als het eigenlijk geen Frans is. Wat denk je van “Aaahhh …. Le Kiellair dovvvzetttt”?
     Groet,

     Herman van den Dungen

     • Peter zegt:

      I rest my case….;-) ik zie de advertentie al voor me waarbij Officer Crabtree van ‘Allo ‘Allo de waren aanprijst..als een ‘very special G…device’.

      Groet, Peter

  • administrator zegt:

   Hebt u een idee? AH!, le Tueur Offset du courant secteur…. ? si quelqu’un peut m’aider volontiers.

 3. Le tranquillisant misschien 🙂

 4. En gewoon heel simpel Ah! Le Purificateur

 5. “Le Napoleon”. Die poetste de boel toch ook altijd gelijk met de grond. Weinig verticale offset na zijn doortochtjes 🙂

  • hermanvandendungen zegt:

   Dat is hem een tijdje goed gelukt, ja. Bij de beroemde firma Brabantia hebben ze deze man ook vereeuwigd in de vorm van een product naam. De beroemde Napoleon wijnfles opener. Google er maar eens op en je zult begrijpen waarom.

   Wat betreft die “verticale offset” nog het volgende. In Den Bosch (Bois-le-Duc dus) is er een lange weg die de naam Pettelaarse weg meegekregen heeft. Ik heb eens een tijd met Mevrouw van Gent van de beroemde Bossche famile van Gent op kantoor mogen werken bij de al even beroemde Bossche boekhandel Bergmans/Mosmans en zij vertelde me over de historie van de naam van die weg: Napoleon reed op de plek waar die weg nu ligt Den Bosch in of uit en had, gezeten op zijn paard, wat last van gerommel in zijn buik. Om zich wat te ontluchten ging hij zover als mogelijk schuin op zijn paard hangen om “de wind te laten gaan” ofwel om de “pet aller”. Vandaar de naam “Pettelaarse” weg :-). Dus toch nog wat verticale offset …

   Groet,

   Herman van den Dungen

Geef een reactie - Laisser un commentaire

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.